Krigen på muren

Besættelsestiden var en dramatisk tid for københavnerne. Rundt om i byen erindres krigen på husmurene med mindetavler. Mange mindetavler erindrer modstandsfolk der måtte lade livet for Danmarks frihed - men der er også tavler for andre dramatiske begivenheder.

Bispebjerg Hospital

På en mindetavle erindres de danske jøders redning i 1943. Natten til den 2. oktober starter jødeaktionen, hvor nazisterne ønskede at arrestere alle danske jøder for et deportere dem til koncentrationslejre i Tyskland.

De danske jøder gik under jorden og en storstilet indsat gik i gang for at få dem sejlet over Øresund til det frie Sverige. Sygehusene, herunder Bispebjerg Hospital, blev vigtigste opsamlingssteder inden turen gik over Øresund til Sverige.

Mindetavle for de danske jøders redning 1943

På området ved Bispebjerg Hospital er der også opsat en mindetavle for reservelæge Erik Hagens, 1900-1944, der blev dræbt i modstandskampen 6.6. 1944, og for præst ved Bispebjerg Hospital Julius Grundfør, 1909-1945, der dræbtes 6.5. 1945.

Erik Hagens var tilknyttet modstandsgruppen BOPA og det illegale blad "Dansk Månedspost". Fra september 1941 arbejdede han som 2. reservelæge på Bispebjerg Hospital. Han blev den første læge med tilknytning til BOPA. Han ydede hjælp til sårede og underviste i skadesbehandling mm.
Efter partisanaktionen mod Globus i Glostrup blev han skudt under tilbageturen efter aktionen.

Mindetavle for Erik Hagens og Julius Grundfør

Mindetavle på en rød murstensnur, til venstre for en grønlig dør

Mindetavle for de danske jøders redning 1943, Bispebjerg Hospital
 

Modstandsfolk

Mange modstandsfolk måtte lade livet i kampen mod nazisme. En del mindetavler i byen erindre de som døde.

Søløjtnant Gregers Jes Boy Bojesen var tilknyttet havnekompagnierne og den militære efterretningstjeneste. Sammen med andre kadetter havde han organiseret en modstandsgruppe under havnekompagniet, som var en del af den militære organisation.

Mindetavle for Gregers Bojesen

Jørgen Arboe-Rasmussen blev hårdt såret af skud fra en maskinpistol affyret af HIPO-manden William Carl Møller Rasmussen. Arboe-Rasmussen forblødte efter nogle timer på lazarettet på Nyelandsvej.

Mindetavle for Jørgen Arboe-Rasmussen

På Axeltorv 1 er der opsat en mindetavle for modstandsmanden Børge Thing der blev arresteret af Gestapo på Axeltorv.

Mindetavle for Børge Thing

Poul Emil Mathiesen erindres med en mindetavle på Ragnhildgade 1. Poul Emil Mathiesen var tilknyttet "Kompagni Robert" fra efterår 1944. Den 5. maj om morgenen blev "Kompagni Robert" kommanderet til vagttjeneste ved Frihavnen fra Århusgade langs Østbanegade til Ndr. Frihavnsgade samt langs Strandboulevarden. Her blev Poul Emil Mathiesen dræbt under en voldsomme ildkampe.

Mindetavle for Poul Emil Mathiesen

Flere mindetavler

Når du bevæger dig gennem København, kan du se tydelige erindringer af byens historie. København er spækket med erindringssteder.
Via Mindetavler i København finder du byens mindetavler opdelt af bydel. Du kan f.eks. finde flere mindetavler for modstandsfolk på listen.

Mindetavle med portræt af Børge Thing
Mindetavle for Børge Thing, Axeltorv
04.05.20