Bag om København: Balladen om Frederikke Vilhelmine Møller

06.04.16
Bag om København #4. Det er lidt af en historie vi præsenterer i denne epsiode. Queer history fra før der var noget, som hed queer. Endnu engang er 'Bag om København' tilbage i 1800-tallet. Og vi fortæller om mystiske dødsfald, sære personligheder og sårbare børn.

Her aflytter eller henter du episoden Balladen om Frederikke Vilhelmine Møller
Varighed: 26:44
Skrevet og fortalt af Berit Freyheit
Ekstra speak: Karin Skrydstrup Heglund og Jakob Kjær

Der sidder en kvinde i en retssal. Hun er ikke tilskuer til dagens retshandlinger, derimod sidder hun på anklagebænken. Anklaget for en vederstykkelighed, som hun forsøgte at slette fra sit liv – på den mest drastiske måde – uden held. 

Hun stirrer på de foldede hænder i skødet. Be’r hun til Gud? Sikkert, for Gud er det eneste konstante i hendes liv. Gud støtter hende altid i svære tider. Og svære tider har der været mange af i Frederikke Vilhelmines 47-årige liv. 

En retsrapporter fra Politiken beskriver hende som: 

…en høj, mager skikkelse med gråsprængt hår, redt glat ned af siderne; ansigtet har stærkt markerede træk med et særligt kraftigt udviklet underansigt; på den skarpe næse bærer hun briller, bag hvilke lyser et blik fuldt af energi. Hun var altid iført en ganske tarvelig grå hvergarnskjole. Hele personen gjorde – i alt fald ved et flygtigt bekendtskab, indtryk af den fuldkommeste askese.

En anden skribent, som kender hende personligt, skriver at  

…hun er frastødende i sit ydre, men uendeligt sympatisk, hvis man blot talte med hende i nogle minutter. Hun tænker klarere og dybere end de fleste.

Under retssagen oprulles en historie, som samtiden aldrig har hørt magen til. For Wilhelmine er noget mere... noget andet end hun ser ud til.

Hendes kønskarakteristika forvirrer lægerne - og hun nægtes brug af det køn, hun altid har troet hun var.

Følg med

Podcasten er skrevet og fortalt af Berit Freyheit. Der udkommer en ny episode hver måned.

Abonner på Bag om Københavns nyhedsbrev og podcast og få flere spændende fortællinger om Københavns historie og markante personligheder gennem tiderne. Både nyhedsbrev og podcast udkommer med nye historier en gang om måneden.

Podcast

Nyhedsbrev

Jingle ophavsret: ‘Double Drift’ Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
Du kan læse mere om Creative Commons her

 

for at skrive en kommentar.
Materialer