Ungdomsbøger med spænding og mordgåder

I de senere år er der kommet rigtig mange spændingsbøger til unge

Bøgerne er velskrevne, uhyre godt sat sammen med plot-tvists og så er de meget svære at slippe når man først er gået i gang med dem. 
Det startede måske med ”I hunt Killers” af Barry Lyga i Danmark i 2012 og satte ind med ”Vi var løgnere” af E. Lockhart, der er blevet en populær bog på TikTok under hashtagget #BookTok. Det kulminerede for alvor med Karen Mcmanus ´bøger. Og nu fortsætter det bare.
Først i artiklen bliver de danske titler præsenteret, dernæst de mange spændende engelske titler du kan finde som e-bøger eller lydbøger.
Rigtig god læselyst

Killers og løgnere

Den 17-årige Jazz forsøger at få tilværelsen til at hænge sammen i en lille by i USA. Han bor hos sin senile farmor. Moderen er forsvundet på mystisk vis og faderen afsoner en livstidsdom for en række bestialske mord. Jazz kæmper med sin egen mørke side, han er bange for at han har arvet sin fars svaghed for at myrde. Jazz har desuden en evne til at sætte sig ind i en morders tankegang og brænder for at hjælpe politiet. Da der bliver fundet et lig, har han en fornemmelse af at historien gentager sig. Mordet minder om hans fars metode og da flere mord følger efter i et velkendt mønster, er han sikker. Der er en copycat på spil
I 2. del om Jazz intensiverer han jagten på sin far og på sandheden om, hvad det var der skete, da hans mor forsvandt og han blev overladt til at bo hos sin farmor i Lobo Nod. Han er bange for selv at være arveligt belastet.
 I 3 del vil jeg nødigt afslører noget: andet end: læs den!

”Vi var Løgnere” handler om Cadence, som er ældste barnebarn i den rige Sinclair familie og dermed også enearving.
For to somre siden skete der noget: Cadence var ude for en ulykke men hun kan intet huske. Hukommelsen kommer langsomt tilbage da hun er sammen med Johnny, Mirren, og Gat. Og de er alle løgnere. 

Karen McManus; forfatteren med de gode plots 

En af os lyver: Fire high school elever på Bayview High har fået eftersidning. Det er 4 meget forskellige typer; den perfekte stræber; Bronwyn (snydt i kemi) baseballspilleren Cooper (der har hemmeligheder) Addy, den smukke pige der har holdt sidespring skjult for sin dominerende kæreste og Taberen Nate, der pusher for at klare dagen og vejen. 
Det hele går i opløsning den eftermiddag, da Simon, der er autist bliver myrdet 
Men af hvem?
Vanvittigt spændende page turner for unge fra ca 13 år 

En af os dræber: mordene fortsætter på Bayview High: Vi er tilbage på Bayview High, nu er der en app hvor man kan lege ”sandhed og konsekvens” – det er ikke som vi kender den med at danse eller kysse: Appen har blodigt alvor.
Maeve, phoebe og Knox forsøger at opklarer hvem der står bag appen, det bringer dem vidt forskellige steder hen i byen og hvor de møder potentielle personer der kunne have lavet det dødbringende spil 

Echo Ridge: Den lille by med mord: Tvillingerne Ellery og Ezra skal bog hos deres bedstemor i den lille by Echo Ridge. 
Der er sket mord tidligere i byen; deres moster forsvandt ved en homecomingfest på Echo Ridge highschool for mange år siden, hun blev siden fundet myrdet.
Morderen er begyndt at slå til igen omkring homecoming – men hvem står bag?! Rygter og mordtrusler svirrer over hele byen.
Det er amerikansk highschool som Mcmanus tidligere bøger, Echo Ridge er en standalone og stærkt skrevet til dem der savner spænding i hverdagen. Den kan som de andre bøger læses fra ca. 13 år. 
 

Alt det vi ikke vidste: hemmeligheder og rige familier: Endnu en fantastisk krimi/spændingsbog for Mcmanus, dette er også en yderst velfortalt standalone. 
Pludselig bliver Milly, Joah og Aubrey inviteret ud til deres bedstemors ø. De er fætre og kusiner og kender ikke rigtigt hinanden, da deres bedstemor slog hånden af sine børn for 24 år siden – så hvorfor er de blevet inviteret ud af det blå?!
Og er det bedstemoren selv der har inviteret?
En page turner fra 13 år og op 
 

Are you watching; på jagt efter sin mors morder 

En nyere spændingsroman har set dagens lys. I denne krimi deltager den 17-årige Jessica Simmons i en YouTube reality serie: hun vil bruge sin berømmelse på at finde sin mors morder. 
Hele verden følger med på YouTube og hvor morderen også følger med og kommer uhyggeligt tæt på Jessica. 
youTube og realityshows, whats not to like!?
 

