Septembers highlights

De store, de oversete – og de virk’lig spøjse

September og dens så omtalte høje, blå himmel er over os, og dermed også den første piblen af efterårets store malstrøm af nyudgivelser. Heldigvis har dine trofaste snushaner på redaktionen haft snuden til jorden, og bringer dig det vigtigste, det læsbareste og det spøjseste fra sensommerens boghøst. 

All Star-holdet mønstrer: Septembers største bestsellere

Tid er penge – og ipso facto bedst brugt på bøger – så hastesagerne først. Når det kommer til bona fide akut-bestillinger overstråles alt af Sally Rooney, som brager igennem listen med ren, uforskammet star power. Hendes ”Skønne verden, hvor er du?” er netop blevet bestilt og lover ungdommelige kærlighedsintriger og 21. århundrede-weltschmerz – akkurat som de (vi) kan lide det, Rooney-fansene. Hvis du smider alt hvad du har i hænderne, kan du nå at score dig en misundelsesværdig plads på ventelisterne, så hvad! venter! du! på! Læser du hellere tilbage mod en atmosfærisk (nær)fortid, kan du også finde ”Det er de oprørske, der svigter”; andet bind i Ringhof og Valeurs stort anlagte slægtsroman om familien Brinch og Danmark, hvori tiden er kommet til Thy-lejr og 70’er-oprør. 

Til krimilæserne derude kan vi berette, at to højdespringere er anskaffet i form af Kim Faber og Janni Pedersens ”Kvæler” samt den overraskende mega-succes ”Torsdagsmordklubben” om fire aldrende amatørdetektiver fra britisk TV-hyggeonkel Richard Osman. Herfra er der kun at sige: af sted til reservér-knappen! 
 

Kvinde er kvinde bedst: Fire (måske lidt) oversete perler

Med All Stars-holdet af vejen vender vi blikket mod hyldernes ’midlist’: de storartede, men måske mindre storsælgende, som sporenstregs må bjerges fra risikoen for at forputte sig imellem deres mere flashy sidestykker. Her har måneden markeret sig ved en særlig opblomstring i søstersolidariske titler såsom komiker Sanne Søndergaards ”F-ordet” (f for feminisme, forstås) og aktivistisk influencer Florence Givens ”Du skylder ikke nogen at være smuk”. Vi fortsætter i det kvindelige univers med ”Sapfo”, Mette Moestrups gendigtning af den antikke lyrikers sublime, homoerotiske længselssuk – og med debutant Johanne Myginds skildring af flere generationers kvindekamp (og undertrykte sapfiske lyster) i ”Kærlighedens år”. 
 

Raritetskabinettet: Mød månedens bogsærlinge 

Og hvad har septemberhøsten da at byde på af pudseløjerligheder? Først og fremmest den meget nydelige lille ” Tarot: lær at tyde kortenes visdom” af Sofie og Ulrik Golodnoff. Måske mere smal end egentlig gakket – men utvivlsomt den fineste nichetitel, vi har set fra okkultisme-og-spåkoneri-branchen i noget tid. Uangribelig i sin finurlige gakkethed er dog bogen ”Hæklede ikoniske kvinder”; en henrivende dimsesag til enhver, som søger et sysleprojekt i kvindesagens tegn. Afslutningsvis kan vi fra bibliotekernes kuriøsitetsafdeling glæde os over en indtagende debut i form af ”Gammel snak og tale: 24 illustrerede nissefortællinger fra den danske folkemindeskat” – den første udgivelse i den kommende serie ”Sandfærdige historier om nissen”. Når fremtidens litteraturhistorie skrives, kan du berette: du hørte det først i nyhedsbrevet ”Førstevælger”. 
 

Flere anbefalinger, analyser og tips til de mest nødvendige nyudgivelser på bibliotekets hylder? Tilmeld dig nyhedsbrevet "Førstevælger"

Førstevælger

Førstevælger

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få en forlomme

Få besked om de nyeste bøger direkte i din mailbakke!

Få de nyeste bøger og litterære trends direkte i din mailbakke!