Litterær Luksus læser - redaktørernes favoritter 2020

Litterær Luksus' redaktører Cæcilie og Lene giver her et bud på 2020s bedste læseoplevelser. Du finder både nye og lidt ældre romaner, digte og graphic novels blandt vores favoritter. Sidste år havde vi begge "Døgnkioskmennesket" på listen over vores favoritter - igen i år er der en dublet, læs videre og find ud af hvilken roman vi begge har været så begejstrede for, at vi begge har valgt den til året liste!

Cæcilies 2020 favoritter

Heimat: et tysk familiealbum af Nora Krug

”Heimat” ligger ubetinget helt i toppen af mine bedste læseoplevelser i 2020. Den er en helt usædvanlig bog, som mange flere burde læse. Nora Krug er født i 1977 i Karlsruhe tæt på en amerikansk base. Langsomt går det op for hende, at noget frygteligt er sket i fortiden. I skolen bliver hun undervist i 2. verdenskrig, men det er først da hun flytter til New York som voksen og får en jødisk svigerfamilie at hun kan se sit hjemland med åbne øjne. Ved hjælp af collager, små tegneserier, familiefotografier og skoleopgaver dykker hun ned i sin families fortid i Nazityskland. Det visuelle udtryk er helt unikt. Tekst, fotos, collager, tegninger og tegneserier går op i en højere enhed. Som læser bliver man virkelig sat ind i hvordan det er at være tysk og må leve med en kollektiv skyld, som går i arv i generationer. Heimat er en af de slags bøger, man bliver suget ind i og som er umulig at lægge fra sig, også når sidste side er læst.

Tour de Chambre af Tine Høeg

”Tour de Chambre” kom lige på det rette tidspunkt og gav mig det bedste selskab på en regnvejrslørdag under forårets Coronatristhed. Asta og hendes veninde Mai sørger både for smil og eftertænksomme tanker. Asta er forfatter og skriver på en roman om den polske portrætkunstner Lysander Milo, da hun modtager en invitation til en mindehøjtidelighed for August. Det er 10 år siden, han døde. Dengang boede de på samme kollegium, og August var kæreste med Astas bedste veninde Mai. Invitationen griber forstyrrende ind i Astas liv og skriveproces og får fortid og nutid til at flette sig ind i hinanden. Kollegielivet, længsler og forvirring vækkes til live, sammen med dét Asta aldrig har kunnet fortælle Mai. ”Tour de chambre” er en virkelig vellykket og velkomponeret roman, der på fineste vis behandler emner som venskab, forelskelse, hemmeligheder, sorg, længslen efter at skabe og skrive samt spørgsmålet om, hvornår man er en "ægte" voksen. Bogens kortprosaform og lune humoristiske tone gør den utrolig letlæst, samtidig med at der er stor dybde og eftertænksomhed at finde mellem linjerne.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong

”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” er en smuk og poetisk brevroman om en dreng, der er splittet mellem to verdener; hans mors Vietnam og det moderne USA, han selv vokser op i. På smukkeste og hårde vis fortæller Vuong om en fejlbarlig og uendelig dyb kærlighed mellem en mor og søn, om traditioner og klasseforskelle og om maskulinitet og identitet. Fyldt af konstante paradokser. Bogen er inspireret af Vuongs eget liv og selv romanens form er et paradoks: en vietnamesisk dreng, der lærer engelsk og skriver hele sin og sin families historie til en mor, der aldrig vil komme til at kunne læse den. Det er gribende læsning!

Fahrenheit 451 af Ray Bradbury

2020 blev året hvor jeg endelig fik læst ”Fahrenheit 451” Det skulle jeg have gjort noget før. Den klassiske science fiction-roman fra 1950’erne om et fremtidssamfund, hvor brandmænd ikke slukker ildebrande, men påsætter dem, når de finder bøger, giver meget at tænker over også i dag. Hvilken betydning har censur? Hvornår er der tale om censur? Hvornår er et menneske lykkeligt? Brandmanden Montag sætter aldrig spørgsmålstegn ved ødelæggelsen af bøger, men vender hver dag tilbage til sit kedelige liv og konen, Mildred, der tilbringer hele dagen med sin tv-'familie'. Men en dag møder han deres unge, excentriske nabo, Clarisse, der introducerer ham til en fortid, hvor folk ikke levede i frygt og til en nutid, hvor man ser verden gennem idéerne i bøger i stedet for tv'ets tankeløse snak. Montag begynder lidt efter lidt at sætte spørgsmålstegn ved sit arbejde og gemmer de forbudte værker, i stedet for at brænde dem. Det bringer ham i fare og i centrum for en hæsblæsende menneskejagt...

Alfabet af Inger Christensen

Til samlingen af store læseoplevelser i 2020 bliver jeg også nødt til at nævne lydbogsudgaven af ”Alfabet”, som er oplæst af Inger Christensen selv. Alfabet kan læses (eller høres) igen og igen. Der er så mange sproglige detaljer at dykke ned i, og Inger Christensens evne til at sætte ord på livets og naturens grundvilkår om væren og tilintetgørelse er unik. Smukkere og mere kraftfuld læsning skal man lede længe efter.

Meter i sekundet af Stine Pilgaard

Det er næsten umuligt at slutte denne liste over de bedste læseoplevelser i 2020. Der har været så mange! Men på falderebet må jeg også snige ”Meter i sekundet” med. Stine Pilgaard kan noget helt særligt med sproget og noget helt særligt, når det gælder om at beskrive menneskelige relationer. ”Meter i sekundet” er fuld af lune og fine betragtninger om livet. Den er et must-read, hvis du spørger mig (og rigtige mange andre).

