Morderisk god sommerferie: Krimier fra de danske feriesteder

31.05.23
Krimiredaktør Rikke klæder dig på til din ferie i sommerlandet.

Holder du sommerferien i Danmark? Så kig med her. Det er jo altid vigtigt med lekture til rejsen, men det giver lige en ekstra dimension til din ferie, når krimien, du læser, foregår på dit feriested. Så bestil en krimi, der foregår der, hvor du skal hen – så er du 100% klar til turen.

Rundt i Danmark

Nordsjælland

Hørbukser, stråhat og masser af friværdi. Nordsjælland er en sand sommerferiehøjborg, og du er inviteret til at tage et smut forbi slagteren i Liseleje med Ane Riel. Eller tag forbi Sjælsø, hvor et lig stiger op til overfladen, torteret som bare pokker, i Lotte Petris krimi. Du kan også besøge Nykøbing Sjælland, hvor Anna Grues efterlønnerdetektiv Anne-Maj Mortensen - aka Danmarks svar på Miss Marple - huserer. Der foregår skam mere, end du tror, i Nordsjælland.

Fyn

Fyn er fin – men også meget farlig. Forfattermakkerparret Blædel og Nordbo lader en ung mor forsvinde i vestfynske Tommerup, og hendes forsvinding bliver ikke den sidste - efterforskerne Stark og Torp kommer her på en hård opgave. I Susanne Stauns 'Døderummet' får Maria Krause job som obducent på Odense Centralsygehus. Kort efter bliver en ung pige myrdet, og på hendes hals finder Krause et stof, som man normalt bruger til behandling af spedalskhed. Uhyggelige sager fra ønskeøen!

 

Bornholm

Du’ min dejligste ferieø, men også hjemsted for et mord eller to. I den spritnye 'Den Vilde' af Kirsten Sonne bliver en mand fundet i en bisonindhegning. Stina Lund er heldigvis på sagen. I 'Isola' bliver en torso fundet i en kuffert, og i 'Den grænseløse' af good ol’ Jussi bliver en cold case om en flugtbilist og et smukt offer gravet frem. I 'Vintermørke er solskinsøen for en gangs skyld klædt i hvidt, og hele tre sager må klares af knagen Knud Kofoed.

Jylland

Der er bare blodigt i Jylland. Psykologen Anne Lebæk tager til Hvertsund og involveres i et mysterium. Efterforsker Rebekka Holm vender tilbage til barndomsbyen Ringkøbing for at assistere med en drabssag, og Thomas Bagger sender sine læsere til Smøl Vold i Sønderjylland, hvor en ældre mand er fundet død. Så hvis du tror, at Jylland bare er hygge, vesterhavsbølger, af-muld-rundede politikere og lugten af frisk natur, så tro om igen. For der er simpelthen mord over det hele.

København

Vores helt eget København byder på et utal af mord i kriminallitteraturen, det ene mere bestialsk end det andet, og er du til staycation i hovedstaden, så snup en ægte københavnerkrimi. Gå langs Christianshavns kanal og stød ind i Ravn og hunden Møffe fra 'Imperiet' eller vær uheldig og mød en seriemorder i Lone Theils’ '87 sekunder'. Tag mod syd til Urbanplanen og se Axel Steen gå 'Solo' eller oplev Vesterbro gennem Stefan Ahnhems 'Det sidste søm'.

Sjælland og øerne

Går turen til Sjællands provins, så tag med Steffen Jacobsen til Holbæk, hvor en terapeut myrdes på brutal vis, eller tag med Sara Blædel og efterforsker Louise Rex fra rejseholdet til Tuse Næs, hvor et kvindelig er fundet i vandet. I 'Helvedesgabet' er der masser af mystik og lokalkolorit på dejlige Møn, og i 'Helvedes port' er en psykopatisk morder på spil på Lolland.

Og lige et sidste tip! Hvis du nu er på rundrejse i Danmark og vil spare lidt plads i kufferten, så snup 'Mord på din ferie' – en skøn samling af korte krimier skrevet på forfatternes yndlingsferiesteder. God tur!