Smag for noveller

At læse en novelle er som at spise et stykke fyldt chokolade: oplevelsen er intens og øjeblikkelig og eftersmagen varer længe.

Efter canadiske Alice Munro i 2013 fik Nobelprisen for et forfatterskab udelukkende baseret på noveller, har novellen fået fornyet opmærksomhed. Novellen er ofte karakteriseret ved de ”tomme pladser” i teksten, hvor læseren selv skal læse mellem linjerne og finde de underliggende tolkningsmuligheder, og tit er novellerne både overraskende, underlige og tankevækkende. I en travl hverdag kan murstenstunge romaner føles som uoverstigelige forhindringer, men så er det at romanens lillebror, novellen kan nydes, når det passer ind i din hverdag og give dig en helt særlig litterær oplevelse, der giver ro og lindring til det læsehungrende hjerte.

Her har jeg udvalgt novellesamlinger med tekster, der strækker sig fra 1800-tallet og frem til i dag, og som kommer fra mange forskellige steder i verden. Stærke og underfundige noveller, der indeholder alt fra svømmeundervisning på gulv til en mand, der sætter hele sin tilværelse ind på at dyrke blommer. Novellerne handler også om identitet, parforhold, ensomhed, kærlighed, ægteskab, social klasse og meget mere.

Gå på opdagelse i novellernes verden – eftersmagen vil vare længe, længe, længe.

10.09.19