Mens du venter på: Kvinde set fra ryggen

05.05.21
Kunstnerskæbner og genopdagede kvindeliv til dig, der længes mod Wung-Sungs nyeste bestseller.

Jesper Wung-Sungs nye roman haler ind på Helle Helles ”Bob” og indtager dermed andenpladsen blandt årets hidtil mest reserverede bøger på Københavns Biblioteker. Vi guider dig til flere læseværdige kunstnerromaner og stærke kvindefortællinger. Læs dem, mens du venter på ”Kvinde set fra ryggen”!

Wung-Sungs bestseller-cocktail

Jesper Wung-Sung havde stor succes hos læserne med sin autofiktive roman ”En anden gren” (2017). Hans nye roman ”Kvinde set fra ryggen” (2021) minder stilistisk om forgængeren, men denne gang tager fortællingen udgangspunkt i en anden familiehistorie end Wung-Sungs egen. Hovedpersonen er Ida Hammershøi, hustru og muse til den store billedkunstner Vilhelm Hammershøi (1864-1916). Med romanen skriver Wung-Sung sig ind i flere store læsertrends – den biografiske roman, kunstnerromanen og stærke kvindefortællinger – og resultatet er ikke mindre end en gedigen bestseller-cocktail.

Oversete kvindeskæbner føres frem i lyset

Ida er et gennemgående motiv i Hammershøis malerier, men kun de færreste kender hendes livshistorie. Wung-Sungs roman giver stemme til en betydningsfuld kvinde, hustru og muse, der indtil nu har holdt sig i skyggerne af sin mands eftermæle. Gennem de seneste er sket en opblomstring af læseværdige, biografiske romaner, der fører oversete kvindeskæbner frem i lyset. Blandt dem tæller romanerne om den vidunderligt nørdede og eventyrlystne zoolog Marie Hammer (Tind), queerpioneren og surrealisten Claude Cahun (Stoltz) og den lettere aparte gadefotograf Vivian Maier (Hesselholdt).

En lind strøm af kunstnerromaner

Wung-Sungs roman skriver sig også ind i tidens linde strøm af kunstnerromaner, der tager livtag med virkelige personer og omsætter deres liv til litteratur. Har du fået smag for emnet er der rig mulighed for at gå på opdagelse i flere store navnes spændende og ofte turbulente kunstnerliv, fx en dugfrisk debutroman om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (Løhr), fortællingen om Kristian Zahrtmann og hans skandaløse værk ”Adam i Paradis” (Haslund-Gjerrild), sidste års læserhit om maleren Carl Fischer (Ravn) eller nobelprisvinder Mario Vargas Llosas fortælling om kunstneren Paul Gauguin og hans ekstraordinære bedstemor.

Flere læseanbefalinger

Har du appetit på flere biografiske romaner, så kan du læse eller genlæse vores artikel med læseanbefalinger inden for genren, der også kendes under betegnelsen exofiktion. Læs artiklen her på hjemmesiden.

Vil du have flere tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Nyt på hylderne" her på hjemmesiden.

Mere underkendt kvindehistorie?

Så lyt med da Charlotte Weitze i maj 2021 gæstede Københavns Biblioteker og podcasten Månedens forfatter. Hun snakker om hendes udgivelse "Rosarium". En slægtsroman om køn, natur, og en kvindelig forskers kamp for at komme til orde i en mandsdomineret verden.

Læs mere og find podcasten Månedens forfatter med Charlotte Weitze her