Lenes 2020 favoritter

Senseis mappe: Hiromi Kawakami 

Rørende, stille og eftertænksom kærlighedshistorie, om mødet mellem Tsukiko som er sidst i 30’erne og hendes tidligere gymnasielærer, den 30 år ældre Matsumoto, som hun kalder sensei.  De er begge dybt ensomme og fremmedgjorte, men hos hinanden hører de til. Tsukiko repræsenterer det unge Japans rodløshed, Sensei traditionens dybde og tryghed. Med aldersforskellen virker et forhold mellem Tsukiko og sensei ikke ideelt. Slet ikke i et samfund som det japanske, med dets traditionsbunden ærbødighedskultur, hvor generationskløften ofte er enorm. Her er større udsving fra normen heller ikke velset. Så kan kærligheden i den sidste ende trodse det meste?
Det er en bevægende og smuk fortælling, der på sin egen lavmælte måde åbner en verden af kærlighed og glæde ved det stille liv.

Vegetaren:  Han Kang 

Vegetaren er en smuk, vild og mærkelig historie om forvandling, sex, skam og galskab.
En kvinde vågner tidligt en morgen og er blevet vegetar, hun har ikke anden forklaring end at hun har haft en drøm. Hun spiser mindre og mindre og trækker sig mere og mere ind i sig selv. Langsomt skræller hun alle høflighedslag af sig – hvilket er meget alvorligt i Korea som har mange sociale normer og høflighedsregler at efterleve. Manden og resten af familien kan ikke håndtere den skam hun bringer over sig selv og dem, det ender i den helt store katastrofe da de under et familiebesøg forsøger at tvinge kød i hende – og dermed er en ekstrem forvandling sat i gang.
Det er en vild og mærkelig historie og den er ikke for alle, men hvis du har mod på en velfortalt og smukt skrevet fortælling, hvor du ikke får alt forærende, så er den fremragende.

Meter i sekundet: Stine Pilgaard 

Samtalesorg, højskolesange og Anders Agger. Det er nogen af ingredienserne i Stine Pilgaards finurlige og livskloge Meter i sekundet. En ung nybagt mor flytter med kæresten til Velling i Vestjylland (med bymottoet: Vi vil i Velling!) hvor han er blevet højskolelærer. Hun har svært ved at falde til, og især at tale med de ordknappe vestjyder. Hun lider simpelthen af samtalesorg og overtaler Anders Agger til at hjælpe hende. Resten af tiden bruger hun på at skrive højskolesange, besvare brevkassespørgsmål og lære at køre bil.
Den er sjov! Og Stine Pilgaard er superskarp på dialoger og beskrivelsen af hverdagens helt almindelige absurditet og pinligheder. Det er en bog at blive klogere af, en bog om identitet og relationer, om længslen efter ar være en del af et fællesskab – også selvom det ikke er helt klart hvad det er vi vil i Velling.

Jeg tog ned til bror: Jana Smirnoff 

Jana tager ned til Bror – hendes tvillingebror, på uanmeldt besøg i påskeferien. Han bor i deres barndomshjem i Smålanger i Nordsverige. Et landsbysamfund hvor alle tror de ved alt om alle, selvom ingen siger det vigtigste højt. Det er en lille by der gemmer på mange hemmeligheder som incest, utroskab og måske mord. Jana er som ung flygtet til storbyen, men bror er blevet tilbage, og nu er han ved at drikke sig ihjel. Barndomshjemmet rummer mørke minder, om en brutal Far der mishandler dem og en dybt religiøs Mor, som ser den anden vej. Da Jana er 13 forsøger hun at slå faren ihjel med en høtyv, men mislykkes. Det lykkes til gengæld for bror. Det er en barsk fortælling – rå, hudløs, øm og foruroligende. Sproget er sært, sætter stemningen i bogen, på en måde lidt barnlig helt uden tegnsætning og med sammenskrevne ord – som læser føler vi os lidt på dybt vand, nogen sætninger skal simpelthen læses igen, og det bliver en læseoplevelse udover det sædvanlige. Det er nok min bedste læseoplevelse i år, Coronasituationen gjorde mig ekstra sårbar og egentlig ikke særlig optaget af at læse rå og hudløse historier, men denne ramte mig hårdt, og jeg glæder mig til bind to kommer 2021.

Dyr sorteret efter alder: Frøydis Sollid Simonsen

Når den der skal dø sidst, kigger på den der skal dø først. Farmor er 93 og dement, gennem korte leksikale tekster om dyr fortæller en ung kvinde om kærligheden til farmoren og sorgen over forvandlingen hun gennemgår. Vi hører om forskellige dyr fra Molboøsters (220-507 år) til colibakterie (12-15 timer i tarmen). Kontrasten bliver mellem fakta og følelser, at et videnskabeligt blik på noget uvidenskabeligt bliver en kærlighedserklæring. Dyr sorteret efter alder er en smuk lille bog om dyr, demens og dyrebare minder. Bogen er overdådigt illustreret af forfatteren selv, et tip er at kigge nøje på tegningerne, de er lige dele smukke og foruroligende. kort er godt – meget godt endda.

 

Få flere anbefalinger - tilmeld dig Litterær Luksus

Hvis du ikke allerede følger med i vores månedlige litteraturanbefalinger, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet Litterær Luksus nedenfor.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Litterær Luksus

 

På trods af alt, så har 2020 været et fantastisk bogår, med stærke læseoplevelser

Vi læses ved i 2021! Cæcilie og Lene