Riverdale: Archie, Betty, Jughead og Veronica I bogform


Du kender sikkert Riverdale som tv-serie. Den er baseret på en tegneserie, der oprindeligt hedder Artie og nu også i skønlitterær form.
Der er 4 bøger om Riverdale. Den første bog er nærmest en gengivelse af sæson 1 af tv-serien. Mens de andre bøger bygger videre på karakterens udvikling og har en krog til tv-serien.
Hvis du er vild med bøgerne, bør du også kigge nærmere på tegneserien der er det oprindelige oplæg til tv-serien og bøgerne. 
 

Engelsk spænding og krimi

Der er rigtig mange engelske bøger om mord, overfald, koder som nok skal holde dig vågen: overraskende og nervepirrende læsning forude. Du kan finde dem som e-bøger eller lydbøger, enkelte findes som fysiske bøger.
Her har du chancen for at læse bøgerne på originalsprog, inden de måske bliver oversat til dansk. 

Truly devious: En gådefuld kidnapper er på spil


Ellingham Academy er en meget berømt privatskole i Vermont for dygtige elever. Skolen blev grundlagt af Albert Ellingham i begyndelsen af det tyvende århundrede, der ønskede at lave et vidunderligt sted fyldt med gåder, snoede stier og haver – et sted hvor man kan lærer. 
Kort efter skolens åbning bliver hans kone og datter kidnappet 
Det eneste man havde at gå efter, var en gåde underskrevet med ”Truly Devious”. Kidnapningen er en af de største uløste gåder i amerikansk historie. 
Stevie Bell er interesseret i kriminalsager og mord, hun begynder sit første år på Ellingham Academy og hun har sat sig for at løse gåden!.
Altså samtidig med hun skal lærer at gå på skolen, komme ind på livet af sit krævende skoleliv og på sine bofæller, en broget flok af romanforfattere, skuespillere og kunstnere. 
Bogen kan læses fra 14 år og op
 

The mary Shelley club: Gyserfilm og pranks


Rachel Chaves elsker gyserfilm, hun trøster sig med seriemordere og drabsmænd. Hun er ny på den eksklusive Manhattan Prep, hvor kun rige børn går. 
Der går ikke længe før Rachel rekrutteres af Mary Shelley Club, et mystisk samsurrium af studerende, der udfører pranks inspireret af urbane legends og film. Hun elsker det hensynsløse sjove, men da det hele eskalerer, bliver pranksne mere dødelige og kan Rachel spille det spil der er i gang? 
Oplagt til læsere fra ca 14 år med hang til gys
 

That weekend: En afslutningsfest der går helt galt

Det skulle have været den perfekte afslutningsfest, prom på skolen.
Men noget er sket for Claire vågner alene; blodig på en vandresti uden at kunne huske noget fra de sidste otteogfyrre timer. 
Hun husker fredag aften, men derefter er alt sort – og nu, nu mangler hendes bedste venner Kat og Jesse også.
Hvad er der sket og hvorfor kan hun ikke huske noget og vil hun huske?!

Bogen kan læses fra 14 år – hvis du tør…
 

Bad girls with perfect faces: Utro kærester og online dating


Da Sasas bedste ven Xavier kommer tilbage sammen med sin utro ex-kæreste Ivy, ved Sasha at hun skal beskytte ham.
Så hun giver sig ud for at være en fyr online, der kan lokke Ivy væk fra Xavier. Men Sasas plan går helt galt: da hun lærer at hun skal være forsigtig med hvem hun udgiver sig for, fordi hun bliver overrasket over hvem hun bliver.
Bogen er fortalt fra flere synsvinkler og giver handlingen en snoet og indviklet handling. 
Kan læses fra 14 år og op 
 

Good girls die first: afpressere og hemmeligheder 

Afpressere lokker den 16-årige Ava til det forladte karneval på Portgrave Pier.
Ti teenageren er ”inviteret” – de har alle hemmeligheder. Og de har alle ti til hensigt at beskytte deres hemmeligheder uanset hvad. Gruppen bliver afskåret på molen af tåge og magi. Ava bliver nødt til at se hemmeligheden i øjnene inden det er for sent. 
Bogen er for læsere fra 14 år og op 

Rigtig spændende uhyggelig læsning