Litterære godbidder for børn og unge #2

05.06.19
TOP 30 TIL SOMMERBOGEN  dyk ned i 30 forslag til Sommerlæsningen

 

Den 14. juni går sommerbogen i gang og slutter igen den 24. august 

Sommerbogen er børnebibliotekernes læsekampagne for børn og unge mellem 7 og 14 år, hvor børnene læser og anmelder bøger på det landsdækkende site Biblo.dk i deres sommerferie.  Sommerbogen løber over hele sommeren fra fredag den 14. juni til fredag den 24. august 2019.  Du skal læse 3 bøger og anmelde dem, så kan du nemlig vinde præmier - Se mere på Biblo.dk 

Nedenfor har jeg samlet 30 rigtig gode bøger, du kan læse i din sommerferie.  

 

 1. Arlo Finch i Flammernes dal  

Arlo er lige flyttet til Pine Mountain sammen med sin mor og storesøster. Arlo har altid været alene og lidt mærkelig, men han får hurtigt nye venner i det lokale rangerkorps, og han opdager at der sker mystiske ting i byen. Det er både magisk og farligt, og Arlo og hans venner må stå sammen i kampen mod noget fra den anden verden. 

 

 1. Balladeklubben  

Sjov bog i bedste Wimpy Kid stil om Miles, der flytter fra storbyen ud på landet til den lille søvnige by Yawnee Valley. Miles var ballademager nr. 1 på den gamle skole. Det vil han også være på den nye skole. Konkurrencen bliver dog hård, for allerede første skoledag er der nogen, der har spærret skolens indgang med en bil! Hvem er det Miles er oppe mod? 

 

 1.  Bækager Boldklub – tæsk og tuba  

Bækager står på den anden ende, for byens bedste drengefodboldhold skal spille om Jysk Mesterskab. Problemet er bare, at lige før kampstart står kun reservemålmanden Brille klar, da resten af holdet har skiftet til storklubben Herning. Så kaldes reserveholdet på banen og det bliver en noget rodet kamp! Tæsk og tuba er første del i en virkelig sjov serie om reserveholdet og alt det der sker både på og udenfor banen. 

 

 1. De hemmelige Youtubere                                                                                                                                                     Magnus bliver mobbet, fordi han har et gigantisk sort modermærke midt i ansigtet; Selma bliver mobbet, fordi hun bare er klassens nørd. Mobningen orkestreres af klassens to tyranner, Kristian og Victor. Men da Kongen af YouTube udskriver en konkurrence om at blive den bedste nye YouTuber, beslutter Magnus og Selma, at de vil være med, og at de vil vinde. Især over de selvfede Kristian og Victor, som selvfølgelig også deltager. Der er bare lige den hage ved det, at Magnus og Selma ikke vil kunne genkendes i deres YouTube-videoer.

 2. I Rosens Midte 

Stefans mor er død og juleaften får Stefan en mystisk gave, der sætter ham i gang med at undersøge, hvad der egentlig skete med hans mor. Han opdager hurtigt, at nogen ikke vil have, at han undersøger sagen. Så med skurken i hælene går den vilde jagt gennem byen efter flere spor. Bogen er smukt illustreret og flere af sporerne er gemt i illustrationerne. 

 

 1. De magiske møgunger 

Carter er stukket af fra sin svindlende onkel og han havner i en lille by, hvor der er en magi-butik. Her mø- der han en gruppe børn med nogle fantastiske evner. Sammen laver de klubben De Magiske Møgunger, og bruger deres evner til at løse mysterier. I bogen er der gåder, som læseren kan læse undervejs, og forfatteren viser også forskellige trylletricks, som læseren kan lære og optræde med. 

 1. Mia  

Mød Mira, der bor alene med sin mor, og som drømmer om at møde sin far. Mira er bedsteveninder med Naja, men da en ny pige starter i klassen, bliver venskabet sat på prøve. For Naja vil hellere vil være sammen med Beate. Der er kommet tre tegneserier om Mira, hvor talebobler, tegneseriestriber og dagbogsnoter giver et godt billede af Miras liv, tanker og drømme. 

