Foto: Les Kaner

Hvad læser Iben Mondrup?

Iben Mondrup er aktuel med romanen Vittu, den selvstændige opfølger til succesromanen Tabita. Vi har spurgt hende, hvad hun selv læser lige nu og hvad hun vil anbefale til de københavnske læsere.

Hvad læser du lige nu?

"Karin Smirnoffs  trilogi om Jana Kippo. Første bind 'Jeg tog ned til bror' handler om Jana, der tager hjem til sin fødeegn for at besøge sin dybt deprimerede og forsumpede tvillingebror Bror. Men hjemstedet slynger sine lange fangarme omkring Janas ben, og de skjulte erindringer får frit spil, dukker op som af en giftig brønd som billeder. Selvom det er hårdkogt litteratur, er bøgerne fantastiske og gennemsyret af humor, kærlighed og menneskers overgivelse til hinanden og til historien."

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"Jeg er vild med nordisk litteratur. Det rå i nordisk litteratur, det gerne lidt kuldslåede, det brutale og dybt menneskelige, duften af mos og fyrnåle og den knivskarpe luft en kølig morgen, vandet og klipperne, stædig vegetation, det præger menneskene som bor i sådan en natur, gør dem seje og levedygtige og en lille smule deprimerede, de drikker lidt for meget under mørketiden, men sådan er dét, de skriver, gudskelov skriver de."

Hvilke bøger anbefaler du altid andre at læse?

"Det forandrer sig over tid. Jeg er en troløs læser og elsker bøger på livet løs som om de var de eneste bøger i verden. Nu er det Karin Smirnoffs trilogi. Men det er også Alexandra Fullers bøger fra Afrika, 'Lad os ikke gå i hundene i aften' og 'Bryd op før regnen kommer.' Annie Erneauxs bøger 'Hændelsen' og 'Årene.' Malene Ravns bøger 'I dine øjne' og 'Hvor lyset er.'"

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

"Som forfatter skal jeg læse mange bøger. Det synes jeg at jeg er forpligtet til, til at vide hvad jeg skriver på ryggen af. Men I ved selv hvor mange fantastiske bøger der er skrevet, pensum er enormt, hvis I spørger mig. Så svaret må være: Al den store litteratur jeg endnu ikke har læst, ville jeg ønske jeg havde læst, at den boede inde i mig som den baggrund jeg kunne læne mig op ad når nu jeg skal i gang med at skrive mit næste manuskript."