Hvad læser Mads Peder Nordbo?

Vi har spurgt krimi- og Arctic Noir forfatteren Mads Peder Nordbo, hvad han læser.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

Den bog, der har gjort størst indtryk på mig indenfor det seneste år, er, ’What we talk about when we talk about rape’ af Sohaila Abdulali. Jeg mødte Sohaila, da vi begge var indbudt til at tale ved åbningen af litterær festival i Australien, og jeg blev helt blæst bagover af hendes på en gang hjertevarme og humoristiske tilgang til sin egen opvækst, om end den var præget af vold og voldtægt. Dermed ikke sagt, at vold og voldtægt på nogen som helst måde er sjovt. Det fantastisk er, at Sohaila når så meget længere ud med sine stærke budskaber, fordi hun ikke kun søger at være offer, men også bruger humor i sin beskrivelse af et hård liv. Hun gav mig efterfølgende sin bog, som jeg slugte på få dage. Fantastisk kvinde og super vigtig bog.

Hvilken litterær helt havde du som barn?

Nu bliver det jo næsten pinligt, for den første helt, jeg fandt i en bog, var faktisk Charles Darwin. En eller anden tosse gav mig hans evolutionslære, da jeg var ni år, og jeg læste den og blev dybt betaget af hele mandens univers. Det var i 1979. Senere kom mere logiske helte til for en dreng.  

Hvordan finder du frem til de bøger, du læser?

Nogle falder ned for mine fødder, andre griber jeg, fordi jeg er vild med forfatteren i forvejen. Som barn duftede jeg mig ofte frem til dem på det lokale, støvede og brune bibliotek. Et fortryllende sted i 70erne.

Hvorfor læser du bøger?

Det nemmeste spørgsmål i verden. Fordi bøger er uden grænser. Alt er muligt. Der er intet loft og ingen bund. Du kan endda rejse i tiden. Dog vil jeg tilføje, at det skal være trykte bøger. E-bøger og mig passer ikke sammen. Jeg vil mærke, smage og dufte mine bøger. Se deres fysiske eksistens i verden.

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

Jeg har netop købt Diane Setterfields ’Once upon a river’, og den glæder jeg mig grumt meget til at læse. Jeg var mere end vild med ’The thirteenth tale’.

 

08.04.19