Højtid eller møgtid?

Julen er lyset i vintermørket, hjerternes fest. Den kan også byde på tvangshygge med familien eller måske er man helt alene?

Uanset hvordan man har det med julen, om den er en højtid eller en møgtid, så nærmer den sig og lægger op til fridage med god tid til at læse. Vi har 10 bud på læsningen i juleferien, der er både noget til den juleglade, den frustrerede, den festlige og den poetiske, og til dem der bare må have (færdiglavet) risalamande.

Dekadence og leverpostej

Når vintermørket sænker sig tungt over byen, drømmer vi os til Long Island og de overdådige, dekadente fester hos den nyrige og mystiske Jay Gatsby. Han forsøger at vinde sit livs kærlighed tilbage, den smukke og sofistikerede Daisy, men der er ingen happy ending i det tragiske trekantsdrama i "Den store Gatsby".

Der er masser af hverdagsleverpostej og meget lidt dekadence i Zeuthens "Buemundet guitarfisk" om en ung forfatter og familiefar i krise. Manglende legater, utilfredshed og seksuelle frustrationer får ham til at stille spørgsmål ved sin egen selvforståelse. Det er tå krummende, humoristisk og skarpt.

"Ps. Trænger til risalamande" er en sjov anti-julekalender om en underskudsdecember uden mænd og med galoperende socialfobi, men med rigeligt færdiglavet risalamande. Jeanett Veronica Hindberg er ikke bange for at udlevere sig selv i sin mission for at beskrive bagsiden af den instagramvenlige julehygge.

Vintersøstre og de nære relationer

I "Vintersøstre" ønsker Suzanne sig en smuk og hyggelig jul sammen med sine 3 voksne døtre, helst en jul der ligner den i ugebladene. Det er bare svært når ingen taler om den forfærdelige ulykke som skete for 25 år siden.

Mor/datter relationen er bestemt heller ikke nem i "Mellem himmel og hav". Sally er som lille blevet forladt af sin mor, det har hun aldrig tilgivet, til gengæld har hun heller ikke selv været en særlig god mor. Det beslutter hun sig til i en alder af 51, at råde bod på , så hun flytter til den lille by hendes datter bor i, for at genopbygge relationen. Hun bliver meget chokeret, da hun opdager at hendes egen mor også bor i byen og er tæt med datteren. Det er første bind i en stor svensk familiefortælling.

I en norsk stavkirke hænger "Søsterklokkerne", opkaldt efter et par siamesiske tvillinger – det hedder sig at de giver tegn til dem der lytter. I bygden med de strenge frostvintre bor Astrid, en ung og selvstændig kvinde som har et godt øje til den nye præst, hun bliver dog langt mere interesseret i en tysk arkitekt, der kommer til byen for at studerer stavkirken, og med ham er nye tider på vej.

Giovannas familie går i stykker pga. forældrenes utroskab, det kaster den sårbare teenager ud i et mere udadreagerende og eksperimenterende liv, støttet af den faster hun kun lige har lært at kende. Giovanna er simpelthen led ved de "Voksnes løgnagtige liv", som er endnu en fantastisk roman fra Napoli, fra den hyperpopulære Elena Ferrantes hånd.

Igennem et døgn følger vi familien Hood og familien Williams, hvis seksuelle frustrationer og sønderrevne familieforhold, dukker op til overfladen, under en frygtelig vinterstorm i en velhaverforstad i USA i 1973. "Isslag" er et morsomt og superskarpt tidsbillede, fuld af stoffer, sex og desillusion over samfundets forfald

Tvangshygge

Det kan godt være svært at finde ro til at læse det helt store i juleferiens tvangshygge og her er digte jo geniale. I ”Gennem dage med hyld og tjørn” kan vi fordybe os i digte om sanselighed, eksistens og natur, og så alligevel nå ludospillet med familien.

Og hvis du har fået nok (færdiglavet) risalamande, så gå en tur på Vesterbro sammen med Simon, hans ven digteren Pelle begik selvmord året før, men der er noget der ikke stemmer i "Digterens død". Så Simon starter sin egen efterforskning og får svært ved at holde fast i sit eget liv. En anderledes litterær krimi.

Vi ønsker en god jul og håber der bliver tid at læse en masse bøger!