Krig i børnehøjde

Uvidenhed skaber frygt. Det gør sig også gældende for børn. Læs videre her, hvis du har brug for inspiration til, hvordan du snakker med dit barn om krigen i Ukraine.

Krig skåner ingen og skelner ikke mellem børn og voksne. Alle bliver påvirket af krigen mellem Ukraine og Rusland. Der findes ingen mirakelkur mod den angst, der naturligt opstår, når mennesker med vold forsøger at få deres vilje. Men vi kan snakke med vores børn om, hvad der gør dem bange og forsøge at give dem tilpas viden om, hvad der sker, så uvisheden ikke bliver til et spøgelse.
Børn er forskellige og der er stor forskel på, hvilken snak man kan have med børn på forskellige alderstrin. En ting er dog sikker - uvidenhed skaber frygt og får mennesker til at gøre dumme ting.  Red Barnet anbefaler, at vi forældre snakker med vores børn om hvad der foregår, inden børnene selv kommer til en.

Her kan du læse, hvordan man snakker med sit barn om konflikten i Ukraine

Det, vi kan gøre som børnebibliotek i denne konflikt er at skabe veje til viden og finde materialer, som kan være med til at starte samtaler og svare på de svære spørgsmål, som krigen i Ukraine ansporer. Derfor har vi her i artiklen samlet et bredt udvalg af både fakta og fiktion som handler om krig og flugt.

Lige herunder finder du vores anbefalinger til fakta-kilder om emnet. De er egnet til de større børn fra ca 8 år og op. Efterfølgende har vi samlet en stribe film og litteratur til forskellige aldre, der kan være med til at skabe forståelse og empati for alle de forskellige mennesker, som er påvirket af krigen. 

Fakta kilder om krigen i Ukraine til de større børn

Ultranyt

Ultranyt kan noget med nyhedsformidling for børn. Det bliver ikke lagt så mange fingre imellem, mens børns vinkler er tænkt ind på bedste vis. I den udsendelse vi linker til, bliver man blandt andet bliver klogere på Putin, og så svarer Mette Frederiksens på spørgsmål om krigen i Ukraine og hvad det betyder for Danmark

Oleg og krigen

Dette er en dokumentarfilm om 10 årige Oleg der bor i det krigshærgede Øst-Ukraine sammen med sin bedstemor. Han bliver der fordi hans bedstemor er der og så går han på eventyr med sin mindre fætter Yarik og drengen Kostia. Stærk handling, smukt filmet og højaktuel, - behøver vist ikke at skrive mere. Anbefales til børn omkring de 10 og opefter.

Børneavisen

I Børneavisen fra 1. marts 2022 er der både et interview med statsministeren og flere artikler om Ukraine og Rusland. Avisen er gratis i denne uge, fordi redaktionen mener, at alle børn skal have mulighed for at kunne sætte sig ind i Ruslands angreb på Ukraine

Faktalink

Her finder du både de nyeste opdateringer om hvad der sker i Ukraine og grundigt undersøgt stof om Ukraines historie. For at læse artikler i Faktalink skal du bruge dit bibliotekslogin.

Billedbøger og film til de mindste

For vores helt små børn kan billedbøger give svar på mange af de spørgsmål, der helt naturligt rejser sig, når de på sidelinjen hører om krigen. Fiktionen kan bidrage med en distance, der er tryg, men som alligevel fortæller om at være bange, miste og flygte. Den kan også give håb. 

Mange af vores billedbøger findes ikke på eReolen, men kun i fysisk format. Tag derfor også et kig i bunden af denne artikel.

Mig og min familie - Ronja

Kortfilm om Ronjas hvis far er soldat og skal i krig. En Simpel og ligetil historie, om at sige farvel til, vente på og hente sin soldaterfar. Anbefales fra 3 år og opefter.

Minisekterne - kampen om myrenes dal

En spillefilmslang animationsfilm om de sorte og  røde myrers strid om sukker på et picnictæppe. Filmen anbefales fra 3 år og opefter

Se Miniinsekterne - kampen om myrernes dal på Filmstriben

Kirg og kage

Denne kortfilm handler om en konge i et udtørret land, som leder efter mad til landets beboere.  Landet ved siden af er proppet med kager men vil ikke dele. Filmen anbefales fra 3 år og opefter.

Se Krig og kage på Børnebiffen

Trylleblik

En af de fineste nye billedbogsudgivelser overhovedet. Bogen handler om en pige hvis familie er på flugt. Undervejs viser bedstemoderen pigen hvordan man kan bruge trylleblik på verden. Kan læses fra 6 år og opefter. 

Bjørnene fra Sicilien

"Bjørnene fra Sicilien” er en litterær klassiker som første gang udkom i 1945. Bjørnene sulter og kommer ned fra bjerget til dalen for at finde mad. Storhertugen af Sicilien møder dem med våben og der opstår en anderledes, tragikomisk historie, hvor alt ender godt til sidst. Anbefales for børn over 7 år.

Krig og fred

“Krig og fred” er en klog lille filosofisk fagbog som gennemgår hvad krig og fred er. Den kan læses for børn fra 6 år og opefter. 

Skønlitteratur til de større børn