Forvirret af coronadata?

Hovedbibliotekets datanørd gennemgår de seks bøger, du behøver for at overskue coronatidens mange tal og statistikker – uden en grad i biodata.

Tekst: Anne-Mai Flyvholm, Københavns Hovedbibliotek

Har du ligesom mig følt dig en anelse overvældet af al den corona-data og corona-statistik, der er blevet sendt ud dagligt de sidste par måneder? Nye smittetrykstal, indlæggelsestal pr. dag, pr. uge, akkumuleret og så videre. Vi er jo ikke alle sammen biostatistikere, og det kan være en udfordring at følge med i alle de mange informationer. Ikke mindst, når de kloge hoveder begynder at diskutere, om den ene eller den anden model for corona-udbredelsen er mest præcis.

Samtidig sidder du måske med en klar følelse af, at det er vigtigt det her. Det er vigtigt, at jeg i hvert fald prøver at forstå det. For hvordan skal man ellers som helt almindelig borger kunne danne sig en holdning til, hvordan vi som samfund og som enkeltpersoner skal håndtere en krise som den her?

Ikke blot i en Corona-tid

Interessen for data, tal og statistik er langt fra ny. De seneste år har igen og igen bragt historier om, hvordan vores data bliver indsamlet og gemt af store virksomheder, hvordan algoritmer bestemmer hvilke videoer, der popper op i dit nyhedsfeed på Facebook, og hvordan kunstig intelligens (AI) kan bruges til fx ansigtsgenkendelse.
Synes du – ligesom jeg – at disse debatter er fascinerende, nødvendige, men samtidig svære at hitte rede i? Sikket held! Der findes nemlig en række gode, velskrevne bøger om dem som er til at forstå – også for de af os, der ikke har en grad i statistik, programmering eller biodata. 

En hurtig snack at starte med

Et godt sted at starte er ofte en af Aarhus Universitetsforlags små tænkepauser. Det er også tilfældet her, hvor man kan tage fat i den lille bog T4L, hvor Henrik Krogh Larsen giver en sjov og interessant intro til tal. For vores hverdag er fuld af tal – priser, tidspunkter, antal mennesker der må være i et supermarked under coronakrisen osv.

10 tommelfingerregler til at forstå statistik

Bevæger vi os fra tal til statistik, er næste skridt bogen "Factfulness: 10 grunde til at vi misforstår verden - og hvorfor den er bedre end vi tror". Bogen er skrevet af Hans Rosling sammen med hans søn og svigerdatter. (Måske du husker Hans Rosling – det var ham der i 2015 forklarede flygtningestrømme med æbler på DR). "Factfulness" er en bog, der med en slet skjult begejstring for tal og statistik og en stor optimisme giver 10 gode tommelfingerregler, som kan hjælpe os til at forstå, hvad der sker i verden omkring os. 

Når algoritmer bestemmer for os

Statistik og data kan imidlertid også bruges til andet end at beskrive og forstå verden omkring os. Cathy O’Neil er matematiker og har skrevet en skarp og urovækkende bog om, hvad der kan ske, når vi bruger algoritmer til at træffe beslutninger. Fx om, hvem der kan få et lån i banken, eller hvem, der skal forfremmes i en virksomhed. I bogen "Weapons of math destruction: how big data increases inequality and threatens democracy" sætter O’Neil spot på resultaterne, hvis den data, en algoritme bygger på, ikke er helt fin i kanten. 

Data: den skjulte side af alt

En gang i mellem kan man godt blive lidt træt af de løftede pegefingre og bekymringer, som kan fylde i diskussioner om data, algoritmer osv. Er du i det humør, anbefaler jeg bogen "Freakonomi: en uortodoks nationaløkonom udforsker den skjulte side af alt" skrevet af økonomen Steven D. Levitt i samarbejde med journalisten Stephen J. Dubner. Her præsenterer de en række pudsige, sjove og opsigtsvækkende sammenhænge i samfundet, som netop dataanalysen kan bringe frem. Hvis du som mig troede, at økonomi var et tørt felt, kan jeg kun anbefale at læse denne bog og se, om du ikke bliver overbevist om det modsatte. 

En usynlig magt

Viden om data, statistik og tal kan bruges til at udvikle og forme vores samfund. Nogle gange kræver det dog, at vi ser på tallene på en ny måde. Vidste du fx, hvor meget nogle samfund kunne spare, hvis man startede med snerydning på fortove i stedet for veje? Det er et af eksemplerne fra Caroline Criado Perez’ bog "Invisible women: exposing data bias in a world designed for men". Her dykker hun ned i de data, der har bidraget at forme vores samfund helt konkret. Fx at de fleste boremaskiner er designet til at passe til den gennemsnitlige mandehånd – en hånd, der alt andet lige er større end den gennemsnitlige kvindehånd. En tankevækkende bog, der kan få dig til at undres over, hvordan vi helt bogstaveligt former vores verden ud fra bestemte data.

Mine, dine og vores data: Når privatliv bliver en handelsvare

En sidste boganbefaling i denne anledning er en ny bog fra 2019, der endnu blot er på undertegnedes to-read-liste: "Overvågningskapitalismens tidsalder: kampen for en menneskelig fremtid ved magtens nye frontlinje" af Shoshana Zuboff. Du har måske hørt sætningen ”hvis du ikke betaler for produktet, er du selv produktet”. På Zuboff kan man forstå, at når man tilsyneladende ikke skal betale en krone for at bruge en app eller et socialt medie, handler det ofte om, at man betaler på en anden måde: Fx med sin opmærksomhed (så platformene kan sælge reklamer og annoncer) eller med sine data. NB, dog: Shoshana Zuboffs bog er noget af en moppedreng på omkring 700 sider. Så sæt dig godt til rette i sommersolen – og pas på du ikke døser hen og taber bogen. 

Vil du have flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne