Læs om besættelsen med dit barn

Mange steder i København finder vi ting, der minder os om besættelsen og Anden Verdenskrig. Det kan være mindetavler over faldne frihedskæmpere og To søstre-statuen ved Nyboder, rejst i 1949 af nordmænd som tak for hjælpen under krigen.

Andre steder i byen finder vi nyere bygninger, hvor fx Shellhuset stod nær Rådhuspladsen, indtil RAFs bombardement af bygningen, der rummede Gestapos hovedkvarter og arkiv over modstandsbevægelsen, d. 21. marts 1945. Følgerne af bombardementet kan også ses på Sønder Boulevard 106, hvor 11 mennesker blev dræbt, da et bombefly styrtede ned, og naturligvis på Frederiksberg Allé, hvor mindestenen markerer det sted, hvor Den franske Skole stod, indtil den ved en frygtelig fejltagelse blev bombet under angrebet.

Også Langeliniepavillonen er et resultat af besættelsen, 12. juni 1944 blev den daværende pavillon fra 1902 sprængt som schalburgtage af Petergruppen, som gengældelse for modstandsbevægelsens aktioner.

Det kan være fascinerende og overraskende at gå på opdagelse i byen efter krigens spor. Men hvordan var det at leve under krigen, at være barn? Det kan være sværere at svare på. Heldigvis har en lang række forfattere givet skønlitterære bud - nogle af dem baseret på virkelige hændelser - og bøger af denne type kan være både medrivende og spændende at læse sammen eller for børn og børnebørn, hvis I gerne vil vide mere om livet under besættelsen.

Hjørdis Varmers "Det forår, da far gik under jorden", er en del af en serie om Bente, der er 9 år og datter af en sabotør, der må gå under jorden og senere flygte til Sverige. Bogen rummer fine skildringer af hverdagen med luftalarmer og rationeringer, og er let at læse.

I "Nu rejser vi" af Karen Videbæk følger vi den 9-årige pige Judith, der må flygte til Sverige uden sine forældre, der bliver taget af tyskerne. Fortællingen om den jødiske pige er baseret på en sand historie.

Den livsfarlige krig" er Knud Pedersens beretning om Churchill-gruppen, den ålborgensiske modstandsgruppe bestående af især unge drenge, som han var medstifter af. I bogen blander han autentiske dokumenter, billeder og fortælling til et nervepirrende indblik i både gruppen og besættelsesmagtens arbejde med hhv. aktioner og optrævling af gruppen. 

Til børn under 10 år er "Med bedstemor i tidens labyrint" af Jens Christian Grøndahl en god bog til fx godnat-læsning. Fortællingen om Nina og bedstemor Gladys, der kommer på en tidsrejse tilbage til besættelsen, er fint illustreret og fortalt i et roligt sprog med masser af gammeldags ord, som tegner datiden og er gode at tale videre om.

Foto: Frihedsmuseets fotoarkiv.
04.05.20