Sølvfisk i Store Kongensgade nr. 23?

08.11.21
Hvad har sølvfisk, stormomsuste øer, sorg og St. Kongensgade med hinanden at gøre? Hvor er vi glade for at du spørger! (hvad?!?) De er nemlig en del af vores bedste læseoplevelser i år, -vi er Anja og Lene, henholdsvis Litteraturformidler og bibliotekar og to gange om året holder vi Bog-slabberas, hvor vi anbefaler virkelig gode bøger. Du finder vores anbefalinger herunder, helt perfekte til at fordybe sig i nu vintertiden har ramt os. God læselyst fra Anja og Lene

Lenni og Margots et hundrede år

Britiske Marianne Cronins debutroman er en dyster feelgood-roman om den døende pige Lenni på 17 år og hendes venskab med den 83-årige Margot. De to finder sammen på hospitalets kunsthold og beslutter sig for at illustrere deres tilsammen levede 100 år. Romanen bliver nedslag i deres livs smerte, glæde, skuffelse, forelskelse, venskab og kærlighed. Lenni er en vidunderlig hovedperson med en tør humor og en nysgerrighed og et mod, der er de største pigehelte i litteraturen værdi. Tonen i romanen er let, legende og varm og karaktererne elskelige og morsomme. Det kan godt være, at Lenni skal dø, men det skal ikke gå stille for sig. Et lille tip: Bogen bør læses med lommetørklæder inden for rækkevidde. Filmrettighederne til ”Lenni og Margots et hundrede år” er allerede solgt til Hollywood. Jeg glæder mig meget til at se de umage venner på det store lærred.
 

Gæstelisten af Lucy Foley

Julia og Will skal giftes og har valgt at holde bryllupsfesten på en forblæst afsidesliggende irsk ø, med dårlig mobildækning, og som blandt de lokale anses for at være hjemsøgt... Will og Julia er lidt af en kliche – unge smukke og succesfulde, hun er ejer af et livsstilsmagasin og han er hovedperson i et overlevelsesprogram på tv. Alt er glat og perfekt, men under overfladen ligger en ulmende uro og ubehag –for hvor godt kender de egentlig hinanden? Gæstelisten er lang, og hvor smart er det at samle så mange mennesker med hemmeligheder og motiver til mord på et sted, hvor man ikke kan komme fra? Tilsæt så enorme mængder alkohol og en storm der nærmer sig, for ikke at glemme en ”fluernes herre” stemning fra gommens venner, de tidligere privatskoleelever – så har du en ret så effektiv historie.
Vi ved stort set med det samme, at en bliver myrdet under bryllupsfesten, men vi skal over 300 sider ind i historien før vi ved hvem det er!  En moderne krimi med et glimt i øjet til de store klassiske engelske krimier.
 

Linjen ved verdens kant

Hvor skal man gøre af sin sorg, når det ubærlige sker? Hovedpersonen Yui har mistet sin mor og sin lille datter under Tsunamien i 2011 i Japan, og efterfølgende er Yui som en søvngænger i sit eget liv. Indtil en lytter ringer ind til den radiostation, hvor hun er vært og fortæller om en telefonboks, der står i en have på et bjerg, hvor man kan tale med sine døde. ”Vindtelefonen” bærer stemmerne til det hinsides, og Yui beslutter sig for at tage af sted. I haven møder hun lægen Takeshi, der har mistet sin kone til kræft og hvis lille datter er blevet stum som et resultat af moderens død. De to bliver venner og tager små skridt hen mod et sted i livet, hvor kærligheden igen kan blive en mulighed. Laura Imai Messina er italiener, men har boet i Japan i 17 år og er japansk gift. Bogen er poetisk og smuk og har en sød finurlighed og varme. 
 

Hver morgen kryber jeg op fra havet 

Kan man blive ven med en sølvfisk?
Der er et jeg og et dig, men ikke længere et vi. Bogen handler om hjertesorg, om at kravle op fra vandet og begynde livet igen. Den blander naturvidenskabeligt fakta med bidder af kærlighedshistorien. fakta bruger hun til at distancere sig fra hvad hun føler, - hun er virkelig god til at overanalyserer, men også til at perspektiverer og sætte billede på, hvordan hun egentlig har det og forholder sig til verden. Celledelinger, længden på giraffens hals og solnedgangen på Merkur giver alt sammen mening i den her sammenhæng. Det er nørdet angst, der møder hjertesorg, det sjovt, det er ømt og det er hudløst. Det balancerer mellem det geniale og det banale, det tipper begge veje, men det fungerer. Du bliver helt bogstaveligt klogere på verdenen, i selskab med en forfatter med noget på hjertet. Det er små stykker prosa, der både hænger sammen og ikke gør – man kan slå op og bare læse bidder. Gør det, så finder du også ud af, om du kan blive ven med en sølvfisk og hvorfor vandrende pinde har det værre! Kan varmt anbefales til læsere af ny nordisk litteratur.
 

