Frihavnen Station

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: I dag en restaurant og for 125 år siden en travl stationsbygning. Frihavnen Station blev opført i 1895 for DSB. Arkitekten bag, Heinrich Wenk, er også arkitekten bag både Hovedbanegården og Østerport Station.

Af Peter Saxov, Østerbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv

"Københavns Frihavn" eller "Frihavnen Station", som var det daglige navn, blev oprindeligt opført som knudepunkt for færgetrafikken mellem København og Malmø. Passager- og godstrafikken til Malmø, via Frihavnen, var startet i 1894 og blev indstillet i 1974. I 1986 blev bygningen dog renoveret af DSB og herefter benyttet som mandskabsbygning, ligesom der igen var godstransport, nu med godsfærge fra København til Helsingborg (Dan-Link) frem til 2000, hvor Øresundsbroen blev indviet. Herefter ophørte brugen af stationen.

Ved afslutning på 2. verdenskrig fungerede færgestationen også som overfartsted for en del af "De hvide busser". Røde Kors bussernes hvide farve med røde kors på taget skulle forhindre flyangreb. Busserne transporterede nordiske fanger hjem fra de tyske koncentrationslejre, og de meste syge blev transporteret i ambulancer.

Bevaringsværdig

Stationen er opført i en helt gennemført nationalromantisk stil med bindingsværk og krummelurer.

Frihavnen Station var erklæret for bevaringsværdig, og da stationen i 2002 kom i vejen for etablering af en færgeterminal til Oslofærgen, måtte bygningen flyttes. Derfor, i foråret 2002 blev bygningen nedtaget sten for sten og lagt i ”mølpose”, og bygningens tag og bindingsværk ikke blev helt adskilt, men delt i 4 stykker. Det blev flyttet til en midlertidig opbevaringsplads længere ude på Nordhavnen.

I 2005 blev stationsbygningen så ”genopført” på sin nuværende plads på Amerika Plads, ikke langt fra den oprindelige placering. I starten lå bygningen frit, set fra Kalkbrænderihavnsgade, men i dag er den desværre tæt omgivet af høje moderne bygninger. Alligevel er bygningen en omvej værd, den er helt istandsat som den oprindeligt så ud, men kan dog være lidt svær at finde mellem de høje bygninger.

Stationsbygningen har, siden sin genopførelse, rummet forskellige aktiviteter; cafe, reklamebureau, restaurant og nu ligger der en frokostrestaurant på stedet, restaurant Frihavn.

Af Københavns Biblioteker
14.12.20