Kom i gang med YA: 3 titler, der genopliver teenagelivets malstrøm – uanset alder

Tre tindrende, trodsige teenagefortællinger, der mærkes i hele kroppen

Den uvante læser vil måske starte med at spørge: Hvad er YA egentlig? Her er svaret i korthed: YA står for Young Adult; det udtales som det ser ud (enten på dansk eller engelsk) og dækker over det, vi før i tiden kaldte ’ungdomslitteratur’. YA omhandler de år, der for de flestes vedkommende former hele livet, og derfor bliver genren ved med at være så interessant og underholdende at læse om – uanset alder. Jeg læser YA, selvom jeg selv er mere ’adult’ end ’young’, og jeg elsker genren, fordi den tager de unge seriøst, nedbryder tabuer, giver stemme til vidt forskellige mennesker – og fordi, det er litteratur, man kan mærke i hele kroppen. Her kommer tre gode titler at starte med, hvis du selv tør dykke (tilbage) ned i teenagelivets malstrøm


Kan man blive forelsket i en fyr, man aldrig har mødt?

En af kvaliteterne ved YA-genren er dens evne til at tackle svære og intime emner, som her i ”Simon vs. verdens forventninger”. 16-årige Simon lever et helt almindeligt liv i Georgia med lektier, venner og velmenende, men irriterende forældre, indtil han ved et tilfælde kommer i kontakt med drengen Blue, som han bliver vildt forelsket i – over e-mail. Nu begynder Simons perfekte liv at krakelere; han bliver udsat for afpresning, hængt ud på skolens Tumblr-side, lyver for sine venner og får stuearrest for at drikke sig plakatfuld. Simon bliver nødt til at træffe et valg; men det er svært at springe ud som homoseksuel, når alle har en mening om, hvordan man skal være. En humoristisk, velskrevet roman om at føle sig fanget i sin egen krop, fordi man gerne vil springe ud, som den man virkelig er, men ikke har modet til at stå frem.
 

Black Lives Matter – fra en teenagers perspektiv

YA-forfattere udmærker sig også ved at tage skræmmende og aktuelle problematikker op. I ”The Hate U Give” møder vi 16-årige Starr, som bor i en af USA's sorte ghettoer, men til daglig går på privatskole sammen med bedre stillede familiers børn. Da hun tager til fest med barndomsvennen Khalil, sker katastrofen. Khalil bliver skudt af politiet, og da drabet kommer i medierne, bliver Starr nødt til at beslutte, om hun vil medvirke til, at den skyldige betjent bliver dømt. Bogen handler dog ikke kun om Khalils død; den handler i høj grad også om en ung sort piges splittelse imellem sine rødder i ghettoen og muligheden for at klatre op ad samfundsstigen ved at tilegne sig den hvides kulturs normer. Nervepirrende og aktuelt værk, der med levende sprog og nuanceret handling gør et alvorligt og vedblivende samfundsproblem nærværende. 

Livet som 12-tals pige

YA er ikke kun en genre, der undersøger det amerikanske drama; også det hjemlige liv trækkes under luppen; som her i Ditte Wieses barske, men livsbekræftende beretning om præstationsangst og stress. Josefine går i gymnasiet og har lagt en ambitiøs plan for hele sit liv: hun har bestemt, at hun vil læse jura, have den perfekte kæreste, være smuk og slank, og det hele skal se godt ud på Instagram. For er man ikke perfekt, så er man en taber. Derfor har hun delt sin hverdag ind i en stram tidsplan, hvor hun time for time får kalendermeddelelser, der systematisk styrer hendes dagligdag med beskeder om diæter og lektielæsning. Men under overfladen bobler uroen, og i snart kommer Josefine til at træffe nogle beslutninger, som vender op og ned på hendes planer. 
 

Ovenfor har du tre gode grunde til at komme i gang med YA, men mangler du en sidste, kan det være denne: uanset hvem du er eller hvad du kæmper med, kan du efterhånden finde dig repræsenteret i YA. Det er en genre, der giver stemme til vidt forskellige mennesker, og giver læseren mulighed for at undersøge, hvad den stemme betyder for dem.  


Bliv inspireret til endnu flere læseoplevelser under temaet 'Kom i gang med...'