Denniz anbefaler graphic novels - tegneserier for voksne

Tegneserier - kun for voksne

Af Københavns Biblioteker
08.10.20
Læs efteråret i møde med de bedste graphic novels

Denniz er ny bibliotekar i huset og har fået frie hænder til at lave lige den udstilling og samling af bøger, han helst ville. Èn af Denniz´ store interesser er graphic novels og han har derfor lavet en udstilling på 3. sal, hvor han har hentet de bedste bøger hjem til Tingbjerg. Der er både udenlandske og danske bøger at finde.
Du er velkommen til at komme forbi og låne bøgerne her eller få fingrene i dem ved at klikke på bøgerne nedenfor. Denniz står klar, hvis du har spørgsmål til genren eller andet. Nedenfor uddyber Denniz listen over de anbefalede bøger. 


Bliv klogere på den niende kunstform med tegneserier anbefalet for et voksent publikum

af en ægte tegneserienørd - Denniz Val Sjöblom

Tegneserier for voksne behandler ofte komplekse psykologiske emner som i Halfdan Piskets prisvindende Dansker-trilogi om traumereaktioner, identitet og kultursammenstød. Eller som i Riad Sattoufs observationskomiske erindringsserie om kulturforskelle og dysfunktionelle familiemønstre i Fremtidens Araber (bind 4 er i øvrigt lige udkommet). 

Charles Burns’ Black Hole og Derf Backderfs My Friend Dahmer er begge coming-of-age historier fortalt fra et forvirret, omskifteligt teenageliv hvor verden udfolder sig i gradvise (skræmmende) ryk med lige dele pubertær kådhed og modløs rastløshed.  
 
I stil med Fremtidens Araber skaber Pyongyang: En rejse i Nordkorea af Guy Delisle også observationskomik ud af en lavmælt skildring af dagligdagens forunderlige uforudsigeligheder som expat i et totalitært regime. Et totalitært statsstyre er også fortællerammen for de bittersøde barndomserindringer i Marjane Satrapis gennemførte Persepolis (samt Teheran Tur-retur, Kylling med Blommer mv.)
 
Andre krigsfortællinger som Attentatet (Loïc Dauvillier), Over Muren (Maximilien Le Roy) og Vals Med Bashir af Ari Folman behandler varme politiske kartofler som Israel-Palæstina konflikten og krigen i Libanon med et personligt, skæbnetungt blik. 

Craig Thompsons næsten ornamentisk udsmykket Habibi foregår ligeledes med et Mellemøstligt bagtæppe som kulisse for en svulstig og højdramatisk fabel om religion, transcenderende kærlighed og ubønhørlige livsvilkår.  

Superhelte er også blevet en fast bestanddel blandt graphic novels, hvor Frank Millers hårdkogte fortælling om en aldrende, småpsykotisk Batman i The Dark Knight Returns var en af bannerførerne (sammen med Millers noir krimi Batman: Year One) tilbage i midt-firserne. Omtrent samtidig dekonstruerede Alan Moore superhelte-mytologien i den banebrydende Watchmen, blot for et par år senere at dissekere hovedtunge temaer om dualisme og interdependens i Batman: The Killing Joke.