Majs krimihighlights: True crime-bølge og nordisk guf

Maj måned bringer masser af guf til fans af den nordiske krimi – og en true-crime-podcast, der kommer truende tæt på virkeligheden.

Politik og mord i Norge

Norges krimidronning er tilbage! I dette 3. bind i serien om Selma Falck trækker Anne Holt på sin fortid som jurist og tidligere norsk udenrigsminister med et højspændt politisk (kom)plot. Vores hovedperson spiser frokost med et par af sine veninder på en udendørs restaurant. Pludselig affyres skud, og Selmas veninde bliver dræbt på stedet. Veninden var medlem af Norges storting – men var skuddet tiltænkt Selma Falck? 
Hvis man vil læse mere af Anne Holt, må man ikke snyde sig selv for forfatterens tidligere krimiserie om Hanne Wilhelmsen. 
 

Barnemord med flere års mellemrum

Det er med at holde tungen lige i munden i seneste skud på stammen fra Islands produktive Yrsa Sigurðardóttir. Vi er nået til nr. 6 i serien om Huldar og Freyja, som denne gang skal udrede sammenhængen mellem et forsvundet spædbarn, en lille piges død af mæslinger og en halshugget kvinde. Det er en vanvittigt velskreven krimi, hvor læseren langsomt opdager tingenes sammenhæng. Om tab, sorg og en utrættelig søgen efter svar. 

Et godt tip er at starte med serien fra begyndelsen, så er du helt med. 
 

En krimiforfatters værste mareridt

Dette må være enhver krimiforfatters mareridt: at mordene, man har fundet på, bliver til virkelighed. Netop det er hvad der sker i finske Max Seecks ”Den trofaste læser”, hvor den anerkendte krimiforfatter Roger Koponens egen kone findes død, alene ved spisebordet, fint klædt på og med ansigtet i et bizart smil. Den unge efterforsker Jessica Niemi fra Helsinki politi sættes på sagen, der kun bliver tiltagende bizar i takt med at flere ofre kommer til: ofre, der alle har en slående lighed med Jessica.

Så kom Finland også med i krimikapløbet om Norden – og de er langt fremme med denne krimi. 
 

Hadforbrydelser, knoglerester og politi-rivaler

Så smutter vi en tur til England, nærmere betegnet Black Country omkring West Bromwich (hvis en klokke skulle ringe for en fodboldfan eller to). I denne nr. 6 i serien om den sarkastiske, komplicerede kommissær Kim Stone står den på hadforbrydelser, frygtelige mord – og knoglerester. I en mudret mark findes knoglerne fra adskillige lig, og Stone tvinges til at deles om opklaringen med sin nemesis fra fortiden, kommissær Travis. Jo mere de graver, jo flere dystre hemmeligheder finder de. 
 

Når en true crime-podcast kommer for tæt på virkeligheden

Så er den her: krimien, der udspiller sig om en podcast. Siden ”Serial”-seriens fortælling om Adnan Syed, har true crime udviklet sig til en art international besættelse blandt verdens mange podcastlyttere. Er du en af dem, kan du se frem til denne veldrejede thriller om Anna, hvis idylliske liv afbrydes, da hun genkender en historie under aftenens afslappende podcastlytning. Podcasten fortæller om en skonnert, der er sunket i Atlanterhavet sammen med en hel familie – og pludselig kan Annes hemmelighedsfulde fortid ikke skjules længere. Hvis du er til ”Store små løgne” af Liane Moriarty, så er denne bog til dig!
 

True crime galore! 

Hvis man vil dykke ned i true crime genren, som kører i bedste velgående på film og bøger, er her to nye faglitterære udgivelser om emnet.
I bogen ”Mordet på söndervängen” følger vi efterforskningen og den spændende historie om mordet på en ung kvinde på Söndagsvägen i en forstad til Stockholm i 1965. Det bliver den største og mest komplicerede mordefterforskning i svensk historie før Olof Palme-mordet. Her er der guf for krimifans, da du som læser er med som fluen på væggen, da forfatteren gennemgår beskrivelsen af forbrydelsen, forbryderjagten, tilfangetagelsen og den efterfølgende retssag. Man bliver som læser særdeles godt underholdt. 

I ”Seriemorder: Mennesket bag monstret” bevæger vi os ind på hvad og hvorfor et menneske bliver seriemorder. Den danske psykolog, Florence Mclean har med udgangspunkt i FBI’s profileringsmetode interviewet intet mindre end 34 seriemorderne for at finde ud af hvad der bringer dem ud i de forfærdelige forbrydelser. Hvis du vil ind i en seriemorders sind og tanker bør du læse denne fagbog. 
 

Vi håber, at maj måneds krimihøst har givet dig noget at kaste dig over. Husk: der er rift om de nyeste krimier, så skynd dig at få reserveret! Og hvis du vil have det nyeste direkte i din indbakke, så stå nyhedsbrevet Førstevælger klar til at sikre, at du aldrig går glip af det nyeste krimiguf.