Hvad læser Lotte Kirkeby?

Lotte Kirkeby er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'De nærmeste'. Hun anbefaler sine bedste læseoplevelser fra det seneste år.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

”Mænd i min situation” af Per Petterson har været en af årets helt store læseoplevelser. Men når jeg skal genfortælle den, er det svært at gøre overbevisende, for der sker jo ikke alverden – i hvert fald ikke på det ydre plan – i hans bøger. Men jeg oplever altid det, han selv betegner som et genkendelsens chok, når jeg læser ham. En sjælden menneskeindsigt kombineret med nordens måske største litterære gehør. En anden bog, som jeg har været meget glad for, er Lauren Groffs novellesamling 'Florida', som jeg har oversat og derfor læst mange gange, og jeg synes, at den blev ved med at vise nye sider af sig selv. Det er en ganske særlig evne, og det er så langt fra alle bøger, der tåler genlæsninger.

Hvilken litterær helt havde du som barn?

Det kan jeg faktisk ikke huske, men en overgang var jeg helt vild med heste, så jeg forestiller mig, at det i hvert fald i den periode har været enhver tænkelig hovedperson i heste-bøgerne. Men ellers var jeg et ret forsagt barn med bronkitis, så mon ikke jeg har identificeret mig med Astrids Lindgrens Tvebak fra ’Brødrene Løvehjerte’? Det kunne jeg godt forestille mig.

Hvordan finder du frem til de bøger du læser?

De allerfleste af de bøger, jeg læser, er nogle, som jeg læser i forbindelse med mit arbejde som anmelder og oversætter, eller nogle, som jeg gerne vil læse som research til mine egne bøger. Det er desværre sjældent, at jeg læser udelukkende for min fornøjelses skyld. Det burde jeg gøre langt mere.

Hvorfor læser du bøger?

Det er umuligt for mig at forestille mig, at jeg ikke skulle læse bøger, men hvorfor egentlig? Nok fordi jeg synes, at litteraturen kan alt. Den skal skabe genkendelse og identifikation, gøre os klogere og underholde os, den kan føre os ind i kendte såvel som ukendte verdener, hvor vi for en stund kan blive til en anden – eller forestille os, at vi gør det – og så tiltaler det mig i højere og højere grad, at bogen er et statisk og analogt medie, der kræver stilhed og fordybelse, at man er alene og ikke laver andet. 

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

Jeg skal læse Geir Gulliksens ’Se på os nu’ og Sofie Jamas ’Et andet menneske, et andet liv’, fordi jeg er så heldig at skulle interviewe dem til BogForum. Bagefter vil jeg læse to romaner med upålidelige jeg-fortællere, fordi jeg er nysgerrig på dem og måske vil arbejde med det i min nye roman, nemlig Agathe Christies ’Mordet på Roger Ackroyd’ og Kazuo Ishiguros ’Resten af dagen’. Og i juleferien vil jeg rigtig gerne læse noget mere af Suzanne Brøgger. Det er ved at være alt for længe siden sidst. 

Om Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby skriver i en underspillet stil, hvor familierelationer antydes gradvist, og hvor sorg og længsel kommer til udtryk i små sprækker i teksten. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'De nærmeste'. Lotte Kirkeby er cand.mag. i litteraturhistorie og fransk fra Aarhus Universitet. Efterfølgende blev hun forlagsredaktør på Gyldendal, men har siden 2007 arbejdet som selvstændig journalist, redaktør, oversætter og anmelder og er medforfatter til fagbøger om barsel, alderdom og skilsmisse.

 

Foto:Lea Mailandt