Nyt på hylderne-redaktionen fortæller: Det læser vi selv i julen

15.12.20
Julens perler fra romanelskeren, krimi-aficionadoen og fagnørden

Flere af os på ”Nyt på hylderne” må indrømme: vi er vanemennesker med hang til papirbøger. Nu er mange af os dog fanget i lejlighederne igen, og læsestakken på natbordet svundet ind. Desperate tider kræver desperate handlinger – slut med dårlige undskyldninger og papirbøger med kaffeplamager og æselører. I år har vi opsporet årets julelæsning på e-reolen – og det lover godt!


Det læser Sara: Bogindkøber og romanelsker



Kølig-lækker læsning 

I juleferien skal jeg læse sidste bind af Rachel Cusks Faye-trilogi. Jeg læste de to første bøger i foråret og har i mellemtiden haft et par litterære sidespring. Men nu skal det være! Jeg ser frem til endnu mere kølig-lækker læsning med romanen ”Kudos” (2020), når Fayes mange, mere eller mindre tilfældige bekendtskaber betror sig til hende. Bliver hun ved med at være den der stiller alle spørgsmålene eller ændres rollerne i tredje bind?
 

Sort litterær samvittighed

Ingvild Rishøjs ”Vinternoveller” (2015) er en af de bøger som udgør min sorte litterære samvittighed, og som jeg skal læse i julen. En god kollega anbefalede den varmt, da jeg i sin tid startede på Hovedbiblioteket. ”Vinternoveller” passer på mange måder ind i juletiden med kærlighed og medmenneskelighed som centrale temaer. Podcasten Litterær Lindring gransker en af novellerne i sit tema om det svære forældreskab. Jeg elsker, når der er mulighed for at udvide læseoplevelsen på den måde!

Når freden sænker sig

Min jul er en sammensat størrelse. Lige dele salig fred – og voldsom trængsel og alarm. I år er der færre aftaler, og derfor mere tid til at lade freden sænke sig … så meget som den nu kan med et blebarn på knap to! I julen vil jeg lytte til ”Tænkepauser” på lydbog – over opvasken, på gåturen eller under uldtæppet.  På bare 60 sider formidler forskere deres viden om netop det, de ved mest om. Serien rummer alverdens temaer om alt fra myrer til karma til magi. Gå på opdagelse her:

Find bøger i Tænkepauser-serien på eReolens hjemmeside (link)

Det læser Rikke: Krimi-redaktør extraordinaire


 

Det onde Oxford

Julen 2020 vil for mit vedkommende først og fremmest byde på krimi. Jeg faldt over forfatteren Cara Hunter under den første corona-nedlukning, og for nylig er 2. del af hendes Oxford-serie udgivet. Den hedder ”Skjult”, og findes desværre kun på eReolen på engelsk – men det gør den bestemt ikke mindre spændende! Her er kriminalkommissær Adam Fawley og hans folk på bar bund i sagen om en indespærret og udsultet kvinde og hendes lille barn. Er det husets ejer, en gammel dement og bitter mand, som først har indespærret kvinden og derefter gjort hende gravid? Og kan der være en sammenhæng til en anden sag, hvor en anden ung kvinde forsvandt sporløst i nabolaget for et par år siden? 
 

Jule-egern – og klip

Jeg er gået lidt i barndom og er blevet vild med at perle igen. Til dette har jeg fundet en skøn jule-perle-bog af Anja Takacs, som bl.a. indeholder fine perlemotiver af egern jeg skal lave, da vi har to egern (vi kan jo kalde dem Chip og Chap) i vores sommerhushave, der besøger os dagligt. Det vil passe glimrende med et par egern på juletræet (altså, af perler, forstås). Ærgerligt nok har vi ikke den bog i online-format, men som et plaster på såret anbefaler jeg ”135 skabeloner til juleklip”, hvis du (også) mangler et ekstra julehjerte til årets dekorationer. 

Falske anklager og (måske) gode intentioner

I julen skal jeg desuden læse ”En skøn alder” af Kiley Reid. Her forsøger den unge Emira at finde ud af, hvad hun vil med sit liv. Hun er ung, sort og arbejder som babysitter for Alix og Peter, der er hvide og velmenende. Efter en ubehagelig episode, hvor Emira bliver beskyldt for at have kidnappet det barn, hun passer, forsøger Alix at få et mere fortroligt forhold til hende. 

Det læser Naja: Vanedyr og fagnørd

Første tilståelse: ud over et årligt planlagt småkageorgie er mine planer denne jul allerede taget! Jeg er for tiden dybt begravet i Robert McFarlanes fænomenale ”Underland”; et ufatteligt smukt stykke såkaldt ”narrative nonfiction” om jordens skjulte hulesystemer. Herom skriver min kollega Rasmus Riiskjær fra Husum Bibliotek mere oplagt og informeret end jeg kunne håbe selv at gøre, så jeg vil starte med at linke til ham: 

Læs Rasmus' anbefaling af "Underland" på ereolen.dk (link)

Idéhistorie til julesyslerne

Tilståelse to: jeg har altid været på hegnet med historiebøger. Primært fordi min årstals-og-navnehukommelse er hullet som en si, og jeg med konsekvens vil blamere mig over julefrokostbordet, når jeg prøver at blære mig. Alligevel regner jeg med at tilbringe noget af juletiden i selskab med den britiske forfatter Tom Hollands ”Herredømmet”; en mangfoldig, meningsdrevet udlægning af den kristne tros påvirkning af den vestlige bevidsthed fra oldkirken til i dag. 

Foruroligende faderfortællinger

Naturligvis skal jeg også læse skønlitteratur. Mere specifikt: Emma Clines novellesamling ”Daddy”; den svære toer efter hit-debuten ”Pigerne” (da. 2016), hvori hun tvistede historien om den berygtede Manson-kult til en usædvanlig udviklingsroman om ungt kvindeliv og -venskab. ”Daddy” undersøger den komplekse magtbalance imellem mænd og kvinder, børn og fædre i en amerikansk virkelighed, der stadig lammes af #MeToo-skandalernes afsløringer. 
 

Old habits (die hard)

Sidste tilståelse: jeg er en uforbederlig tryghedsnarkoman. Så selvom de ovenstående nyudgivelser konkurrerer om pladsen i min eReolen-udlånskvote, er der en ting, der er sikker: til jul skal jeg læse Discworld. Hvis du ikke allerede kender Terry Pratchetts uforligneligt gakkede, 42-bogs fantasy-univers, kan jeg kun insistere på, at du smider, hvad du har i hænderne og korrigerer det med det samme – eksempelvis med ”Hogfather”; Pratchetts næsten Burton-esqe fantasyspin på en julemandshistorie. Hold kæft, hvor skal jeg læse Discworld. 
 

Vi håber, at du (også) har en litterær godtepose at se frem til i denne noget usædvanlige juletid! Hvis du mangler inspiration og idéer, så husk: nyhedsbrevet "Nyt på hylderne" står klar hver måned til at hjælpe dig med læsetips, de seneste trends og anbefalinger af bogverdenens oversete highlights. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Nyt på hylderne" her på siden (link)