Vilde vidunderlige Danmark: Hav og kyst - og Blicher

I anledning af DRs episode 2 om Hav&kyst et særligt udvalg af den store danske naturdigter Steen Steensen Blicher og hvad deraf følger.

Andet end Trækfuglene

Digterpræsten Blicher skrev sig nok ind i danskens hjerte med sin natur-concert om fuglene, hvor han demonstrerede kyndige natursyn, absolut gehør og stor indlevelsesevne.
Han gjorde et lignende forsøg med "De danske træer; sidestykke til Trækfuglene", som kan forekomme lidt halvt gennemført i forhold til mesterværket. Men hans berømte novellekunst bugner, emmer og nærer sig af hans tætte kontakt til de jyske landskaber. Fx. i mesternovellen "14 dage i Jylland", som Jens Smærup Sørensen har kaldt "en hel lille forfatterskole i sig selv". Gaber du let ved tanken om landskabsbeskrivelser, så kan Blichers brug og blik af landskabet her måske kurere dig. I øvrigt er novellen indirekte et kærligt portræt af faderen, som betød meget for Blichers hjemmeskolede dannelse.

Ud til havet

Mesternovellen "14 dage i Jylland" udspiller sig i det øde Vestjylland. Det er truffet på kornet af Blicher, som ellers selv var midtjyde og ikke specielt berejst. Men trangen kom over ham, da han rundede 50 og - udover en skandinavisk dannelsesrejse(men det er en anden, væsentlig historie) - så foretog han en rejse fra Hamborg til Skagen. Mestendels til fods. Det kom der altså en masse materiale ud af, hvoraf meget kan opleves i "Profil af den Cimbriske Halvøe fra Hamborg til Skagen".
Idéen blev senere genoptaget af Peter Seeberg, som foretog en lignende rejse og lavede lignende optegnelser i "Vestlig profil af den jyske halvø" fra 2000 - som Blicher havde han base i Midtjylland, nærmere bestemt Viborg. Tidligere havde Seeberg skrevet den mesterlige en-dag-i-livet roman "Ved havet" (fra Rømø). Den giver mindelser om Virginia Woolf's "Til fyret".

Blicher og Corona

Også Blicher kan være relevant i en Corona-tid. "En landsbydegns dagbog" - en lang novelle i dagbogsform - tager udgangspunkt i pesten i 1711 og i lighed med Holberg, J.P. Jacobsen og Lone Hørslev er det stoffet omkring den letlevende Marie Grubbe, som giver afsæt for en formmæssigt drillende fortælling om Morten Vinge, som ikke er så lidt af en ung Werther. 

Knud Sørensen i Blichers fodspor

Endelig skal nævnes vor tids Blicher-biograf og pendant: Knud Sørensen. Besøg hans biografi om Blicher, måske finder du deri anekdoten om, hvordan han en søndag afbrød gudstjenesten, da han havde set to flotte agerhøns udenfor kirken. Eller ty til en af endnu nulevende Knud Sørensens digtsamlinger og oplev Jylland med natur, kornmarker og solnedgange. Det kunne fx være "Fodtur til det nordlige Mors". Jeg hørte ham engang recitere titeldigtet, hvor man fx ser for sig en vældig bunke fantastiske smutsten ude midt på bunden af Limfjorden. Det var i øvrigt på Københavns Hovedbibliotek, samme dag som Theis Ørntofts "2014" udkom og sammen med Søren Ulrik Thomsen udgjorde de tre generationer på en mindeværdig dag i marts.

 

Forside til Steen Steensen Blichers Vestlig profil af den cimbriske halvø
18.04.20