Stemmer fra Afghanistan

Hele verdens øjne har den seneste tid været rettet mod Afghanistan. Efter 20 års krig har den vestlige koalition anført af USA valgt at trække sig ud af Afghanistan, og efterfølgende har Taliban generobret magten på meget kort tid. Ekkoet af stemmer og fortællinger fra Afghanistans seneste 20 år runger også ind i skønlitteraturens verden.

Krigen i Afghanistan har haft enorme menneskelige konsekvenser med mere end 240.000 afghanske døde, heraf godt 70.000 civile. Dertil kommer de knap tre millioner, der er flygtet ud af landet. 10.980 danske soldater har været udsendt til Afghanistan, og 43 har mistet livet i tjeneste. Bag alle tallene gemmer der sig mange historier om håb og drømme og om livet med krig, undertrykkelse og frygt.

Kvindernes krig

Ekkoet af stemmer og fortællinger fra Afghanistan runger ind i skønlitteraturens verden. Antologien ”Mælk og sukker” giver rum for otte afghanske kvindelige forfatteres stemmer. I korte noveller introducerer de til kvindeliv og familieliv i Afghanistan. Vi hører om kvinder, der undertrykkes og bøjer sig og bekymrer sig, men også om handlekraftige stærke kvinder og kvinder fyldt med heftige følelser. De korte noveller giver skarpe portrætter af livet som kvinde i Afghanistan. Det gør dybt indtryk.

”Svalerne i Kabul” er en lille roman med en meget stor fortælling. Forfatteren skriver om et sønderbombet og talebandomineret Afghanistan omkring årtusindskiftet. Bogen fortæller en smuk og barsk kærlighedshistorie mellem den moderne kvinde Zunaira, der under Talebans styre dødsdømmes og fængsles, og fangevogteren Atiq. I et poetisk og fængslende sprog beskriver Khadra kærligheden i en kultur af burkaer, offentlige henrettelser og angst, og giver på den måde et nuanceret billede af livet som kvinde i Afghanistan.

”Den stjålne vej” er også en gribende beretning om kampen for livet i det krigshærgede Afghanistan, hvor tre forskellige menneskeskæbner flettes sammen til en tankevækkende fortælling. Vi møder bandt andre Malika, der er en moderne kvinde, som i al hemmelighed underviser kvinder i at læse, mens hun drømmer om en politisk karriere. Hendes privatliv falder i ruiner, da hendes mand vælger at gifte sig med den 13-årige Sharifa. ”Den stjålne vej” er skrevet af Anne-Cathrine Riebnitzsky, der selv har været udsendt som soldat i Afghanistan.

Soldaternes krig

Hvordan er det egentlig at være soldat? Det er svært at svare på for mennesker, der ikke selv har været i krig. For hvordan beskriver man det, for os der ikke har befundet os i en krigszone? Dy Plambecks ”Mikael", Lars Husums ”Jeg er en hær”, Sanne Søndergaards ”Hell man” og Carsten Jensens ”Den første sten” giver alle stemmer til soldaterskæbner i det krigshærgede og trøstesløse Afghanistan.

”Mikael” er en nuanceret, rå og sart fortælling om at være soldat, udsendt i krig og om at være den, der venter derhjemme. Hvad driver soldaten, hvorfor er han i krig? Hvordan er det at komme hjem i såret tilstand, eller at være den der venter derhjemme? Plambeck giver med ”Mikael” autentiske, sanselige og nuancerede svar.

”Jeg er en hær” er også en rå fortælling om, hvad krig gør ved et menneske, og hvordan det er for dem, der venter derhjemme. Lars Husum skildrer indgående og gribende en professionel soldats langsomme sammenbrud. Fortællingen sætter sig i én som en knytnæve i mellemgulvet.

I ”Hell man” skal 21-årige Thor træffe et valg mellem et liv med stoffer i udkantsdanmark eller som udsendt soldat. Valget falder på det sidste, og over 6 måneder følger vi nu Thors genvordigheder som soldat i det krigshærgede og trøstesløse Afghanistan. Søndergaard har flere gange optrådt for soldaterne i Afghanistan, og det er tydeligt, at hun har styr på miljøet og jargonen, hvilket tilføjer den fiktive handling en god portion autenticitet og giver en helt særlig læseoplevelse.

"Den første sten" er en lang men meget velskrevet og øjenåbnende rejse ind i krigens gru og mørke. En gruppe danske soldaters hverdag i Afghanistan ændrer sig markant, da et forræderi, begået af en af deres egne, starter en jagt på forræderen. En jagt, der får dem dybt ind i Afghanistan væk fra basens sikkerhed og en jagt, der for alvor åbner deres øjne op for krigens gru.

Er du til litterær luksus?

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og bliv inspireret til nye læseoplevelser.

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og bliv inspireret til nye læseoplevelser.