Tre favoritter til den nidkære fagnørd

Begynd efteråret med en pilgrimsrejse i evolutionshistorien med Richard Dawkins og et møde med to glemte danske pionerer: Den undseelige opsyns- og altmuligmand Bernhard Sindberg, som reddede tusindvis af kinesiske flygtninge under Anden Verdenskrig, og Else Marie Pade: frihedskæmper, komponist og gudmor for den danske elektronmusik. Bestil til afhentning på et bibliotek nær dig!

Henrik Marstal: Else Marie Pade
En af de helt store profiler i nyere dansk musikhistorie er Else Marie Pade (1924-2016). Henrik Marstal har skrevet en spændende biografi om hendes liv og musikalske virke. EMP har lige siden hun var barn været optaget af hverdagens lyde og i voksenlivet af den musikalske genre musique concrète, som Else Marie Pade er en af de tidligste og mest legendariske eksponenter for herhjemme og i verden. Bogen belyser også den kønsmæssige dimension som kvinde i et mandsdomineret musikmiljø på den tid da Pade startede og virkede – hendes mest produktive år var i 50’erne og 60’erne. Pade var modstandskvinde under besættelsen. Hun blev taget af Gestapo i 1944, udsat for voldelige forhør og interneret i Frøslevlejren indtil krigsafslutningen. De medfølgende traumer tav hun om, og de ramte hende senere i livet så voldsomt, at hun ikke kunne arbejde som før. Men i sine sidste år blev Pade opdaget og hyldet af sine børnebørns generation - technomusikken - og det er en fantastisk afslutning på et kunstnerliv, der evnede at forene det elitære med det folkelige.
- Marianne/Hovedbiblioteket

Peter Harmsen: Sindberg: den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38
Da japanske styrker i 1937 erobrede den daværende kinesiske hovedstad Nanjing, begyndte en massakre på byens befolkning. Mord, voldtægter og blodige henrettelser hørte til dagens uorden, og ingen ved, hvor mange civile der mistede livet i månederne efter Nanjings erobring, men de fleste estimater ligger i omegnen af 200.000. Det gør Nanjing-massakren til en af den moderne krigshistories største skændsler. Midt i dette kaos befandt sig den danske opsynsmand på F. L. Smidths cementfabrik, Bernhard Arp Sindberg (1911-1983). Det lykkedes ham med lige dele diplomati og gadedrengemanerer at holde japanerne på afstand, og af den grund blev fabrikken hurtigt en sikker zone for flygtende kinesiske civile. Journalist Peter Harmsen bringer historien om de grufulde slag ved Shanghai og Nanjing og den danske helt Sindberg ud af glemslen i denne interessante nye biografi. Jeg glæder mig til at dykke ned i et glemt kapitel i historien og læse om mandsmod og krigsrædsler. Det er helt sikkert en bog, der vil give stof til eftertanke.
- Cæcilie, Kulturstationen Vanløse

Richard Dawkins og Yan Wong: Vores forfædres fortælling: en pilgrimsrejse til livets begyndelse
Læs med her, hvis du er en af de mange, som slugte Yuval Noah Hararis Sapiens: en kort historie om menneskeheden og bare tænkte mere mere mere! Med bogen Vores forfædres fortælling inviterer de to evolutionsbiologer Richard Dawkins og Yan Wong indenfor til en fire milliarder år lang rejse bagud i tiden begyndende fra vores samtid tilbage til livets oprindelse. Her er faktisk tale om en oldie but goldie, en opdateret udgave af en over ti år gammel bestseller, her udgivet første gang på dansk. Dawkins og hans forskningsassistent Wong mikser hardcore videnskab med småskøre eksempler og flotte illustrationer. Du bliver i denne bog således klogere på, hvorfor flodheste ikke er beslægtet med grise, at svampe er genetisk mere forbundne til mennesker end planter, og at Antarktis engang var bevokset med skov! Alle brugbare one-liners til at bryde isen ved weekendens akavede familiefest eller parmiddag – velbekomme.
- Sara, Hovedbiblioteket

Vil du have flere tips til de nyeste bøger på Københavns Biblioteker? Tilmeld dig nyhedsbrevet Nyt på hylderne.

03.10.19