Ord i mørket

Vi går en mørk tid i møde. Her er seks gode læseoplevelser til de mørke aftener

Det er blevet vintertid. Tid til korte dage, lange læseaftener. Lad rusk og regn være lydtapet til læseoplevelser om mørket i os. Eller dyk ned i fortællinger om insisterende lys, om håb på trods og om de nordlige nætter, hvor solen knapt går ned. Julie Kofoed Pehrson fra Kulturstationen Vanløse har udvalgt seks gode læseoplevelser til den mørke tid:

ALT DET LYS VI IKKE SER – Anthony Doerr (2015)
Livsfortællinger udspiller sig simultant og sammenflettes på stille dramatisk vis i rammerne af anden verdenskrig. Vi følger den blinde pige Marie-Laure fra Paris og forældreløse Werner, som arbejder i de tyske kulminer. De udkæmper hver især små og store slag, prøver at navigere i det omkringliggende mørke og tvinges til at gradbøje spørgsmål om rigtigt og forkert. Det er en roman om kærlighed, tvivl og overlevelse på trods. På gennemført vis fortæller Doerr hvordan fantasi, litteratur og lyden af en fjern radiostemme kan forbinde mennesker og vække mod i selv de mørkeste tider.

NAPOLI-ROMANERNE – Elena Ferrante (2014-2016) (Min geniale veninde, Historien om et nyt navn, Dem der flygter og dem der bliver, Det forsvundne barn).
I fire roman-akter følger vi jeg-fortælleren Elena Greco og veninden Lila. Det starter fra barnsben i Napolis slumkvarterer, bevæger sig op til den usikre ungdom, gennem voksenlivets valg og fravalg og til alderdommens tilbageblik og fortrydelser. Vi er vidner til et usædvanligt venindeskab fuld af fascination og psykologisk spil, som sammenflettes med nyere italiensk historie. Det er et dragende, skræmmende, befriende indblik i det menneskelige sind med al dens ambivalens, skønhed, manipulation og mørke. Det er oplagte læselige mursten til efterårsvejrets luner.

VELSIGNELSER – Caroline Albertine Minor (2017)
I syv noveller skildres tab og forsvinden og den sorg der følger i fraværets slipstrøm. De handler om sorgens mørke, om sorgbearbejdelse og om tyngde. Novellerne giver også glimt af lys indkapslet i trøst og tilfældigheder og i de små redninger fra fremmede mennesker, der pludselig træder ind i ens liv.

VINDENS SKYGGE – Carlos Ruiz Zafón (2016)
Vi er i Barcelona i årene efter den spanske borgerkrig. Den unge Daniel bliver af sin far introduceret til det sted, hvor bøger havner, når en boghandel lukker ned, når de forsvinder og går i glemsel. Da lever de videre på De Glemte Bøgers Kirkegård, indtil de findes af en ny læser og får nyt liv. Da Daniel opdager bogen ”Vindens Skygge”, åbner det op for mystisk og gåder, fjendtlige forhold og kærlige relationer. Hændelserne balancerer mellem realisme og det overnaturlige og snor sig langs Barcelonas vindblæste gader i skyggen af Francos diktatur.

SOMMERBOGEN – Tove Jansson (2014)
Når regn og rusk gør sit indtog, er det behændigt at tage tilflugt til sommerens varme og de mange verdener, man kan gå på opdagelse i på en lille ø oppe mod nord. Sophia på seks år og hendes farmor tilbringer sommeren på en ø i den finske skærgård. De strejfer rundt, svømmer i dybt, forbudt vand, bygger legetøj og studerer naturen omkring dem. De følger deres egne indfald og spontane idéer under den åbne himmel. De undres, forbavses, og taler om livet og dets finurligheder.

ODE TIL REGNEN – digt af Søren Ulrik Thomsen, fra Samlede Thomsen (2014)
Gå på opdagelse i Søren Ulrik Thomsens imponerende samling af digte og tekster. Særligt ét bør fremhæves på denne årstid: ’Ode til regnen’. En sand kærlighedserklæring til de våde dråber, vi ser så rigeligt til for tiden. Digtet maler i poetiske billeder, lader det regne med superlativer og giver nedbør personlighed. Det gør det betydeligt lettere at møde regnen og endda at byde den et varmt velkommen.

Sammen med DR stiler Danmarks biblioteker mod i 2019 at lancere en læse-kampagne med fokus på lyst-læsning. Allerede i november i år lanceres kampagnen, 'Ord i mørket' i samabrjde med bibliotekerne i København og Ålborg. Hver uge i november sætter kampagnen fokus på en stemning, som gode bøger kan bringe dig i. Læs mere og find flere læseanbefalinger til den mørke tid her