Podcastserien 'Bag om København'

Da danskerne emigrerede - fattigdomsflygtninge, lykkejægere og kriminelle 1850 til 1920

04.12.17
'Bag om København' #24: "Hvor mange forbrydere eller vordende forbrydere, ladegårdslemmer, tumultanter og andre misfornøjede har Amerika ikke befriet os for?”

Omkring 300.000 dansker immigrerede til USA i perioden 1858 til 1920. Men ikke alle gjorde det helt frivilligt. F.eks. benyttede Københavns Politi lejligheden til at afskibe ’utilpassede’ og ’uønskede’ elementer i byens befolkning.

Det kunne blandt andre være systemkritikere og vaneforbrydere. Men også mange med sociale problemer som arbejdsløshed og fattigdom trak en enkeltbillet til ’The land of milk and honey’ på den anden side af Atlanten.

”Udvandring er det virksomste middel til at formindske de i nutiden med en truende hurtighed stigende fattigbyrder. Den formindsker den endelige udgift til retssikkerhedens overholdelse, til fængsler, arbejdsanstalter og lignende.
Hvor mange forbrydere eller vordende forbrydere, ladegårdslemmer, tumultanter og andre misfornøjede har Amerika ikke befriet os for?”

’Bag om København’ bevæger sig denne gang en hel længere ud end den københavnske bygrænse og følger en af de mange, der udskifter det kriminelle københavnermiljø med det vilde vesten.

Varighed: 24:39
Nye episoder hver måned.
Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Abonner via
RSS eller iTunes
Eller skriv 'Bag om København' i søgefeltet i iTunes eller din podcast-app

Se alle episoder   eller   hent dem her, hvis du ikke ønsker at abonnere.

Har du brug for en podcast til din android-smartphone (iphone har en 'medfødt'), kan du finde et stort udvalgt på Subscribe on Android

En gang om måneden tager vi dig med tilbage i den københavnske historie og beretter om personer og begivenheder, der har været med til at forme byen… eller som bare fortæller en rigtig god historie. Ofte tages der udgangspunkt i byens bagside, den mørkere del af Københavns (og omegns) historie.

Følg med på LYDs facebook - og få oven i hatten tips til gode lytteoplevelser.

 

Jingle:
‘Double Drift’ Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Tilbage til LYD

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Bog

Rejsen til Amerika : Drømmen om et nyt liv og Jagten på lykken

Af Ole Sønnichsen (2016)
Læs mere
: Breve hjem
Reservér
  • Bog

Breve hjem

(2003)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Danske i USA 1850-2000 : en demografisk, social og kulturgeografisk undersøgelse af de danske immigranter og deres efterkommere

Af Torben Grøngaard Jeppesen (2005)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Rejse til den nye verden : skuespilleren Christian Zangenbergs turné til USA i 1907

(2015)
Læs mere
Spørg biblioteket