Med Rundetaarn på forsiden

I næsten 200 år var Rundetaarn på forsiden af universitetets almanak som tegn på, at universitetet stod inde for det, der stod inde i den. Men man skal ikke tro på alt, hvad man læser.

Af Rasmus Agertoft, Rundetaarn

Hvis man skulle komme i tvivl om, hvem der har bygget Rundetaarn, kan man hurtigt finde svaret ved at kaste et blik på det kronede monogram, der indgår i den gyldne rebus på tårnets facade. Er man ikke lige i nærheden af selve tårnet, kan man kigge på en af de utallige afbildninger af det. Næsten alle placerer de helt korrekt Christian IV’s (1577-1648) navnetræk under kronen. Undtagen lige de ældre årgange af Københavns Universitets officielle almanak, der i knap 200 år havde Rundetaarn på forsiden.

Fra 1680’erne og 50 år frem måtte virkeligheden nemlig rette ind efter den siddende konges selviscenesættelse, så først Christian V’s (1646-99) og dernæst Frederik IV’s (1671-1730) monogram kom til at pryde tårnfacaden på almanakkens forside. Sidstnævntes monogram blev endda siddende på almanakken et godt stykke ind i Christian VI’s (1699-1746) regeringstid, fordi ingen åbenbart havde opdaget, at det skulle ændres. Otte år gik der efter Frederik IV’s død, før hans monogram blev skiftet ud – denne gang til det rigtige.

Penge til Rundetaarn

Mere tiltro kunne man have til det, der var inden i almanakken. Det var i hvert fald det, der var meningen, og derfor Rundetaarn figurerede på forsiden som tegn på, at universitetet stod inde for det, der stod i almanakken. Indtil 1861 lå universitetets observatorium på toppen af tårnet, og først et par år efter at observatoriet var flyttet til Østervold, flyttede Rundetaarn fra almanakkens forside.

Med billedet af Rundetaarn på forsiden vidste man så også, hvor man skulle aflevere pengene, hvis man forbrød sig mod universitetets privilegium på at trykke almanakker. Det kostede nemlig 300 rigsdaler, som skulle betales "til det Runde Astron. Taaren ved Trinitatis Kircke her i Voris Kongl. Residentz-Stad Kiobenhafn", som det hed i det kongelige almanakprivilegium fra 1685.

Hvordan bliver vejret?

Rundetaarn eller ej kunne man dog ikke regne med alt det, man kunne læse i almanakken. For eksempel indeholdt dens kalenderoversigt i mange år angivelser af, hvordan vejret ville blive hele det næste år, og selv om man flere gange forsøgte at luge vejrprofetierne ud, var de så populære, at de kom tilbage igen.

Da astronomen Thomas Bugge (1740-1815) havde overtaget ledelsen af Observatoriet på Rundetaarn og dermed ansvaret for almanakken, udelod han således vejrangivelserne i årgangene 1779 og 1780, men da bøgerne ikke solgte, klagede forpagteren af almanakken til universitetet, som beordrede Bugge til at sætte de meteorologiske oplysninger ind igen.

Forløbet gengives i en artikel af universitetsprofessor Rasmus Nyerup (1759-1829), der samme sted bekender, at han også selv "for gode Ord og Betaling" har opfundet meteorologiske varsler til almanakken. Arbejdet stod dog kun på et par år, fordi Nyerup, der selv var bondesøn, angiveligt fik dårlig samvittighed. "Han kunde isærdeleshed ikke", skriver han om sig selv, "uden Vemod see en stakkels jævn troskyldig Bonde i al Enfoldighed tye til sin Almanak, for at erfare, hvordan Vejret vilde blive i næste Uge".

En opskrift på ribsvin

Vejrvarslerne forsvandt først fra almanakken i 1833. "Alle de Forsøg, man har giort paa, at forudsige Veirliget et Aar eller længere i Forveien, ere derfor mislykkede," lød begrundelsen, "og de Veir-Angivelser, som efter en gammel men ikke god Skik, hidtil have staaet i Almanakken, ere derfor nu, som aldeles upaalidelige, bleven udeladte".

Ændringen er et lidt sent udslag af en bestræbelse på oplysning af landbefolkningen, som var begyndt 50 år tidligere. Da almanakken for 1782 udkom, var de salmer og bønner, som den i en periode havde indeholdt, nemlig blevet fjernet til fordel for små artikler, som skulle være "Bonden i Særdeleshed til Oplysning og Nytte", som det hed. Ti år efter fik bonden for eksempel anvisninger på, hvordan man laver ribsvin, og det disse oplysninger var åbenbart så vigtige, at de afsluttes med følgende opfordring: "Det var got om denne Almanak ligesom de forrige blev giemt."

Gemt blev århundredernes almanakker nu kun i ringe grad. Måske blev de slidt op, måske blev de anset for værdiløse, når året var omme. Men på et par hundrede års afstand bliver selv det værdiløse værdifuldt, og almanakkerne er ingen undtagelse. De små udsving i den faste skabelon fortæller om tendenser i samfundet og om synet på religion, videnskab og oplysning. Samt om Rundetaarn som tegnet på, at det hele gik ordentligt til. Med eller uden det rigtige monogram.

Almanakken fra 1685 var den første, der havde Rundetaarn på forsiden. I en del år var Christian IV’s berømte rebus erstattet af den siddende monarks monogram, som det ses på en af almanakkerne fra år 1700. Christian V døde dog faktisk året før.
Af Københavns Biblioteker
16.05.22