Young Adult – ikke kun bøger til unge

Young Adult kan læses af både unge og voksne og indeholder mange undergenre, som Realistisk YA, Fantasy og Dystopi og New Adult.

Genrerne indenfor Young Adult indeholder mange af de samme temaer, som den klassiske dannelsesrejse, og den klassiske ungdomsbog; hvem er jeg og hvad skal jeg enligt med mit liv fra nu af. Young Adult bringer ungdomsbogen et langt stykke videre, end hvad vi før har set hos ungdomsbøgerne i 1970erne og 1980erne. 

Det er absolut en genre der er kommet for at blive  – størsteparten af de bøger jeg læser, er Young Adult eller New Adult (som jeg kommer til senere). Og jeg tror faktisk man bliver et bedre menneske af at læse Young Adult.

Genren er ikke ny – som sådan, ungdomsbøgerne fra 1950 og frem bøvlede med nogle af de samme problemstillinger, som der er i dag. Forskellen fra før og nu er, at forfatteren i dag tør tage emner op og behandle dem langt mere indgående end før: emner som LGBTQ, stoffer, mobning, selvmord, sygdom bliver der taget hånd om og beskrevet uden berøringsangst. Unge og voksne kan læse dem og lærer af bøgerne og blive klogere på, hvad der foregår i de unges verden.  I  bøgerne er emnerne noget mere barske end i virkelighedens verden, men, det er trods alt emner der berører os og er eviggyldige. 

Jeg har nedenfor vedhæftet den engelske og danske udgave, i så fald de findes på begge sprog, alle bøgerne findes på Ereolen, Ereolen Go! eller Ereolen Global – den finder du via appen Libby.

De klassiske ”Coming of age” Indeholder temaer som klasseforskelle, tabuer og racisme. 3 af mine absolutte ynglinge indenfor de ældre ungdomsbøger, fra 1960erne og op til 1970erne  – som de hed dengang er:

The outsiders af S. Hinton, fra 60erne, her følger vi Pony Boy, der bor alene med sine to ældre brødre efter forældrenes død, den ældste bror, der skulle tage sig af de mindre brødre, er ikke helt med på ideen. Det handler om bandemiljø, rastløse unge og klasseforskelle: Bogen er nok en smule forældet i dag, men den er og bliver en klassiker, en anden klassiker er To kill a mockingbird af Harper Lee, her følger vi en ung pige, Scout, der ser tilbage på nogle afgørende begivenheder i hendes lille by, Alabama i 1930erne. Hvor hendes far, Atticus, der som advokat skal forsvarer en sort mand, som står anklaget for at have voldtaget en hvid pige. Atticus forsvar for den sorte mand, giver hende et andet syn på livet. Go ask Alice. Jeg husker tydeligt da jeg læste spørg bare Alice, historien om den anonyme pige der er er narkoman, sad dybt hos mig langt tid efter jeg havde læst den.

I 2000 og frem kom der tryk på udgivelserne af YA og her må jeg fremhæve følgende bøger, jeg syntes man bør læse:

If I was your Girl,

Thirteen Reasons why

Turtles all the way down

All the bright places

Aristoteles and Dante discovers the secret of the universe

 

Det er alle bøger som på hver deres måde behandler stærke emner som; transkønnethed : If I was your girl . Selvmord, sårbarhed;  Thirteen Reasons why, All the brigth places Homoseksualitet:  Aristoteles and Dante discovers the secret of the universeog psykisk sygdom; Turtles all the way down. Det er historier der berører læseren dybt og man sidder tilbage blæst over, hvilken nerve og oprindelighed de er skrevet med.

 

Fantasy + SF + vampyrer + paranormal

Om end fantasy, det paranomale eller science fiction  ligger langt væk fra virkelighedens verden, så har de her bøger alligevel samme greb som i de andre to genrer; hvem er jeg og hvad skal jeg med mit liv.

Vampire Academy er i 6 bind og handler om den rebelske pige Rose Hathaway, som er halvt vampyr og halvt menneske – en Dhampir. Der findes både gode og onde vampyrer i dette univers. Rose. Rose bedste veninde, Vasilisa, tilhører en gammel slægt af Moroi – og det er Rose opgave at beskytte Vasilisa med de onde vampyrer. De to veninder må leve i skjul og bliver sent til kostskolen St. Vladimirs Akademi – som er en skole for gode vampyrer og deres vogtere.

