Tag med krimiredaktøren på heksejagt

Jesper har stået på hovedet, ikke i gryden, men i samlingen, og har fundet 6 gode heksekrimier.

”Tik-tik, bank-bank”. Det er heksen, der banker sine negle mod soveværelsets rude, når du skal sove. Hun er den krogede skikkelse, som du aner inde blandt skovens træer. Du mærker hendes nærvær som en kold prikken i huden, en mislyd af en knækket gren i skovbunden og en latter gemt bag bækkens klukken.

Hun er hverken Disneys, patriarkatets eller kontorets heks. Nej, hun er folketroens heks, hende vi brændte på inkvisitionens bål og som har en direkte telefonlinje til Den Onde og den sorte magi. Hun er haren, der løber gennem landsbyen og spreder pestens budskab om snarlig død. Landsbyens outcast, som valgte at dyrke naturens hemmelige koder frem for fællesskabets.

Hekse, trolddom og sejdkogende, viise kvinder har den seneste tid været en klar trend i skøn- og faglitteraturen, men i krimiernes verden er heksen stadig en forholdsvis sjælden gæst. Og det er i grunden en skam, for hun er en djævelsk god stemningsspreder for alle os, der fascineres af bindeleddet imellem mennesket og den metafysiske ondskab – og af mørket, der lurer i den tyste skov. 

Tik-tik, bank-bank. Hop i gryden med en heksekrimi.

Anbefalinger

Yrsa Sigurdsdottir: Det tredje tegn

En studerende findes dræbt på universitetet i Reykjavik. Offerets øjne er skåret ud, og mordet trækker tråde til en heksekult på campus. Hvad har middelalderens hekseforfølgelser og et forsvundet dokument på historisk institut at gøre med sagen? Sex, stoffer og sort magi fra en af nordens mest populære krimiforfattere.
 

David Garmark: Rød Tåge

Et mord på en afsides beliggende ø har rituelle undertoner, og sagen bliver den første i Garmarks okkulte trilogi om efterforskerne Max Munk og Merian Takano. Hvad er det for en mystisk kvinde, som bor ude i skoven, og har hun noget med forbrydelsen at gøre? Garmark skriver godt, og plottet overrasker gang på gang. 

Max Seeck: Den trofaste læser

Den succesfulde finske – fiktive – forfatter Roger Koponen skriver bøger om hekse. En aften bliver hans hustru fundet død siddende i en sort aftenkjole ved spisebordet i deres hjem. I døden har hun et uhyggeligt smil på læben. En seriemorder er på spil i landet, som gav os sauna og sød lakrids og altså, nu, en heksekrimi.

Lisa Hågensen: Hendes blå øjne

Da bibliotekaren Raili indvier sit nye sommerhus ved Lövaren, begynder mystiske ting at ske. Et lig dukker op i søen, og Raili involverer sig i opklaringen, mens spørgsmålene hober sig op. Har dødsfaldet noget at gøre med den hekseproces, der foregik samme sted i 1600-tallet? Kan Raili finde morderen, uden at det bliver farligt for hende selv? Og sidst, men ikke mindst: Må vi ikke nok bede om endnu flere bibliotekar-detektiver i krimier? Tak.

Sharon Bolton: Håndværkeren

Området Sabden i Nordengland var kendt for at tiltrække hekse tilbage i 1600-tallet. I 1969 opklarede efterforskeren Florence Lovelady en række uhyggelige mord i området, og da hun 30 år senere vender tilbage til stedet for at overvære begravelsen af den mand, som hun dengang fik dømt som gerningsmanden, begynder mordene at gentage sig. Noget ondt er stadig på spil i Sabden.

Anne-Marie Vedsø Olsen: Vølvens vej – Snehild

I alsidighedens navn tillader vi os at medtage en ikke-krimi fra denne forfatter, der er kendt for at excellere i fantasy, gys og historiske romaner. Snehild er det anmelderroste første bind – netop udkommet – i en ny, spændende nordisk fantasyserie af Anne-Marie Vedsø Olesen. I asatroen var vølven med de magiske og synske evner vel den oprindelige heksefigur på vore breddegrader, og tidens trend med vølver og hekse bliver næppe mindre af, at Vølvens vej er solgt til tv-serie-filmatisering.