Kære M, hånd i hånd med Murakami overhalede efteråret mig indenom…

…..endnu en forfatter, som jeg tidligere har haft svært ved læse, der pludselig åbenbarer sig for mig, når jeg downloader lydbogstitlerne fra E-reolen.

Endelig kan jeg være helt autentisk, når jeg anbefaler Murakami, Jeg har nu lagt ”Trækopfuglen.., 1Q84.., Kafka… Efter Skælvet” bag mig. Bag mig er nok så meget sagt, velvidende at fornemmelsen af parallelle verdener, individsammensmeltninger og ikke mindst katte, katte, katte aldrig slipper mig igen.

Mit næste projekt er nu Marcel Proust. Jeg har altid ønsket at kunne sige, at jeg havde læst ”På sporet af den tabte tid”. Tidligere overvejede jeg i aftenskoleregi at oprette en studiekreds, for at få nogle medlæsere. Om jeg kommer igennem vides ikke, men lige nu kæmper jeg mest med en højtravende oplæser, som i mine øjne/ører frarøver romanen noget af tidløsheden, den som klassiker burde besidde.

Ved nærmere eftertanke understreger denne oplæsning også "den tabte tid",  eller "verden af i går", som Stefan Zweig kalder det, hvor ældre tykmavede mænd nød den absolut højeste og dybeste respekt i samfundet. 

”Pligtlæsning” – ja, det har jeg også i forbindelse med vores nystartede Historieklub her på Amager. Jeg har med stor fornøjelse læst Mick Vraas ”Håbet” og Kåre Laurings ”Slaverne dansede og holdt sig lystige”. Den sidste er en god forskningsbaseret beretning, men jeg havde dog en kende svært ved at holde til denne faktuelle viden, der reducerer alle disse mennesker, sorte som hvide til tal. Så var Vrås lidt saftigere historiefortælling af en anderledes substans. Vraa har netop udgivet efterfølgeren ”Peters kærlighed”, som jeg har ”formidlet” min mand til at læse.

Som godnat og godmorgen læsning har jeg "hygget" mig med Emma Clines roman ”Pigerne” baseret på kulthistorien omkring Charles Manson – i øvrigt oversat af Mich Vraa. Ikke vildt stor litteratur, men bestemt en vel anmeldt debut. Romanen er for mig en ærlig og interessant historie om rodløse, skuffede og frustrerede teenagepiger i slut 60erne, der er noget uheldige i deres søgen efter et selvbekræftende holdepunkt – vel nok "The never ending Story", som kan behandles til alle tider. Forfatteren er også af en yngre generation, så min imponerethed går afgjort også på, at jeg ”troede” at det var en slags autobiografisk roman. Fik så klart et Manson-flip og måtte surfe lidt rundt: "Hvad var det egentlig, der skete i virkeligheden dengang?".

Aidts ”Carls bog” måtte jeg droppe ud af igen. Den er simpelthen for privat til mig. Hesselholdts ”Vivian” har jeg også læst – jeg har det lidt som dig, at der er for meget fortællersnak indover, men på den anden side så vinder den hos mig pga. den fragmentariske form sammenholdt med, at Vivian Meier er en meget interessant person i Hesselholdts billede. Nåede desværre ikke ind og se fotoudstillingen håber at få en ny chance.

Sidst men ikke mindst har jeg smilet jeg mig igennem Adolphsens ”Rynkekneppesygen” – utrolig historie, som han her har fået sat sammen. Den er humoristisk og usædvanlig underholdende. Men også meget spændende: kommer der en slutning, eller slutter det hele bare - sådan !- og slutningen er som altid overraskende. Siger jeg mon for meget med ordene "kærligheden overvinder alt".

Der har været barnedåb i familien. Zittans Boghandel på Amagerbrogade er altid leveringsdygtig i gode gaver, og jeg kan frekventere dem i frokostpausen. Det blev til fire bøger: Rune T. Kiddes – På tippen af næsen, der sidder majonæsen – Strids: Ord med Mimbo Jimbo og Birde Poulsens: Mor, hvor er du ? og "Fagtesange fra nær og fjern" – De får det ind med ”mostermælken” de små……  Ideerne til titlerne fik jeg i Børnebogcasten, som vores kollega Julie Arndrup har styr på. 

Og udover Marcel Proust, så er jeg påvej med Lone Hørslevs "En ordentlig mundfuld" glæder jeg mig vildt meget til Kasper Collings nye roman "Det europæiske forår", der udkommer den 24. oktober. 

De allerbedste læsehesthilsner fra I

for at skrive en kommentar.
Materialer