Mens du venter på: Meter i sekundet

Varm op til Pilgaards satiriske forsommer-højdespringer.

Tekst: Sara Nygaard, Københavns Hovedbibliotek

Stine Pilgaards satiriske højskoleroman er strøget ind på førstepladsen over sommerens mest reserverede bøger. Vi guider dig til flere morsomme skoleromaner og et par brevkassebøger med ærlige, kærlige og uforskammede svar. Læs dem, mens du venter på Pilgaard!

Hil den dårlige stemning: 3 x Pilgaard

Stine Pilgaards nye roman handler om en kvinde, der (modvilligt) involveres i højskolelivet i det vestjyske, bliver brevkasseredaktør, skriver anti-højskolesange, tager køretimer, og gang på gang kommer til at ødelægge den gode stemning. Læs den, hvis du ligesom os elskede og kluklo dig igennem Pilgaards første bøger "Min mor siger" og "Lejlighedssange". 

Voksen in spe: Ringo og Høeg

I "Meter i sekundet" forsøger hovedpersonen at få greb om den nyvundne autoritet, der følger med voksenlivet; et projekt, der ofte ender akavet og ustyrligt morsomt. Lokker denne spøgefulde coming of age-fortælling, kan du passende starte med Laura Ringos folkeskoleroman "Fødedygtig" (2020) og Tine Høegs gymnasielærerroman "Nye rejsende" (2017). Begge byder på humor og forviklinger ved overgangen til voksenlivet og med skolen som scene. Her er rig mulighed for indlevelse og spejling, hvad enten man selv er voksen in spe eller ser tingene i den voksnes eller bagkloges klare lys.

Rablende og brutale brevkassesvar: Knutzon og Ditlevsen

Stine Pilgaard ynder at mikse genrer, og "Meter i sekundet" er ingen undtagelse med sin blanding roman, anti-højskolesange og brevkassesvar. Resultatet er dynamisk og virkelig-virkelig sjovt. Har du appetit på flere upassende brevkassesvar, kan du stille din sult med den rablende skribent Camille Cloud, der kom til verden i fællesbogen "Frit Flet" (2014). Bag Cloud gemmer sig dramatikeren Line Knutzon. Udenfor fiktionen finder du Tove Ditlevsens livskloge og sommetider brutale brevkassesvar fra "Familie Journalen" i bogen "Små hverdagsproblemer" (2018).

Man siger jo, at forventningens glæde er den største; en påstand enhver tålmodig, ventelistevant bogorm kender som det rene bavl. Men med disse mundsmage på noget-der-minder-om Pilgaards bestseller er der i hvert fald noget at glæde sig over. God læsning, derude!

Vil du have flere anbefalinger, litteraturtips og guides til de allernyeste nyheder på Københavns bibliotekshylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Førstevælger"