 

 1. Spøgelset på chokoladefabrikken 

Archie McBudge arver lige pludselig en formue og en stor chokoladefabrik. Først skal han dog vise, at han er en værdig arvtager ved at løse de gåder hans grandonkel har efterladt til ham, og det skal ske inden fabrikken går konkurs. Han får hjælp af sine nye venner og lidt magi, men der er også nogle, der vil gøre alt for at forhindre, at Archie bliver den nye ejer. 

 

 1. Aldrig mere venner 

Selma er blevet uvenner med sin tidligere bedste veninde Maja og oplever nu, hvordan det er at blive holdt udenfor. Bedsteveninden får nemlig mange af de andre piger til at vende sig mod Selma. Alt sammen på grund af en jakke, som Selma nu hader, men der er desværre ikke råd til, at hun kan få en ny. Heldigvis begynder en ny dreng i klassen og han gider ikke pigefnidder og desuden finder Selma ud af, at der også er andre piger i klassen.  

 

 1. A.S.P.E Dæmonhunden 

Victor skal være greve efter sin far og det har han ikke lyst til. Han vil være magiker, men får dog kun lov til at komme i lære som alkymist. Det går helt galt for ham, og efter et alvorligt uheld bliver han hentet af en troldkvinde, der tager ham i lære. Sammen med tre andre børn bliver han sendt på missioner, men deres første mission bliver farligere end forventet, da de støder på en lumsk læge med en dæmonhud i sin husvogn. 

 

 1. Dallas København  

Tag med på et hæsblæsende eventyr sammen med pigen Dallas København, der bor sammen med sin oldefar Monty, som er lidt af en Indiana Jones-agtig type. Monty forsvinder efter han har fortalt, at han gjorde noget frygteligt som ung. Sammen med den tatoverede dreng Jack sætter Dallas nu en eftersøgning i gang, og det går ikke stille for sig. Historien om Dallas er også en barsk fortælling om svigt og hemmeligheder. 

 

 1. Dr. Krank 

Kom med ind i Dr. Kranks laboratorium, og forestil dig at du er hovedpersonen. Det er dine valg, der afgør, hvordan det går. Du er blevet bortført af Dr. Krank, som siges at være en morder, der bortfører byens børn. Nu er det dig, der er blevet bortført, men måske er der en vej ud fra Dr. Kranks hus? Det er dig som læser, der skal vælge og afgøre din egen skæbne. 

 

 1. Drengen fra Krematorium D 

Alif bor i et nedlagt krematorium sammen med en gruppe børn. Alle de voksne er ramt af en sovesygdom og børnene må klare sig selv. Alif og de andre lever af at jage smådyr, men de skal passe på, for nogle farlige ulve jager også i området. Børnene tror på en legende om pigen med mærket, der skal komme og redde dem, men Alif tror ikke på historierne. Indtil han en dag bliver uvenner med de andre børn og må flygte, og får hjælp fra uventet kant. 

 

 1. Gamer Royal 

Umiddelbart er Marius Smith en helt almindelig dreng, som lever et ret almindeligt liv. Faren har forladt Marius og hans mor, og Marius elsker at sidde i farens gamerhule og spille på hans gamle udstyr. Men efter den dag, hvor Marius møder den mystiske Gamer_ Royale i et spil ændres hans liv, og virkeligheden kommer til at overgå spillets verden, da han bliver hentet af chefen for Kongen Styrke. Der er brug for Marius’ gamerevner i kampen mod onde kræfter 

 

 1. Havpigen Alea – vandet kalder 

Alea er allergisk overfor vand, eller det tror hun i hvert fald. Hele hendes liv har hun fået at vide, at det er livsfarligt for hende at falde i vandet. For at finde sin mor tager hun afsted på et skib med en gruppe unge mennesker, hun lige har mødt, men på skibet er det svært at undgå vand og en dag sker katastrofen og hun falder i vandet. Det får ikke den ventede konsekvens, men noget sker der 

 

 1. Klassens dronning (pigeliv #1) 

Sommerferien står for døren, og Josefine håber, at hun kommer i klasse sammen med veninderne Emma og Siv efter ferien, når der skal laves nye 6. klasser. Men Josefine opdager, at de to veninder ikke har ønsket at komme i klasse med hende, og hun bliver slået helt ud. Hun tør ikke spørge dem hvorfor, og beslutter sig for at skifte skole. Men er det den rette løsning? 

