Hvad læser Rolf Sparre Johansson?

Digteren Rolf Sparre Johansson er aktuel med "Piedestal"; tekster og digte om idealer, humanisme og de gode intentioners holdeplads, når du selv bliver fanget i et spind af konflikter og fordømmelse og føler at fællesskabet, der har udslettet sin medmenneskelighed, ikke længere er dit. Vi har spurgt ham om , hvor han finder sin inspiration og hvilke andre forfatters bøger, der har gjort størst indtryk på ham det seneste år?

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?

"Jeg købte den franske forfatter og filosof Simone de Beauvoirs En skånsom død i et antikvariat for et halvt år siden, fordi den præsenteres som en selvstændig fortsættelse til hendes erindringsværk En velopdragen piges erindringer, som jeg var meget interesseret i at læse for nogle år siden. En skånsom død foregår sent i de Beauvoirs liv og handler om hendes mors sygdomsforløb og død. Den er en på én gang nøgtern og præcis, men også følsom og smuk beskrivelse af forløbet. Hun skriver om sit komplicerede forhold til sin mor, om de utroligt svære og hurtige beslutninger, der skal tages på morens vegne om en operation, efter hendes sygdom er brudt ud, og om den tvivl, der opstår efterfølgende i den forbindelse. Kort sagt tager bogen et umuligt spørgsmål op: Jeg vidste jo, at hun ville være i smerte i de sidste uger, så skulle jeg have ladet hende dø tidligere? Det er et umuligt spørgsmål, men de Beauvoir formå alligevel at stille det."

"En anden bog, der gjorde stort indtryk på mig i 2018, var amerikanske Claudia Rankines Citizen, som udkom i foråret i dansk oversættelse på forlaget Kronstork under titlen Statsborger. Bogen er igen, ligesom de Beauvoirs, ret nøgtern, men også rørende. Den handler om racisme, om såkaldt hverdagsracisme, og indeholder små tekster, som minder om digte, men også for eksempel et essay om den sorte tennisspiller Serena Williams."

Hvilken litterær helt havde du som barn?

"Jeg husker ikke at have haft nogen litterær helt som barn. Jo, måske Peter Pan!"

Hvordan finder du frem til de bøger, du læser?

"Ofte læser jeg bøger i forlængelse af andre bøger, jeg har læst. Jeg læser for eksempel andre bøger af en forfatter, som jeg synes er spændende, eller jeg læser bøger, som jeg finder ud af, at den forfatter har læst og været under indflydelse af. Men jeg læser også anmeldelser og interviews i afviserne og lader min læsning inspirere af dem. Eller jeg tager tilfældige bøger ned fra hylderne i et antikvariat eller fra en vens bogreol."

Hvorfor læser du bøger?

"Jeg læser bøger, fordi jeg elsker det! Hvis jeg skulle vælge at tage hundrede ting med på en øde ø, ville jeg tage nok i hvert fald 90 bøger med. Jeg læser, fordi jeg slapper af med det, fordi jeg bliver klogere af det, fordi det får mig til at føle og tænke alt muligt, som jeg ellers ikke ville have følt og tænkt."

Hvilken bog planlægger du at læse som den næste?

"Den bog, der ligger øverst i stakken på mit bord, er et udpluk af tekster fra den danske litterære debat i midten af det 20. århundrede."

Foto: Jón Bjarni Hjartarson 2018