Mens du venter på: Min mørke Vanessa

Læs op til Kate Elizabeth Russells tankevækkende, foruroligende page-turner.

Tekst: Sara Nygaard, Københavns Hovedbibliotek

På trods af sin danske udgivelse under nedlukningen er den anmelderroste "Min mørke Vanessa" strøget til tops på ønskelisterne blandt bibliotekets lånere. Vi guider dig til flere bøger, som skriver sig ind i #MeToo-bølgen og den foruroligende lolitamyte. Læs dem mens du venter på "Min mørke Vanessa"!

Et spørgsmål om samtykke: Russell og Springora

Amerikanske Kate Elizabeth Russells debutroman er på den ene side en fortælling om en ung piges helt store kærlighed til hendes midaldrende engelsklærer, på den anden side en forstyrrende fortælling om manipulation, grooming og overgreb. Et tema, der går igen i en anden af årets udgivelser, nemlig "Samtykket" (2020) af franske Vanessa Springora. Begge bøger reflekterer over begrebet samtykke og giver indsigt i det komplekse, psykologiske net som de forførte, unge piger spindes ind i.

Lolita går igen: Nabokov, Duras og Rasmussen

Vladimir Nabokovs romanklassiker spiller en central rolle i Russells roman om forholdet mellem den 15-årige privatskoleelev Vanessa og læreren Jacob. I Vanessas læsning er "Lolita" århundredets kærlighedshistorie, som hun spejler sig i, i forholdet til Jacob. Udefra ser det knap så lyserødt ud. Lolitamotivet går igen i flere læseværdige romaner, heriblandt Marguerite Duras’ udødelige klassiker "Elskeren" (1984) og Bjørn Rasmussens vilde roman "Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet" (2011). Både hos Russell, Duras og Rasmussen er hovedpersonen bare 15 år. Et tilfælde blot?

Overgreb og traume: Louis og Duvå

"Min mørke Vanessa" fortælles i to spor. Det ene spor foregår i skoletiden, det andet i nutiden, hvor #MeToo ser dagens lys og et par tidligere elever står frem og anklager Jacob for overgreb. Dette tvinger Vanessa til at se tilbage og genoverveje sin fortid. Overgreb og traume behandles også i "Voldens Historie" (2017) af franske Edouard Louis og "Rosenreglen" (2019) af danske Liv Nimand Duvå. Alle betagende bøger og nødvendig, men langt fra behagelig læsning.


Vil du have flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Førstevælger"