Uglies I denne serie af Scott Westerfeld handler det om at være smuk, for hvis du ikke er smuk, så duer du ikke.  Tally kan næsten ikke vente til hun bliver 16 år, for så skal hun ligesom alle andre i Uglies-samfundet blive smuk ved en operation – operationen skal forvandle Tally fra grim og sende hende ind i det højteknologiske paradis – men alt er ikke lutter lagkage i dette samfund. Enders game, så er vi i science fiction-genren og i fremtiden hvor jorden er i krig med de insektligende ”summere”. På en kampskole, der er i kredsløb om jorden, trænes børn til at blive soldater. Ender Wiggin, er en dreng på 6 år – han er blevet fjernet fra sin familie og sendt på kampskole – men han er ikke helt almindelig, han er ret så intelligent.

The Graces handler om River der skal starte på gymnasiet, hvor hun føler sig udenfor. Byens førende familie er Grace-familien, som resten af byen tror er hekse. River er helt opslugt af familien og især familiens tre teenagere- 15-årige Summer, og de to 17-årige tvillinger; Rhalia og Fenrin. Målbevidst og fokuseret trænger River sig ind på familien og bliver hurtigt bedsteveninde med Summer.

Dystopi

I dystopiens genre har jeg fundet følgende bøger som jeg holder af

The Crown er en serie på 6 og handler om en prins der skal finde sig en prinsesse i sit land. Han er prins i nationen Illeas, som er klasseopdelt. Her bor pigen America og hendes familien, de lever på sultegrænsen. Familiens dårlige økonomi tvinger hende til at deltage i et spil som hun bliver udvalgt til. Hun inviteres til at tiltage, til trods for hun ikke har lyst. Spillet går ud på, at kronprinsen for åbent kamera skal udvælge sin prinsesse. Hun er blandt 34 andre kandidater.

American royals er en helt ny og handler også om prinser og prinsesser – her foregår handlingen  i USA. I 250 år har Washington familien siddet på den amerikanske trone, og for første gang er det en pige der skal arve tronen. Kronprinsesse Beatrice, er sød, ærbar og smuk. Vi følger fire kvinder der fortæller om det romantiske og intrigante hofliv. The Hazel Wood har som The Graces det mystiske over sig, The Hazel Wood går dog skridtet lidt videre med uhygge og gys. Alice på 17 år har været forfulgt af uheld lige så længe hun kan huske. En dag bliver hendes mor bortført på mytisk vis. Alle ledetråde peger hen mod Hazel Wood -  et gammelt hus, hvor Alice mormor, forfatteren til en række uhyggelige eventyr, der for nylig er fundet død.  Beskeden fra Alice mor inden hun bliver kidnappet er; hold dig væk fra Hazel Wood!.

 

New Adult

Så tager vi skridtet lidt videre med New Adult. I de amerikanske termer går vi her fra skolen, highschool  og op til universitet eller college – der er mere steamy sex i de her bøger, og usandsynlige lækre mænd og kvinder med. Flere af bøgerne har dog stadig nogle af de samme emner som Young Adult  -  men hvor det her går noget mere hedt til. Og hvem har ikke brug for det i disse coronatider.

Her er følgende bøger jeg stærkt kan anbefale – rigtig god læse – lyst.  

It ends with us af Coleen Hoover. Forfatteren er en de førende indenfor New Adult og har igen og igen udgivet stærkt medrivende og sexede romaner. It ends with us handler om Lily, der møder den meget tiltrækkende og sjove Ryle. Og han er fuldstændig forgabt i Lily og alt er helt perfekt, men der hemmeligheder og et mørke der truer deres forhold. Bossman af Vi Keeland. Så skruer vi lidt op for varmen i Bossman. Reese er startet nyt arbejde og falder helt pladask for sin chef. Hun prøver desperat at stå imod hans charmerende og flabede væsen. Men Nej!. Og så til næste frækkert på listen Et frækt væddemål af Jamie McGuire. Her er det Travis, som er lidt af en player og nedlægger damer på stribe – men kun for en enkelt aften -  lige indtil han møder den pæne pige Abby. De sætter et væddemål op, som han vinder. Hun skal bo hos ham i en måned -  han tror den er hjemme på gården, men så let bliver det nu ikke. Det er i den lettere ende af skalaen, stadig med skolen som omdrejningspunkt. Det er let læseligt, med humor og godt at læse når man er henvist til indendørs aktiviteter.

 

Alias Alex er sidste i listen over New Adult. Hvor de andre i listen oser af sex, er denne ret sød, sammenlignet med. Bailey på 17 år er forelsket i Alex, som er en fyr hun kender fra et nørdet online filmfællsskab – hun tør ikke tage springet og møde ham i virkeligheden, som Alex gerne vil. Hun flytter tværs over landet til sin far i Californien. Hun tager mod til sig og beslutter at opstøve Alex, inden hun giver sig til kende, når nu de bor i samme by. Men så møder hun den ret så lækre surfer, Porter. Hvad gør en klog nu?

 

 

 

 

 

 

 

26.03.20