Sommerhuset er rammen

Hvilket liv leves i de danske sommerhuse? Ja, det kan du læse om i disse bøger

Forrige sommerferie blev for mange af os tilbragt i et dansk sommerhus. For nogen et ufrivilligt og enkeltstående alternativ til charterferien, for andre blev det så god en oplevelse, at de nu har købt deres eget sommerhus. Og hvordan leves livet så i sådant et dansk sommerhus? Ja, det har danske forfattere naturligvis skildret i litteraturen.

Der er forskellige kategorier indenfor ”sommerhus-genren”: Først vil jeg nævne nogle parforholdsromaner, for er der et sted og et tidspunkt på året, parforholdet må stå sin prøve, så er det i sommerhuset i sommerferien. Det har Benn Q. Holm og Katrine Grünfeld så mesterligt beskrevet i ”Sommer” og ”Sommerferie”. I ”Sommer” er hovedpersonen, den nogle-og-tredive årige Peter, godt gift, barn, jetsetliv, men tomhedsfølelsen ligger på lur, ”Sommer” er fyldt med humor. I ”Sommerferie” forsøger Johanne at opretholde illusionen om den lykkelige kernefamilie med mand og 3 børn, men det hele bryder sammen i sommerhusferien på Fanø.

Og så er sommerhuset også et sted, mange søger hen, når de er i krise og trænger til at være alene og ”tænke over tingene”. Det ser vi i to nye, danske romaner. I Steffen Jacobsens ”Detox” har Annes far begået selvmord. Anne lever et liv på kanten, er bange for at have arvet faderens bipolare lidelse. En gribende fortælling om at miste og miste grebet om sig selv. Debutanten Kirstine K. Høgsbroe har udgivet romanen ”Med hensyn til at blive ny”, hvor hun indfletter små dramatiske optrin (forfatteren er også dramatiker), som er trykt som små skuespilmanuskripter, dvs med lokation, personer og replikker. Nogle af disse scener er hylemorsomme og rigtig godt fundet på at indlejre sådanne, især når man nu er dramatiker og bare kan det der med replikker. Knap så morsomt er det at være hovedpersonen, den yngre kvinde, som er taget i sommerhus. Hun er i krise. En roman om at finde sig selv, om veninder, kærester, forældre, sygdom og sorg.

En anden subgenre er barndomsskildringerne. Og her har jeg haft stor fornøjelse af at læse Amalie Laulund Trudsøs ”Sommerhus”, som er en vidunderlig fortælling med lange somre i sommerhus. Jeg beundrer de forfattere, der som Amalie har så megen føling med det at være barn, at se verden fra barnets perspektiv, så læsere, der som jeg ikke er så god til at huske tilbage, alligevel får tanker, følelser og oplevelser fra egen barndom frem, når vi læser deres værker. Denne bog er fyldt med sand og salt, hybenpulver og brandmænd, leg og sommerferieveninder, forundring over den pubertære storebror og forundring over de voksnes verden og det liv, forældrene havde før de mødte hinanden. Pigens egen begyndende pubertet er nænsomt, fint og rammende beskrevet. Hvis du gerne vil have en modpol til de mange bøger om børn i dysfunktionelle familier, skal du læse denne om en næsten idyllisk opvækst med kærlige forældre, idyllen kun sporadisk afbrudt.

Idyl er der også i skuespiller Malene Schwartz’ barndoms somre i familiens sommerhus. Det har hun skrevet om i erindringsbogen ”Mit Tisvilde”. Her er fine beskrivelser af Tisvilde fra 1940erne, 1950erne, hvor solen altid skinnede, hvor dagene var lange, hvor der kun boede gode og rare mennesker, en varm og hyggelig bog med sjove anekdoter.

Og til slut skal nævnes Gitte Just’ ”Sommerhuset – at eje en længsel”, om journalistens første år som sommerhusejer, om danskernes ferieliv gennem 100 år, en rigtig flot bog med masser af fine fotos.

Vælg dine foretrukne blandt de gode danske bøger og tag med litteraturen i sommerhus på Sjælland, Fanø, ved Limfjorden, Sejerøbugten, Tisvilde og Asserbo.

Oprindeligt skrevet af ez, Vejle Bibliotekerne.