 

 1. Kraken 

Da Marius’ far ikke er blandt de overlevende, der vender tilbage efter en videnskabelig ekspedition til Nordhavet, beslutter Marius sig for at gå ombord på hvalfangerskibet Munken, som skal lede efter overlevende. Det bliver en farefuld færd, og da en mørk skygge følger skibet går det op for alle ombord, at rygtet om uhyret Kraken måske er sandt? Simon Bukhaves dystre illustrationer understreger den uhyggelige fortælling. 

 

 1. Minecraft Øen 

Hovedpersonen i historien er dumpet lige ned i Minecraft uden at vide, hvor han er eller kunne huske, hvordan han er havnet der. Nu skal han lære at overleve i en meget anderledes verden, hvor alt er firkantet og hvor det er livsnødvendigt at søge ly om natten 

 

 1. Den rustne verden 

Vi er i Danmark i en uvis fremtid, og forestil dig så, at landet er en kæmpe losseplads. De fire søskende Ramona, Lærke, Bowie og Peter bor i Nykøbenhavn, som ligger under en stor glaskuppel på Grønland. Da forældrene aflyser ferien hos bedstefar i Sverige, stikker børnene af og flyver selv afsted i en jetbot. De styrter ned i Danmark og herfra må de ud på en farefuld færd mellem skrald, robotter og fjender for at nå til Sverige. 

 1. Tankespinder 

Søstrene Ravna og Maise er elvere, som må skjule sandheden om hvem de er og så må de aldrig blive forelskede. Men det uundgåelige sker, og Ravna forelsker sig i Noah fra klassen. Hvis Ravna bliver afsløret, vil det få store konsekvenser, så Maise og Ravna må tage deres særlige evner i brug for at løse problemerne. 

 

 1. De Ualmindelige  

Endnu en gang er Ivy og hendes bror taget til Lundinor og denne gang besøger de også en masse andre undermarkeder i en verden hvor almindelige genstande har ualmindelige egenskaber. Sammen med Valian kæmper de mod Hexagon, og prøver at finde Valians søster inden det er for sent. 

 

 1. Hjerte af pap 

Alting i Sifs liv er ret bøvlet! Forældrene er skilt. Farens nye kæreste opfører sig som den onde stedmor. Det er heller ikke fedt at have vampyrtænder, når nu hun er kysseklar og har bestemt sig for, at Konrad skal være den første hun giver et kys. Da det så viser sig, at Konrad er vild med en anden, bliver det for meget for Sif. Godt hun har vennen Hjalte at betro sig til! 

 

 1. kviksand 

Storms mor er død, og han bor alene med sin far. Efter morens død har Storm ikke længere lyst til at spille fodbold, og vennerne ser han ikke meget til. En dag, da han er på vej gennem skoven til sit hemmelige gemmested, møder han Ariel. Hun viser sig at være helt speciel på flere måder, og de to bliver venner på trods af deres særheder. Det er en dejlig varm bog om venskab, forelskelse, jalousi, familie og sorg. 

 

 1. Mørke steder 

Emma er ked af at skulle flytte fra Rødovre og sine venner til en lille kedelig by langt sydpå uden mobildækning. Det nye store hus er et gammelt drengehjem, hvor der sker mystiske ting. Den første nat vågner Emma med hjertebanken, hun lister rundt i huset, og pludselig står en dreng foran hende. Hvem er han, og hvad laver han i huset? 

