Hvad læser Asta Olivia Nordenhof?

Asta Olivia Nordenhof er aktuel med den anmelderroste roman Penge på lommen, vi har spurgt hende, hvad hun selv læser.

Hvad læser du lige nu?

"Jeg læser "Dagens hus, Nattens hus" af Olga Tokarczuk. Det er en slags roman – sammenstykket af optegnelser, portrætter, madopskrifter, lånte tekster mm. – som udspiller sig i en lille polsk landsby tæt på grænsen til Tjekkiet. Der er mange gode portrætter og fortællinger i den."

"Jeg læser som regel én skønlitterær og én faglitterær bog samtidigt. Inden for den sidste kategori er jeg ved at læse en bog der hedder "Dante, Columbus and the prophetic tradition". I den argumenterer en litterat ved navn Mary Watt for at Columbus opfattelse af geografi var formet af den guddommelige komedie. Jeg læser i det hele taget meget om Christopher Columbus for tiden, fordi han kommer til at spille en rolle i min næste roman. Jeg skriver på en serie om skibsfart og penge, kapitalisme og ødelæggelse, og i den sammenhæng var Columbus jo desværre en pioner."

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"I forbindelse med arbejdet med penge på lommen var jeg optaget af tragedien som genre. En type fortælling, hvor man som læser enten fra romanens start eller i hvert fald hurtigt bliver klar over hvordan romanen vil ende, og at den vil ende med hovedkarakterens undergang. Jeg vil nævne fire romaner, som inspirerede mig, og som alle på forskellig vis er eksempler på sådan en type fortælling. "Græsset synger" af Doris Lessing. "Ivan Iljitjs død" af Tolstoj. "Giovannis værelse" af James Baldwin. "Voldsmænd river det til sig" af Flannery O’connor."

Hvad var det første, du læste?

"Hmm, vel sagtens en eller anden tekst i skolen. Men det første, jeg husker at læse selv og være fuldstændig opslugt af, er Anders And og CO. Jeg kan stadig huske nogle af de vitser, som læsere havde indsendt og som blev gengivet på et dobbeltopslag, og også nogle af de fakta, der blev samlet på en side under overskriften utroligt. For eksempel har jeg aldrig glemt, at der stod i en lille gul boks, at et menneske slår 16 prutter i døgnet. Det var flere prutter end jeg havde troet. Jeg fortalte det til alle, der gad lytte." 

Læs mere om Asta Olivia Nordenhof på Forfatterweb