Mens du venter på: Gopler ældes baglæns

Fordriv ventetiden på forårets anti-aging-stjerne

Tekst: Nina Baagø Sørensen og Naja Mottelson, Københavns Hovedbibliotek

Hvis du ved indgangen til 2021 var blevet spurgt, hvad forårets hotteste nonfiktionstitel ville være, hvad havde du så gættet? Noget klima-agtigt? En Brinkmann? ... Alderdomsforskning? På Redaktionen tilstår vi et par løftede øjenbryn, da vi først begyndte at modtage forespørgsler på den noget spidsfindigt navngivne "Gopler ældes baglæns" – endda inden bogen var at finde i systemerne. Ikke desto mindre har læserne talt klart – og forståeligt nok. Med glimt i øjet har den molekylærbiologistuderende Nicklas Brendborg bedrevet en videnskabelig beretning, der med udsyn til hele verden – og inddragelse af finurlige fund – formidler, hvordan tandtråd og teknologier kan gøre en forskel i menneskets konstante higen efter et langt og sundt liv. Hvis du dog ikke kan vente på superstudentens gode råd, har vi fundet en række alternativer, der også kan inspirere til en sund tilgang til livet og årene der kommer. 

Fra gåture til tandhygiejne: anti-aging før og nu

Er din interesse specifikt for anti-aldring behøver du ikke kigge langt tilbage i arkiverne. Brendborg er nemlig ikke den eneste, der har spottet en spirende læsertrend; det samme har ernæringsprofessor og national helseguru Bente Klarlund, hvis ”Yngre med årene” (2020) ligger side om side med Brendborg på både bestseller- og reserveringslister (hvor den dog i lighed med Brendborgs bog kan være svær at få fingre i). Mere skaffelige er fx titler som ”Anti-age: lev længere: drøm, håb, handling” (2018) og ”En kort guide til et langt liv” (2017), som også begge søger forskningens midler til at bekæmpe tidens tand. A propos sidstnævnte (tjø-hø-hø) peger vi afslutningsvis mod titlen ”Din sundhed sidder i munden” (2020) en ligeledes spritny bog, som forfølger en af Brendborgs centrale aldringssløvende pointer, navnlig: husk tandbørsten.

Motion til de små grå

Som både Brendborg og Klarlund pointerer, er den almene fysiske fitness ikke den eneste faktor i en livlig alderdom. Også hjernen skal holdes i form, og her tilbyder litteraturen tips, tricks og indsigter, der går videre end den daglige sudoku over morgenkaffen. Fx kan du starte med aldringsforsker Henning Kirks ”Godt nyt om gamle hjerner” (2020) og ”Sådan holder du hjernen i gang” (2009), som bl.a. beskriver musiske og sproglige aktiviteter til at styrke hukommelsen eller Charlotte Søderbergs ”Motioner din hjerne” (2021) om fysisk bevægelse, der forebygger demens, styrker koncentration og holder hjernen aktiv. 

Til den eftertænksomme

Som det ses, mangler bogverdenen ikke stof til at gå i clinch med ”den 3. alder”. Oven på videnskabens og livstilsbranchens mange anti-aldringsråd kan det dog også være fristende at søge et fristed til rolig kontemplation over livet, dets mening – og afslutning. Her kan den kontemplativt anlagte starte med Aarhus Universitetsforlags lille refleksionsmundsmag i form af Tænkepausen ”Alder”. Et længere dyk kan tages med tidligere læge Tage Voss’ aldringsdebatterende ”At visne lige glad”, eller en udforskning af begrebet Ikigai, den japanske livsfilosofi om et langt og meningsfuldt liv. 

Vi håber, at ovenstående har givet lidt stof til at henslæbe ugerne, før "Gopler ældes baglæns" indfinder sig på din reserveringshylde. Og husk: hvis du vil have flere nyheder, tips og trendanalyser, står nyhedsbrevet Førstevælger klar med de seneste bøger i din indbakke. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger