Teknologisk Instituts hus i København

Det startede med to prøvekurser i Industribygningen i 1906 og blev til Teknologisk Institut. I 1918 fik skolen sit eget domicil i København, hvor den havde adresse frem til 1970erne. Huset står stadig og er i dag FOA’s Forbundshus.

Kilden

Da Fagskolen for Haandværkere og mindre Industridrivende / Teknologisk Institut nærmede sig sit 25 års jubilæum fandt bestyrelsen, at det var tid til at dokumentere institutionens historie. Det resulterede i udgivelsen af "Fagskolen for Haandværkere og mindre Industridrivende : Teknologisk Institut 1906-1931".

De første kurser

Professor og industrihistoriker Camillus Nyrop var formand for Industriforeningen fra oktober 1905 til 1908. Industriforeningen havde afsat penge til et tilskud til en skole for håndværkere og mindre industri. For at staten også kunne bidrage med et tilskud til en skole, skulle der afholdes prøverkurser i forsekellige fag.

Den 16. juli 1906 blev der afhold to prøvekurser hvor 23 metalarbejdere og 25 træarbejder deltog. Herefter kunne arbejdet med at få skolen etableret fortsætter.

Bestyrelsen får penge fra staten

Der blev sammensat en bestyrelse på 15 medlemmer: Tre fra Indenrigsministeriet, seks fra Fællesrepræsentationen for dansk Håndværk og Industri og seks fra Industriforeningen. Bestyrelsen konstitueres den 19. juli 1907. Camillus Nyrop blev valgt som den første formand. Gunnar Gregersen stod allerede som direktør for Fagskolen for Haandværkere og mindre Industridrivende i 1906 - en stilling han bestred frem til 1950.

"Der blev da ogsaa nu taget fat paa den endelige Organisation, som kunde gaa for sig, efter at Staten havde bevilget de fornødne Midler, 38.000 Kr. til Installationen og 18.800 Kr. til Driften - en Del mindre end man oprindelig havde tænkt sig. Den 14. Januar 1908 kunde der aabnes."
(citat: Fagskolen for Haandværkere og mindre Industridrivende)

De gamle Lokaler i Industribygningen.
 

Officel åbning

I åbningstalen til skolen officielle åbning den 14. januar 1908 sagde Camillus Nyrop bl.a.: "Rundt om i Verden, fjærnt og nær, i Japan og Nordamerika, i England og Tyskland, grundes der daglig Fabrik efter Fabrik, Værksted efter Værksted, hvorfra der udsendes en stadig voksende Produktion, der af driftige Købmænd søges afsat overalt. Ved disse Varers Tilvirkning er alle Nutidens Opfindelser, ethvert maskinelt Fremskridt, selv de mindste, udnyttet til det yderste. Der staar Kamp mellem Landene, om hvilket af dem der i den her nævnte Produktion og i denne Produktions Afsætning kan naa længst, og Besultatet har vital Interesse. Danmarks Andel i denne Kamp er kun beskeden; men hvor beskeden den end er udadtil, er den af allerstørste Betydning indadtil. Det er den danske Industris Liv og Død, der her handles om, og den danske Industri er en af vort Lands væsentligste Livsnerver."

Vækst og den nye bygning

I 1911 var elevtallet steget fra 242 til 1.400. Skole havde fået flere lokal ved at andre lejre var flyttet ud af Industriforeningens bygning. Men pladsmanglen var hæmmende for skolens videre udvikling. I 1912 blev der nedsat et bygningsudvalg som undersøgte muligheden for at bygge et domicil til skolen.

Ved behandlingen af Finansloven 1914-15 blev det afslået at bevilge penge til et byggeri af en skole, men med "Finansloven for 1915-16 kom Solen tilsyne, herved bevilgedes der nemlig et over tre Aar fordelt Statstilskud paa 400.000 Kroner til Opførelse af en egen Bygning for Fagskolen paa en Grund ved Nørre-Farimagsgade, som var skænket af Københavns Kommunalbestyrelse."
(citat: Fagskolen for Haandværkere og mindre Industridrivende)

Arkitekt Svend Sinding vandt den offentlige arkitektkonkurrence og stod for opførelsen af bygningen.
Bygningen stod færdig i slutningen af 1918. Den 29. november fandt den officielle indvielse sted. 1.300 gæste mødte op.

Den store, prægtige Festsal i Teknologisk Instituts nye Bygning staar nu færdig, efter at Malerne i disse Dage har lagt den sidste Haand på Salens Dekoration.
Festsalens Vægge, der er holdt i en varm, rød Farve, med rigt forgyldt Ornamenter, staar godt til de brede, dybe Kasetter, i det hvide Stukloft, og de orginale, forgyldte Lyskroner bidrager deres til at forhøje det festlige Indtryk, man faar af det smukke Lokale.
(citat: Social-Demokraten 7. oktober 1918.)

Knap ti år efter blev bygningen udvidet efter tegninger af arkitekt Gotfred Tvede. Indvielsen af tilbygningen fandt sted 18 september 1927.

Efter udvidelsen, 1928.

Bygningen anno 2019.
 

Teknologisk Institut flytter ud

I 1970erne flyttede Teknologisk Institut til Høje Taastrup. I 1978 købte Andelsbanken ejendommen ejendom og gennemførte en omfattende istandsættelses. Andelsbanken havde hovedsæde i huset fra 1981 til 1993. Herefter overtog FOA bygningen på Stauning Plads 1-3 (tidligere Vester Farimagsgade 20).

Værksteder

Teknologisk Instituts værkstede som de tager sig ud i bogen "Fagskolen for Haandværkere og mindre Industridrivende".

Maskinværkstedet i lokalerne i Industribygningen.

Forsøg med pindehuggemaskine i den gamle smedie.

Maskinværkstedet i den nye bygning.

Fræseværkstedet i den nye bygning.

Klejnsmedie i de gamle lokaler.

Klejnsmedie og autogensvejseværksted i den nye bygning.

Grovsmedien i den nye bygning.

Møbelsnedkeriet i den nye bygning.
 

Se flere fotos relateret til Teknologisk Institur via Kbhbilleder.dk

Teknologisk Instituts bygning under opførelse.
18.09.19