Hyggekrimi - cozy crime

Her kan du finde gode bud på hyggekrimier, hvis du er gået kold i hvilke gode serier der er, som du kan læse.

I de seneste år er ordet ”hyggekrimi”, som er direkte oversat  fra ”cozy crime” dukket mere op, det er ikke så nyt igen, idet genren er lig med britiske Agatha Christis Miss Marple.

Hygge vil nok blive opfattet lidt anderledes i Danmark, som med ”Cozy” i England – vi forbinder ikke mord med hygge.

En hyggekrimi er spændende, men mordene der bliver begået i bøgerne,  er ikke nær så detaljeret beskrevet som i andre krimier om mord.

Her kan du dykke ned i gode Hyggekrimier, det er godt skrevet og meget spændende

Læn dig godt tilbage og gå i gang med grublerierne: ”whodunit”

 

Rigtig god læsning

 

Odsherreds og vestkystens svar på Miss Marple

Indenfor dansk krimi er der to forfattere der skriver på genren, miljøet er lille landsby eller sted og hovedpersonerne er ikke uddannet indenfor efterforskning, men er stærkt involverede i opklaringerne

I Odsherred møder vi Anne-Maj Mortensen. Hun er efterlønner, madglad og hundeelsker. I bøgerne om Anne Maj Mortensen efterforskes mord i nærområdet, det er lun humor fyldt med overraskelser.

På vestkysten møder vi Anne Lebæk. Hun er vendt tilbage til sin barndomsby og arbejder nu som psykolog. Her bliver hun som Anne Mai Mortensen involveret i mord tæt på hende.

Odsherred og Nykøbing Sjælland er også rammen for Politiassistent Martha Munk, her hærges lokalsamfundet af en stribe mord

Gode bud på dansk hyggekrimi der er kommet indenfor de sidste par år og hvor lokalsamfundet og personskildringerne er 2 af nøgleingredienserne på god underholdning.   

Udenlandsk cozy crime: Arkæologer og detektiver

Arven fra Agatha Christi er givet videre, ikke kun til en engelsk forfatter, men også til forfattere udenfor England, som på hver deres måde genopdager og udvikler på genren.

Den mest kendte er Elly Griffiths, der med sin Ruth Galloway opklare mordgåder tilsat arkæologiske udgravninger. Der er udkommet 8 bind indtil nu. Griffiths udkom i år med en ny krimi, der også er værd at kigge nærmere på ”Døden mellem linjerne”, her er det en litteraturlærer der er hovedpersonen, da en engelsk lærer på en skole, findes dræbt, alle på skolens lærerværelse bliver inddraget i mordefterforskningen. Den er som Griffiths serie om Galloway uhyggelig og spændende, men i denne er der litterære tvists.

Den et-benede detektiv og hans kontordame

Robert Galbraith skriver om den et- benede privat detektiv, Cormoran Strike. Han opklarer forviklede mord og gåder sammen med sin kontordame Robin Ellacott.

Det er begavet og meget spændende læsning.

 

Shetlandsøernes hemmeligheder

Anne Cleaves krimier foregår på Shetlandsøerne og her følger vi  Politikommissær Jimmy Perz. Han opklarer mord i lokalsamfundet.

Der er stemning og atmosfære i Cleaves bøger og masser af underholdning.

 

Mordene i Three Pines

Louise Penny bør også nævnes her I samlingen af gode bud på hyggekrimier. Her er scenen sat i Quebec og den lille landsby Three Pines. Her opklarer kriminalkommissær Armand Gamache  mord.

Man skulle nu ikke tro at der blev  begået mord i den lille landsby, idet den er befolket med sære eksistenser, gnavne originaler og brogede kunstnere- Men alligevel sker der grimme ting.

Der er indtil nu udkommet 9 bind på dansk i Armand Gamache serien og 12 bind på engelsk. Så der er mere i vente for danske fans.