Kaffeerstatning i Valby

Særligt under krigen blev der drukket kaffe blandet op med Rich’s kaffesurrogat. Rich's var kaffetilsætning lavet af cikorie og korn. Produktet blev produceret i Valby af C.F. Rich & Sønner A/S.

Mine forældre levede under krigen og stiftede dengang bekendtskab med Rich’s kaffetilsætning. Rich’s blev blandet i den kostbare kaffen, så den rakte længere. De mine forældre 1960'erne etablerede en ungdomsskolen blev kaffen igen opblandet med Rich's - sikkert af økonomiske årsager.

Tilbagegang for Rich’s

I 1970erne var der ikke mange der stadig blandede Rich's i kaffen. Jeg husker dog de karakteriske Rich's pakke fra storkøkkenets lager. Jeg tror, køkkenpersonalet blev ved at blande Rich's i kaffen - i hvert tilfælde den kaffe skolens elever drak - frem til 1983 hvor produktionen i Vaby stoppede.

Fabrikken hvor Rich's erstatningskaffe blev produceret havde adresse på Ottiliavej i Valby. Efter lukningen af fabrikken blev varemærket solgt og i de efterfølgende år blev der i begrænset omfang solgtes Rich's som blev produceret i Tyskland.

Fabriksbygningen i Valby blev opført 1909-1911. Efter at produktionen stoppede lå fabrikken øde hen og bygningen blev revet ned i 1987.

Kilden

I 1934 fejrede C.F. Rich & Sønner 100 års jubilæum og i den anledning udgave firmaet et jubilæumsskrift med billeder fra fabrikken i Valby. På det tidspunkt var Rich's "den ældste eksisterende og samtidig den mest moderne indrettede Fabrik i Danmark for Kaffetilsætning. Richs Salg af Kaffetilsætning er flere Gange større end samtlige andre Fabrikers tilsammen."

Billeder fra fabrikken i Valby

Alle hentet i jubilæumsskriftet.

Sort hvid foto af fabrikskompleks

Del af Richs fabrikskompleks i Valby.

Del af et silosoft med tørrede cikorierødder.

Del af et silosoft med tørrede cikorierødder.

En af Richs brændeovne.

Pakningshallen.

Fylde- og pakkemaskine.

Richs-kasser på rullebåndet.

Richs-bilerne klar til udkørsel.

Fordelingsloftet på et cikorietørreri.

Appendix: Markedsføring

C.F. Rich & Sønner var foran sin tid når det gjaldt markedsføring. Et af firmaet markedsføringsgreb var samlebilleder som var lagt ind i pakkerne med kaffetilsætning.
Det var mest børn der samlede på billederne. Efterhånden som de fik dem samlet ind, kunne de sætte billederne ind i særlige samlemapper. Og dobbeltgængere kunne byttes mellem klassekammerater og venner.

På hjemmesiden Richs Emaljeskilte kan du dykke ned i reklameverden. Her er ikke kun emaljeskilte, men også billedserier, plakater, annoncer og meget mere.
Richs Emaljeskilte

C. F. Rich & Sønner: Kaffina kaffesurrogat & Prima Lövetand. Kilde: Registrerings-Tidende for Varemærker. 1880, nr. 5.
17.03.20