På Vesterbro

Vesterbro er noget helt særligt med Istedgades råhed, Vesterbrogades brogede butikker, Vega og Vester Vov Vov. Jeg har spadseret mange gode ture på Vesterbro, og da jeg var yngre, har jeg holdt jeg mig munter på bydelens beværtninger. På eReolen har jeg fundet fire gode bøger om Vesterbro.

Istedgade : porten til Vesterbro af Hanne Fabricius
Hanne Fabricius har skrevet håndfuld bøger - både fiktion og fakta. Den seneste "Istedgade : porten til Vesterbro" er et flot, velformidlet værk om Istedgades udvikling. Forfatteren har selv boet mange år på Vesterbro og har både en faglig og personlig tilknytning til lokalmiljøet.

I en anmeldelse i Noter (Nr. 197, 2013) skrev Ulrik Grubb: "Hanne Fabricius skriver godt og personligt, og det kommer særligt frem i de to sidste kapitler med overskrifterne 'En folkelig og blomstrende handelsgade' og 'Forlystelsernes avenue'. Forfatteren har siden 1981 boet i og omkring Istedgade, og hun inddrager sine egne oplevelser på en fin - og kras - måde. Som den dag hun fra køkkenvinduet så en af de prostituerede give en kunde et blowjob, mens hun forberedte kyllingen til aftensmaden."
Læs også Niels Thorsen interview, Istedgade: Hvis Danmark var en gade, med Hanne Fabricius brangt på Politiken 2. februar 2013.

Mens baggårdskattene forsvandt af Robert Olsen og Merete Rostrup Fleischer
Robert Olsen, forstander på Mændenes Hjem gennem 18 år, fortæller små anekdoter fra baggårdskattenes Vesterbro.
Det er historier om socialt udsatte, som det lidt distanceret hedder, der en del af det Vesterbro som forsvinder mens caffe latte drikkende mødre og stadig dyrere andels- og ejerlejligheder redefinere bydelen.

Det er "en meget vellykket lille samling fortællinger, som på en meget nøgtern facon fører os ind i levet liv og død blandt nogle af de eksistenser, som har haft deres gang på herberget og i kvarteret og bærer navne som Fehår, Bade-Bent, Rosenkavaleren, Lilletøsen, Goofy, Mos samt halvanden side mere med navne - de præsenteres på første side." skrev Tine Eiby i anmeldelsen af bogen i Weekendavisen (28.02. 2014).

Røde Kai af Søren E. Jensen
Præsten Søren E. Jensen, der er tidligere P1-medarbejder, fortæller Kai Bo Rasmussen (aka. Røde Kai) personlige historie fra det kriminelle miljø på Vesterbro i halvfjerdserne og firserne, hvor Kai startede som hyrevognschauffør i 1968 og senere blev indehaver af den første klub med liveshow.

"Det er en komplet umoralsk men meget underholdende bog, den tidligere programmedarbejder ved Danmarks Radio, Søren E. Jensen, har udgivet om en af Vesterbros legendariske old schoolgangstere, Kai Bo Rasmussen; bedre kendt som Røde Kai." skrev Torben Weirup i Berlingske Tidende (7.10. 2009) og konkludere senere i anmeldelen: "Det er altså et stykke interessant og skræmmende kulturhistorie om et kvarter, hvor alting på så mange måder er blevet værre, fordi de hårde stoffer afløste de knap så hårde, og andre kom til at sidde på den lukrative handel.
Alt i alt var det nok klogt af Røde Kai, at han trak sig tilbage i tide. I dag ville han også bare være faldet over en af byfornyelsens blomsterkummer eller blive kørt ned af en ung blond pige på cykel med Ipod og skyklapper."

Hverdagsliv på Vesterbro : fra folkeligt kvarter til moderne bydel af Poul Dengsøe
Det sidste bog er af den akademisk slags. Aalborg Universitetsforlag udgav i 2000 "Hverdagsliv på Vesterbro" med undertitlen "Fra folkeligt kvarter til moderne bydel".

Bogen er initieret af Kristeligt Studenter Settlement, der efterspurgte en undersøgelse der kunne bidrage med viden om deres lokale kvarter og hverdagslivet.
De oplevede at arbejderkvarteret Vesterbro var under forandring og for Settlementets medarbejder forekom det lokale hverdagslivet så differentieret, at de havde svært ved at definere områdets styrker og svagheder.

"Foruden beboerundersøgelsens naturlige interesse for det daglige liv i dag belyses også den sociale og kulturelle udvikling siden bydelens grundlæggelse. Demografiske analyser, erindringer, litterære uddrag samt interviews med ældre beboere skal tilsammen give en indsigt i det, der var engang. Dvs. indfange brudstykker af den kultur, som engang fantes, men som i dag lader til at være forsvundet fra det gamle arbejderkvarter"
(citat: Hverdagsliv på Vesterbro. Indledning, side 9)

Istedgade med Hovedbanegården for enden.
23.03.19