Hvad læser Kim Leine?

Kim Leine er kendt for sine barske og usminkede historier. Senest har han udgivet den absurde og grumme horrorroman "Dansk standard". Vi har spurgt ham om, hvilke bøger, der har gjort størst indtryk på ham det seneste år, og hvilken bog han planlægger at læse som den næste.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"Vasilij Grossman: Liv og skæbne. Fordi den er et personligt vidnesbyrd om en anden af det 20. århundredes katastrofer end den tyske, som vi ellers er så besatte af herhjemme, nemlig den russiske. Grossman var der hvor det skete, han mærkede det på egen krop, og han omsatte det til stor litteratur."

"Vladimir Nabokov: Pnin. Fordi det er den slags litteratur der minder mig om hvor vigtigt det er at sætte farten ned og læse langsomt. Nabokovs stil og sprog er en ordentlig vitaminindsprøjtning, og Niels Lyngsøes oversættelse er sublim."

Hvilken litterær helt havde du som barn?

"Pippi Langstrømpe. Jeg drømte om at flygte sammen med hende til en øde ø."

Hvordan finder du frem til de bøger du læser?

"Jeg bruger de forskellige litteraturpriser, Bookerprisen, Goncourt, Nobelprisen, Deutsche Buchpreis osv. og mange andre og gennemtrawler listen over vindere, men også over nominerede. Jeg går gerne langt tilbage i tid, for det meste skrevet efter 1975 har svært ved at fange mig. Jeg bruger også Goodreads lister, men de går mere på popularitet end på kvalitet."

Hvorfor læser du bøger?

"Jeg vænnede mig til det da jeg var omkring 12 år, hvor jeg havde brug for nogle fornuftige voksne at blive venner med og betro mig til. Så fik jeg forfatterne af klassiske romaner som venner. De fleste havde været døde i omkring et århundrede, men det er noget af det fantastiske med litteratur, at man kan blive venner med folk der har været døde i hundrede eller endda tusind år."

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

"Guy de Maupassant: Mont-Oriol. Flaubert-eleven Maupassant er en af mine absolutte favoritter, på en gang kynisk, iskold og varm, en varmblodet misantrop. Måske nok en af de tre vigtigste inspirationskilder for mig. Og stort set ikke læst i Danmark i dag, hvilket er en skam. For nogle år siden fik jeg fat i hans samlede værker, 27 bind, skrevet i løbet af de ti år der blev ham tilstået som aktiv forfatter. Jeg læser og genlæser flere af hans bøger hvert år, og jeg bliver aldrig træt af ham."

Foto: Robin Skjoldborg / Gyldendal