Sejlads i krigens skygge

Om danske søfolk under 2. verdenskrig

Den 9. april 1940 befandt mange danske søfolk sig på vandet, nogle i danske farvande, nogle i allierede farvande og nogle i neutrale farvande. De fleste af skibene i danske farvande kom under tysk kommando, hvor de blev brugt til kystvagtopgaver og transport, bl.a. af malm fra Sverige til Tyskland. Nogle nåede at stikke af og sætte kursen mod England.

Af de andre skibe blev mange overtaget af de allierede, ligesom en del af dem i neutrale farvande selv søgte mod England for at komme i allieret tjeneste og på den måde kæmpe for Danmark. Disse sømænd var væk fra familien og venner i Danmark i 5 år ofte længere og kom hjem til et Danmark, der ikke havde oplevet den gru og rædsel som sejladsen i allieret tjeneste havde ført med sig. Krigssejlerne deltog bl.a. i evakueringen fra Dunkirk, konvoj sejlladserne bl.a. til Murmansk og invasionen i Normandiet. 

850 danske søfolk døde i allieret tjeneste og alligevel blev deres indsats først anerkendt i 2014, da de danske sejlerne var repræsenteret ved markeringen af 70 årsdagen for D-dag - invasionen af Normandiet. En ofte fremsat forklaring er, at da de danske søfolk endelig kom hjem, var Danmark ovre den første rus over befrielsen og var nu mest interesserede i at komme på fode igen.

Foto: Frihedsmuseet
08.04.20