Krimiredaktøren tipper: 4 krimiserier, du måske ikke kender i forvejen

Vinden er vendt mod nord, nætterne længes og mørket lurer. For den dedikerede krimifan betyder dette én ting: tid til at gå ’off grid’ med en ny serie.

Den serielle udgivelsesform har altid været populær blandt krimiforfattere – og sikket held for det. Den fortløbende struktur giver nemlig plads til at udvikle et dybere forhold til hovedpersonen, hvis kompleksiteter får tid til at udfolde sig, som med Jo Nesbøs småfordrukne Harry Hole, eller de skilsmisse- og ensomhedsramte frontfigurer hos fx John Billingham eller Cara Hunter. Også morderne kan træde ud af skyggen som bifigurer over flere bind, så den trofaste læser kan se frem til det næste træk i spillet mellem vor (som oftest anti-)heroiske opklarer og deres nemesis. Og så er der jo endelig seriens umiodståelige fristelse: flere dage eller ugers opslugt læse-ekstase i det samme univers. 

Krimiredaktør Rikke har gået lageret igennem, og præsenterer bud på fire forskellige, under-værdsatte serier, som kan garantere præcis den rette grad af uhygge i de mørke vinternætter. 

Kludedukkeserien af Daniel Cole

En blændende – og blændende makaber – serie til dig, der er fan af fx Chris Carter og Pierre Lemaitre. Den starter karakteristisk morbidt: Da efterforsker William Wolf Fawkes dukker op i en tom London lejlighed (beliggende faretruende tæt på hans egen), mødes han af et ildevarslende syn: ca. en meter over gulvet hænger et grotesk lig, syet sammen af dele fra seks døde mennesker.

Så er vi ligesom i gang med den skønne serie af Daniel Cole, der er er lige så chokerende, som den er morsom og underholdende med psykopatiske seriemordere og gode hovedpersoner. Dette er første del af en serie på 3.
 

Ray Mason-serien af Simon Kernick 

Vi tager endnu en tur til England, og her er det Ray Mason fra antiterror-enheden. En serie med tempo, action og en spændingskurve, der godt kunne gå hen og blive vanedannende. Vores hovedperson er en mand med en problematisk baggrund; hans kollegaer er ikke heeelt glade for ham, idet han står overfor et civilt søgsmål for drab på to terrormistænkte. Første bind indledes (også) på makaber vis med en dødelig ménage á tros: Ray Masons politienhed bliver alarmeret af en ung kvinde, som har undsluppet en bizar trekant. Hun må gemme sig under sengen, da hendes elsker overraskes af sin kone – og fra sit gemmested bevidner hun, at manden torteres og konen blive myrdet, da en ukendt fremmed trænger ind i huset. 

Det er en hæsblæsende serie i 4 bind, som vil holde dig på dupperne hele vejen igennem.  
 

Mandix-serien af Steen og Lisbeth Bille

En vaskeægte københavnsk thriller, der i den grad kan holde dig vågen – ikke mindst grundet en feministisk bibliotekar. Freddie Mandix er tidligere politimand, som efter at have været på sit eget private hævntogt må lede efter job uden for politistyrken. Han får job i en nyoprettet enhed i Forskningsministeriet: Forskning og Sikkerhed. Enheden på tre personer skal undersøge svindel, plagiat, falske forsøg og sminkede rapporter i den danske forskerverden. I det nye job får han nys om svindel og fiktive resultater med leukæmi-medicin til børn. 

Hemmeligheder, svindel og menneskejagter præger denne serie på tre bind.
 

Smoky Barrett-serien af Cody Mcfadyen

Efter en traumatisk oplevelse vender den kvindelige FBI-agent Smoky Barrett tilbage på jobbet til en faretruende leg kat og mus. Copy-cat-seriemorderen Jack Junior jager Barrett som en skygge, mens han som Jack the Ripper dræber prostituerede på sin vej mod Smoky og hendes venner. Serien startede i 2012 og fortsatte med fem bind helt frem til 2018.

Det er ondt, det er seriemordere og det er godt skrevet.

Jeg håber disse hårdtslående krimier vakte din læselyst til den kommende forlængede weekend. Og husk: hvis du vil holdes opdateret på alt, hvad der foregår i krimiverdenen, så tilmeld dig Københavns Bibliotekers nyhedsbrev Førstevælger. Her er du først med det første.

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Førstevælger"