 

 1. Roser og violer 

Roser er røde. Violer er blå. Jordbær er søde. Er du mon ligeså? Det er tidligt om morgenen d. 7. juli, og fire piger fra fire forskellige steder i Danmark er på vej til Rosenholm Kostskole et sted på Sjælland. Alle har de fået en invitation til et informationsmøde på den mystiske skole. Ingen af dem ved, at mødet vil ændre deres liv for evigt… 
 
Da de møder op på skolen, finder pigerne snart ud af, at Rosenholm ikke er et almindeligt gymnasium – det er et sted, der uddanner magikere. En helt ny verden åbner sig for pigerne, der nu skal til at lære deres egne evner at kende, men i løbet af deres første år på skolen vikles de ind i opklaringen af en gammel mordgåde, der truer med at få fatale følger i nutiden. 

 1. venner og fjender 

Arram går på troldmandsuniversitetet og kommer tit i vanskeligheder på grund af sit store magiske talent, som han har svært ved at styre. Han får fjender, men heldigvis også gode venner blandt sine lærere og de andre elever. Blandt vennerne tæller han en prins, en rektor og en lunefuld halvgud. 

 

 1. Jernprøven 

De fleste drømmer om at bestå jernprøven og få adgang til Magisterium. Ikke Callum Hunt. Han ønsker brændende at dumpe. Hele sit liv har hans far fortalt ham skrækindjagende historier om fristelserne og farerne ved magi. Og Callum er sikker på, at hvis han består prøven, vil det være ude med ham. Så han gør sit værste. Og består med bravour. 

 

 1. Den udødelige Nicholas Flamels Hemmeligheder 

Nicholas Flamel, verdens største alkymist, døde i Paris i 1418. Eller gjorde han? 
Fandt han i stedet, som legenden fortæller, Abraham Magikerens bog, og fandt han i den hemmeligheden bag evigt liv? Og er det på grund af denne oldgamle og kraftfulde bog, at tvillingerne Sophie og Josh bliver hvirvlet ind i en række dramatiske begivenheder, der både har tråde tilbage til tidernes morgen og muligt fatale konsekvenser for fremtiden? Kunne det måske være lige præcis Sophie og Josh, som er omtalt i Abraham Magikernes tågede forudsigelser? 
Nogle gange taler legenderne sandt … 

 

 1. Kane arkiverne 

Siden deres mors død for flere år siden har de to søskende, Carter og Sadie, levet hver for sig. Carter har rejst verden rundt med deres far, en verdensberømt egyptolog, mens Sadie har boet i London med deres bedsteforældre. Under et besøg i London undrer først Carter og siden Sadie sig over de besynderlige personer, der dukker op rundt omkring deres far.  
 
Det er dog for ingenting at regne imod det syn, der møder dem på British Museum, hvor de vantro oplever den højst uheldige frisættelse af fem egyptiske guder.  
 
Farligst af disse guder er Set, der tager børnenes far med sig tilbage til dødsriget, hvor han arbejder på en nederdrægtig plan om igen at sætte Kaos fri i verden og herske over guder og mennesker. Sadie og Carter har intet valg, hvis de vil redde deres far – de må sætte alt ind på at stoppe Set.  
 
Som om at det ikke var nok til at slå de fleste lidt ud af kurs, må børnene samtidig lære at styre den oldægyptiske magi, der er nedarvet i deres familie; en magi, som er fuldstændig afgørende for dem, men som de lige skal huske, kan slå dem ihjel så let som ingenting ...  

 

 1. Ready player one 

Året er 2045, og virkeligheden er et ret forfærdeligt sted. Det eneste tidspunkt Wade Watts føler sig i live, er når han er logget ind i OASIS ... et enormt virtuelt univers hvor det meste af menneskeheden tilbringer deres tid. 
 
Da den excentriske skaber af OASIS dør, efterlader han en række svære gåder og udfordringer der er baseret på hans besættelse af den årtier gamle popkultur. Den første som løser dem alle vil arve hans kæmpe formue ... og overtage kontrollen over OASIS. 
 
Så finder Wade det første spor, og pludselig er han chikaneret af rivaler som er villige til at dræbe for at vinde præmien. Løbet er startet ... og den eneste måde at overleve på er at vinde. 

Materialer