Store Kongensgade 23

I sit nye erindringsessay beskriver og genopdager Søren Ulrik Thomsen det mest intense år af sit liv, da han i 1972 som 16-årig flytter med sin familie fra Stevns til København. Med familien flytter også morens depressioner, der betød lange indlæggelser på datidens sindssygehospitaler. Hun fik enorme mængder af psykofarmaka og 35 elektrochokbehandlinger uden helbredende effekt. Først da moren mødte en psykiater, der ikke interesserede sig spor for hendes journal, men for hende, blev hun via samtaler hjulpet ud af både depression og medicin. Thomsen reflekterer også over sin egen forgængelighed og sproget som en undersøgelse af det, forfatteren endnu ikke ved. Med sproglig præcision og overskud tager Søren Ulrik Thomsen os med til det særlige sted af eufori og fortabthed i sit liv, som passerens spids altid peger ud fra og viser tilbage til; nemlig Store Kongensgade 23.
 

Det der skiller os 

En generationsroman fra USA, om tvillingerne Desiree og Stella, som vokser op i en lille by i Sydstaterne i 1950’erne, en by hvor de farvede igennem mange år er blevet lysere, - så lyse at de kan gå for at være hvide. En dag stikker Stella af fra Desiree, og begynder et helt nyt liv som hvid kvinde. Desiree er fortvivlet, men ender med sit eget oprør, hun finder den sorteste mand hun kan og gifter sig med ham. Begge kvinders livsvalg og hemmeligheder får stor betydning for deres familier og de nye generationer.
Gennem kvindernes historier får vi fortalt om det amerikanske samfunds udvikling og splittelse, både for kvinder og for farvede fra 50’erne og op til 90’erne. Kan man selv vælge sin identitet, hvor langt skal man gå for at blive den man virkelig er, og hvilken pris skal man betale? Hvad betyder miljø, race og køn – og hvad gør man når man ikke passer i de kasser samfundet sætter op? Det er noget af det Brit Bennett sætter fokus på med denne fine roman.
 

Aftenens ubehag

Hollandske Marieke Lucas Rijneveld fik som den yngste nogensinde Bookerprisen sidste år for sin debutroman ”Aftenens ubehag”. Sjældent har jeg læst så både frastødende og dragende en roman. Jas er 10 år og bor i en religiøs familie på landet. Da hendes storebror falder gennem isen og drukner, drukner familien samtidig i en ordløs sorg. Jas sanser verden intenst og prøver sammen med sin mindre søster Hannah og sin storebror Obbe at overleve, samtidig med at de holder øje med forældrene, der knapt rører ved dem eller taler til dem længere. Sproget er råt og samtidig skaber Rijneveld undervejs originale sprogbilleder, der giver smerten og sorgen poetisk krop. En roman der illustrerer, hvordan grænserne i en krisesituation rykker sig markant for det normale. Romanen bliver siddende insisterende i kroppen som en sten i maven - som en rød jakke om hjertet
 

Kattegæsten

Kattegæsten handler om et yngre ægtepar, begge skribenter, de bor i et anneks til et stort hus med en kæmpe have. De lever et halvtrist liv, i et barnløst ægteskab, men det bliver der ikke talt om. Der er i det hele taget blevet stille imellem dem. En dag kommer en nabos lille kattekilling Chibi ind ad vinduet. Chibi bliver ved med at komme på besøg, og langsom løsner det op for stilheden i ægteskabet, de begynder at gå på opdagelse i haven, og får øje på det smukke i det enkle. De nyder hendes besøg og fodrer hende, men de kæler ikke med hende i bevidstheden om at hun ikke er deres kat. Men en dag kommer Chibi ikke længere…
Der sker ikke meget i den her bog, mest skildringer af hverdagssituationer, men den er simpelthen så fin og poetisk, med filosofiske refleksioner over livet. Det er fra de helt små ting, som at blive venner med en guldsmed, over ensomhed, alderdom og død. I bogen er der et citat: at livet er en flod, som går over sine bredder. Denne lille bog viser, at nogle gange har selv den mindste krusning på floden en afgørende effekt, - som når en lille kat hopper ind ad vinduet hos et trist ægtepar….
 

Glem mig

Alex Schulmans erindringsroman er en kompleks kærlighedserklæring til en alkoholiseret mor, der synes lige dele blændende og ondsindet. Da Alex holder sin mindste datters fødselsdag, møder hans mor op fuld og udviser ingen interesse for barnebarnet. Den oplevelse vælter den voksne Alex’ verden, og han bliver suget tilbage i barndommens traumer, hvor moren terroriserede sin familie med sin alkoholiserede uberegnelighed. Den sensitive Alex lider som barn og som voksen under morens misbrug, han bliver en medafhængig, der gemmer morens vinflasker og bevarer hendes hemmelighed med alt, hvad han har. Alex beslutter sig til sidst for at konfrontere sin mor med misbruget i et spinkelt håb om, at hun vil gå i behandling. Det er en meget stærk og rørende bog med et enkelt og klart sprog og et højt tempo. ”Glem mig” blev ”Årets bog” i Sverige, da den udkom i 2016 og nu er den her på dansk