Gå efter det der brænder

Mikkel Stein Andersen har deltaget i Christianshavns Bogfestival 2021 og skriver her om sin oplevelse

Solen står højt over kajen og når ind i salen på Kulturhuset Island Brygge, alligevel er en flok nysgerrige bogentusiaster mødt op til at overvære forfatteren, bådebyggeren og taleskriveren, Peder Frederik Jensen fortælle om sin nye bog "Det Danmark du kender". Det blev til en samtale om litteratur, social ulighed og først og fremmest dennes nye roman "Det Danmark du kender".

Hvorfor skrive om ”UdkantsDanmark”, ”den rådne banan”, narkomanerne og de mange forarmede skæbner på Lolland? Det er der flere grunde til, at Jensen gør. Han fortæller om sin baggrund, at have familie på Lolland, denne ø med ”de billigste huse og den dyreste jord”. At vi burde gøre mere, hvis ikke for fattigdommen i Danmark, så for naturen og klimaet omkring os. Jensen er optaget af at skildre skæbner fra kanten, outsiderne, de psykisk sårbare, som ofte glemmes i samfundsdebatten. Samtidig er fokus i "Det Danmark du kender" flyttet fra kaosset på Afrikas vestkyst, som Jensen beskrev i sin sidste roman "Vold" fra 2016, til det mere lokale Lolland, uden at den systematiserede vold af den grund er blevet mindre tilstedeværende.

Men hvorfor alt denne vold? Hvorfor er Jensens stil så brutal, som en spørger i salen bemærker? Skal litteraturen være grim?
Fra scenen svarer Jensen, at han ikke tror på, at litteraturen bliver pænere af, vi kalder den noget andet. Samtidig slår han fast, at man som forfatter skal lade være at gøre noget pænt, hvis det i virkeligheden er grimt. Dette mantra mærker man i Jensens bøger, for der bliver sjælendt lagt fingre imellem eller sparet på effekterne, når virkelighedens brutalitet skal beskrives. Jensen nævner i denne sammenhæng to af sine litterære forbilleder i Louis-Ferdinand Céline og Ernst Jünger – To prominente forfattere, som beskriver virkeligheden råt og usminket, og præcis som de oplever den.

Peder Frederik Jensen fortæller videre om sin skriveproces, at det ikke er så afgørende for ham, hvor biografisk man går til værks, men langt vigtigere, at man ”går efter det, der brænder”. Det har der været for Jensen på Lolland, og man mærker ikke kun som læser, men også som publikum, en stærk social indignation i forfatteren. En indignation, der går langt tilbage, alligevel nævner Jensen især serien ”På røven i Nakskov”, som et wake-up-call, der inspirerede ham til arbejdet med "Det Danmark du kender".

Titlen på bogen er svær at komme udenom, for som den skarpe læser måske har fornemmet, så kan titlen meget nemt læses som en ironisk kommentar til Thorning-regeringens slogan af samme navn. Bogen beretter lige præcis om det Danmark, du TROR du kender, og altså som du med andre ord IKKE kender, og derfor er det da også bare med at få fat i Peder Frederik Jensens bog. Hvis ikke for den rå realisme, så for sproget og det menneskelige drama. Go’ læselyst!

Mikkel Stein Andersen deltog i arrangementet "Peder Frederik Jensen i samtale med litteraturformidler Rasmus Riiskjær om "Det Danmark du kender" på Kulturhus Islands Brygge tirsdag d. 15. juni 2021. Arrangementet var en del af Christianshavns Bogfestival 2021.