Highlights Bokmässan Göteborg '17

27.02.18
Indkøbere og trendspottere var på efterårstur til bogmessen i Göteborg, som bl.a. huskes for forfatterboykot og drama ved årets messe samt forfattermøde med graphic novel-aktuelle Kim W. Andersson. Læs mere om messens højdepunkter her.

Bokmässan i Göteborg løb af stablen den 28. september til 1. oktober 2017. Bogmessen er den største i Skandinavien og strækker sig over 5 dage, hvor de første 2 er for ”branchen” og de sidste for alle. Tilbuddene var overvældende, så hvor skulle man begynde og slutte?! Man kunne vælge at græsse mellem de spektakulære stande, indstille øret og lytte til foredrag af ca. 20 minutters varighed eller stige op igennem etagerne og nyde samtalerne, roen mellem eksperter/ forfattere og moderatorer, i komfortable sæder. Messen kan anbefales og beliggenheden er perfekt! Nedenfor ses udsendte indkøbers forsøg på at planlægge sit personlige program for bogmessen:

programmer

Bogmessen i Göteborg i år bar dog også præg af de mange forfattere- og menningsdanners boykot af bogmessen pga. det nynazitiske tidsskrift Nya Tidar deltagelse på bogmessen. Bibliotekets anden udsendte Emilia startede bogmessen torsdag morgen med en god snak med en kvinde fra Svenska kyrkan om at alle er lige, "För allas lika värde". Lørdag 30. september var annonceret en stor mod-demonstration mod en mindre demonstration afholdt af nynazistsympatisører - "Det er vigtigt at visa vi tycker alle har lika värde".

kimwkimw_stand

Forfattermøde: Kim W. Andersson
I foråret 2017 købte indkøbsgruppen stort ind af  ”Alena”, en graphic novel og splatterfortælling om skolepigen Alena. Kim er nu på vej med et nyt hæfte ”Astrid”. En International rumtegneserie, oprindeligt skrevet på engelsk. Kim barsler også med en genudgivelse af "Love hurts"-serien i deluxeudgave med ekstramateriale fra andre tegnere.

Fun fact: Navnet Astrid minder om Asteroide, Astral etc. Hovedpersonen hed længe Kitty, men Kim spurgte sine Face Book-venner om forslag til hovedpersonens navn. I sidste ende blev det kæresten, der foreslog navnet Astrid. Det har taget halvandet år at skrive og tegne Astrid! Følg Kim på Instagram under hashtag #kimwandersson eller på websiden http://kimwandersson.com/.

Derudover bød messen på mange spændende indlæg af svenske forfattere om fagbøger til børn, om ligeværdige forudsætninger for børn og unges læsning, om popularitet på YouTube samt Jan Guillou’s ”1968”, syvende bind af hans romanserie ‘Det store århundrede’. Vi opdagede også den svenske pendant til Sommerbogen (danske bibliotekers læsekonkurrence til børn og unge i sommerperioden), hvor arrangementerne udgør en slags feriecamp. Der er ingen "tvang" til at læse bøger i ferien, og de deltagende børn får udleveret et armbånd der svarer til et festivalarmbånd. Fokus er LYSTlæsning og fritidslæsning, og der samarbejdes derfor ikke med skoler. Dette er meget vigtigt for de deltagende biblioteker, da det skaber et bånd, og en anden relation til børnene, som er ikke er skole- og lektierelateret.

Sonja/Emilia

Materialer
Spørg biblioteket