Omfavn historien i stedet for at rive ned

Ny bog fortæller om inspirerende renoveringer af bygninger.

En gammel rebfabrik og en ”grim” produktionshal er to af de københavnske byggerier som er emner i en ny bog om "Inspirerende Renoveringer".

Bogen giver eksempler på renoveringer at for eksempel industribygninger som hverken er fredet eller nødvendigvis elsket.

- Hvis man faktisk kan genanvende bygningen i stedet for at rive den ned og bygge nyt, så giver det i mange tilfælde mere mening, siger Birgitte Svarre, direktør i arkitekturrådgivningsfirmaet BARK, som har udgivet bogen.

Plantevæg inspireret af reb

Oprindeligt var Amagercentret en over 200 år gammel fabrik, hvor der blev fremstillet reb. Derfor hedder den nærliggende gade også Reberbanegade. Den seneste produktionshal fra 1940 og i 1970 blev den ombygget til et butikscenter.

- Altså tidligere var det en anonym bygning som lige så godt kunne være et kommunekontor. Usynlig halvfjerdser-arkitektur, fortæller Birgitte Svarre, der selv har boet lige i nærheden i mange år.

- Det her er et af hverdagens mødesteder, også for mig privat.

Med renoveringen af Amager Centret fandt arkitekterne fra PLH tilbage til den oprindelige facade fra reb-fabrikken som nu er genskabt og tilpasset. Man brugte genbrugstegl, og skabte en udendørs gårdhave med en plantevæg som er inspireret af flettet reb.

- Det havde været meget nemmere bare at rive bygningen ned og lave en ny. Ofte er det også billigere at gøre det på den måde.

- Men her har man bevaret og bygget videre på den gamle fabrik. Nu kan man bedre fornemme historien omkring Reberbanegade. Man kan bedre mærke at det har været et sted hvor man lavede reb f.eks. hvor bygningen er højere på midten, hvor rebene hang.

Genbrug af plastfalsker

- Det handler om at man bruger bygningerne med forståelse for hvad de oprindeligt var tænkt som, fortæller Birgitte Svarre, der har været redaktør på bogen Inspirerende Renoveringer.

- Omfavn historien i stedet for at rive ned, siger en af de interviewede andtesteds i bogen -  projektchef Gunvor Christensen fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Et af de andre eksempler i bogen er renoveringen af en gammel B&W-produktionshal på Refshaleøen. Den gamle pladehal af stål er omdannet til et hovedkvarter for udvikling af madkultur, og bl.a. NOMA er flyttet ind i den gamle "grimme" bygning. I renovering har det været vigtigt at lave konstruktioner med så lavt CO2-aftryk som muligt.

Der er mest anvendt træ, isoleringen består af restpartier fra gamle genbrugte filtplade og plastflasker, og man har beholdt den gamle stålkonstruktion.

Inspirerende Renoveringer

I alt er der 13 forskellige renoveringer beskrevet i bogen herunder f.eks. Diakonisstiftelsen på Frederiksberg, Elefanthuset i De Gamles By på Indre Nørrebro og Ørsteds Haver på Frederiksberg.

HØR BogDate 25: Inspirerende Renoveringer

09.05.23