Børnebogcast nr. 14 - digital børnelitteratur

04.10.17
I denne udgave af Børnebogcast kigger vi nærmere på digital børnelitteratur og snakker med to der skaber og en der forsker.

Her aflytter eller henter du episoden Digital børnelitteratur
Varighed: 44:58

Fremtiden er digital, eller noget?

I hvert fald giver det digitale nogle andre muligheder, og der er også begyndt at komme nogle virkelig fine ting til børn. Litterære eksperimenter, der oser af kvalitet og unikt, smukt indhold.

I denne udgave af Børnebogcast snakker Julie med Anders Ladegaard der står bag app fortællingen "Hvad siger et menneske?"  Og med Andreas Nederland, der er bagmanden bag lydfortællingen "Da Leif invaderede Jorden". Bagefter snakker hun med Sarah Mygind, der er forsker ved Center for børns litteratur og medier, i Århus. Sarah ved meget om hvad der rører sig på det digitale felt, og hvad man skal holde øje med i fremtiden. 

Her kan du finde app´en Hvad siger et menneske

Vi anbefaler også andre titler, men der findes uden tvivl flere end dem vi nævner, og hvis du er god til engelsk findes der endnu flere i både appStore og Google Play.

Hvis man er interesseret i e-bøger og lydbøger til børn, må man holde øje med eReolen Go! som samler alle de børnelitterære titler. Man kan også med fordel holde sig orienteret på DR´s hjemmesider for børn, hvor de fx. lige har offentliggjort første afsnit i et nyt radiodrama skrevet af Kenneth Bøgh Andersen, der hedder "Landet på den anden side". Man kan også holde øje med Troldspejlet, der er gode til at fortælle om nye digitale ting til børn. I ferieperioderne er det godt at huske Gratisbørnebøger.dk, som er stiftet af en gruppe forfattere der forærer deres bøger væk som e-bøger i skoleferierne, for at gøre det nemt for børn at finde noget digitalt at læse.

Her kan du finde hjemmesiden eReolenGO!
Her kan du finde hjemmesiden Gratisbørnebøger.dk

Andre spændende titler er fx. "Wuwu og Co.", der findes både i appstore og til android. Step in Books, der også lavede "Wuwu", er på vej med titlen "Mur". Det ser også ud til at blive en rigtig flot fortælling, men den fysiske bog er endnu ikke på de danske biblioteker. Der er også Morten Dürrs historie "Miki" - Morten er i det hele taget god til at digitalisere sine titler og der er mange at finde i iTunes. En anden rigtig flot titel der findes både som app og som papirbog er Camilla Hübbes "Tavs", som er til de lidt større børn og unge.  En anden flot dansk produceret app-bog er "Sofus og månemaskinen", som handler om venskab, robotter og heltemod. 

Books and Magic har udgivet "Den lille Havfrue" i en udgave der understøtter augmentet reality. Du kan købe eller låne bogen, og derefter hente en gratis app der tillader dig at se alt det ekstra indhold, når du holder tlf eller ipad hen over bogens sider. Du kan også finde Andreas Nederlands bog "Tak for halshugningen" digitalt. Og til de allermindste er der Pia Olsens lille fine app "Moobaa", som er en klassisk pegebog med dyr, der siger lyde og er totalt nuttede. Gyldendal har også digitaliseret "Den Store Strid", hvor du kan få "...Jakob Martins Strids elskelige karakterer levendegjort som små animationsfilm!"

Podcasts henvendt til børn, på dansk, er noget der kommer flere og flere af, så der skal man holde øje med sin podcast app.

Radionauterne, der med egne ord "...er for de nysgerrige. I stiller spørgsmålene og vi følger svarene hvor end de tager os hen. Det er en stor og spændende verden derude, og vi er meget nysgerrige - på alt lige fra flyvemaskiner til Disney-film og fra dansende myg til tidsrejser." Hvis man undrer sig over noget, kan man sende spørgsmål ind og håbe de tager det op i programmet.

"Sindssygt langt ude Københavnske godnathistorier" er med egne ord "... en serie lydfortællinger, der giver fantasifulde bud på, hvorfor forskellige københavnske bygninger ser ud, som de gør, og hvorfor gaderne og torvene hedder, som de hedder. Konceptet blev første gang lanceret i bogform i 2001. Siden er der kommet flere bøger med samme tema, også e-bøger. Men lige her finder du altså lydhistorierne, der er 14 af dem. Hør fx om Gråbrødre Torv, Sølvgade, Svanemøllen, Blågårds Plads, Metroudgravningerne, Lars Bjørn Stræde, Oslobåden og mange andre lokaliteter og fænomener i vores hovedstad."

Til de børn der gerne vil skabe bøger selv findes der flere muligheder. En af dem er den dansk producerede app "Skriv og læs", hvor børn selv kan hente billeder ind, børnestave deres egen tekst og få den voksne til at skrive nedenunder.

På siden SMSpress kan du se en masse spændende fortællinger for både børn og voksne, som du kan få serveret som sms´er. De har aftaler med flere biblioteker, så se på listen om dit er på, og prøv det af helt gratis. Men pas på, en del af historierne er ret uhyggelige og det kan være lige spændende og livagtigt nok, at få sms´er fra en fiktiv stalker. 

Her kan finder du hjemmesiden SMSpress.

Børnebogcast er et tilbud fra Københavns biblioteker, hvor børnebibliotekar Julie Arndrup med gæster inspirerer til læsning. Hvad kan børnene selv læse, og hvad kan du læse højt, når I har været igennem alt det, du husker fra din egen barndom? Hvad er der kommet af nyt og hvad er godt? Der kommer ca. 10 episoder om året og de er temabaserede, så du kan finde lige det emne der er relevant for dig og din familie.

 

Du kan abonnere på podcasten på iTunes
Du kan abonnere på podcasten på Spotify
Du kan abonnere på podcaten på Deezer
Du kan abonnere på podcasten på eReolen
Du kan abonnere på podcasten på Podbean

Eller skriv 'Børnebogcast' i søgefeltet på din podcast-app

Følg med på Københavns Børnebiblioteker på Facebook

 

Jingle:
"The Show Must Be Go" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

for at skrive en kommentar.
Materialer