Mens du venter på: Tabita

Det skal du læse, mens du venter på årets danske roman.

Tekst: Sara Nygaard, Københavns Hovedbibliotek

Årets danske roman?

Stjernerne hagler ned over Iben Mondrups nye roman "Tabita". Derfor er det ikke så mærkeligt at mange læsere vil have fat i bogen, der ifølge anmeldere kan gå hen og blive årets danske roman. Vi har samlet en række bøger, til dig der gerne vil læse mere om Grønland, dansk kolonimentalitet og adoption. Læs dem, mens du venter på at modtage "Tabita" fra biblioteket!

Fra Upernavik til Humlebæk

"Tabita" er en knugende fortælling om længsel, brutale begivenheder og følelsen af ikke at høre til. Romanen handler om det danske ægtepar Eva og Berthel, der i 1960’erne tager to grønlandske børn Tabita og Vitus med sig fra Upernavik til Humlebæk i Nordsjælland. Parret lover børnenes biologiske mor, at de vil give dem et bedre liv, men det bliver et løfte de ikke kan leve op til, tværtimod. Forbud og savn kommer til at præge de to børns opdragelse – de må ikke skille sig ud, tale grønlandsk eller nævne deres biologiske mor. Evas humør svinger voldsomt og ægteskabet knager. Som tiden går, krakelerer idyllen og børnene tages som gidsler i et ægteskabsdrama af dimensioner!

Grønland, dansk kolonimentalitet og adoption

Iben Mondrup boede det meste af sin barndom og ungdom på Grønland. Det forklarer hvorfor Grønland er et motiv der går igen i hendes anbefalelsesværdige forfatterskab, som foruden ’Tabita’, blandt andet tæller "Godhavn" (2014), "Store Malene" (2013) og "Ved slusen" (2009). Grønland er også et motiv, som forfatter Kim Leine tager op igen og igen. Senest i den historiske roman "Rød mand – sort mand", som fra et andet perspektiv tager livtag med den danske kolonimentalitet. Med "Tabita" skriver Mondrup sig også ind i en anden interessant strømning i dansk samtidslitteratur, der med et kritisk blik behandler adoption. Et tema som forfatterne Maja Lee Langvad og Eva Tind Kristensen er uomgængelige indenfor. Læs derfor Leine, Langvad, Kristensen og ikke mindst mere af Mondrup, mens du venter på at modtage "Tabita".

Vil du have flere anbefalinger, bogtips og analyser af de seneste tendenser på det danske bogmarked? Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne.