Højtlæsning om hverdag og familie fra 5-8 år

For nogle er fantasivæsner og magi spændende læsning, imens det for andre bliver for virkelighedsfjernt. For mange er det lettere at komme til drager og levende sværd, når I først har læst om forældre, skole og kammerater.

Mange børn holder af bøger fra hverdagen, hvor de kan genkende sig selv, vennerne og familien. Den type historier kan være gode at læse som forberedelse på noget (fx skolestart eller ferie) eller som en måde at bearbejde en hændelse på. Det kan fx være at barnet har oplevet, at en voksen blev vred, selvom barnet ikke lavede ”ballade” med vilje. Da kan det være en stor hjælp for barnet at høre en historie, hvor et andet barn kommer ud for det samme. Når det sker i bogen, bliver følelsen italesat, normaliseret og barnet føler sig mindre alene med den.

Bøger om forskellige børns hverdag kan desuden være med til at skabe forståelse for andre måder at leve på. Der findes mange bøger med forskellige familieformer, hvor barnet kan genkende sin egen og vennernes familier i historierne.

Her har vi samlet en række herlige, anderledes og rammende historier om hverdagen og familier, som du og barnet måske indimellem kan genkende jer selv i. De er listet med bøgerne til de yngste først og de fleste af bøgerne er serier, så der er mange flere gode bøger at komme efter. 

God læselyst!

Mere inspiration

I børnebibliotekets podcast fortæller forfatter Anne Sofie Hammer, der står bag de fantastiske Villads fra Valby bøger, om sine tanker omkring bøgerne, højtlæsning for børn og hvad der virker og hvorfor. Lyt til Børnebogcast med Anne Sofie Hammer her

Find endnu flere børnebøger om mangfoldige familieformer her